Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie
Sunt de acord
Sunt intr-o perioada in care experimentez multe tipologii de paine, incepand cu tipuri de paine regionala italiana, terminand cu painea de sarbatoare evreiasca si promit ca nu ma voi opri. Iubesc painea buna si tocmai din acest motiv, tot ceea ce va voi aduce in dar aici, este paine pe gustul meu si sunt sigura ca o sa va placa si voua. Unele sunt mai migaloase de realizat, altele mai usoare, dar fiecare vine cu cate o istorie frumoasa si evident cu un gust divin.
Reteta de astazi este una simpla si usor de realizat, perfecta pentru painea de weekend si intre timp ce ea lucreaza singura, voi va puteti dedica familiei sau lecturii. Si-acum haideti cu mine in bucatarie sa preparam painea!
Ingrediente pentru 2 paini:
500 gr faina de tip 0 (cautati intotdeauna faina care contine multe proteine; cu cat procentul proteic este mai mare, cu atat vom obtine paine de o calitate superioara)
10 gr drojdie uscata activa ( eu folosesc doar Pakmaya)
370 ml apa calduta
2 lingurite zahar tos
1 lingurita si ½ sare fina
Preparare:
Ca intotdeauna, pregatim mai intai ingredientele, astfel treaba va merge snur.
Dizolvam drojdia uscata in 70 ml apa calduta (cantitatea o luam din cantitatea totala de apa!) impreuna cu zaharul. Le amestecam bine, astfel incat sa se activeze drojdia si o lasam deoparte, circa 10-12 minute.
Restul de ingrediente le asezam in planetara si apoi adaugam drojdia activata. Setam planetara la viteza a 3-a, timp de cateva minute pana cand se amesteca ingredientele si-apoi urcam la viteza a 4-a, timp de 10 minute. Asta-i tot.
Scoatem aluatul din planetara si il asezam intr-un bol presarat cu putina faina, presaram aluatul deasupra, acoperim cu un stergar curat de bucatarie si asezam bolul la sursa de caldura constanta, timp de 1 ora si 30 minute.
Dupa acest timp, presaram masa de lucru cu faina, punem aluatul pe masa si cu ajutorul unui cutit, taiem in doua aluatul. Cu multa grija ii dam forma de tipul unei franzele si apoi o gravam cum vrem noi. Eu am gravat astazi una dintre painile mele in forma de spic si cealalta paine, am ciupit-o cu ajutorul unei foarfeci de bucatarie. Nu uitati ca pentru a grava o paine, avem nevoie neaparat de un cutit special, foarte, foarte ascutit sau lama de tipul celor pentru barbierit pentru a obtine rezultatul dorit.
Am utilizat doua forme de cozonac in care am asezat hartie de copt, am presarat-o cu putina faina si am asezat painea in forme. Asezam ulterior cele doua forme la sursa de caldura, neacoperite, timp de circa inca 1 ora si 30 minute.
Preincalzim cuptorul la 200 grade static si coacem painea timp de 28-30 minute, pe grila din mijloc. Nu deschidem cuptorul sub nicio forma pana la final!
Scoatem painea din cuptor si din forma si o asezam pe o grila de racire. Evident ca mirosul fiind unul dumnezeiesc care va va face sa uitati de diete, de suparari si de toate cele, va garantez ca una dintre paini o veti consuma cat ai zice “paine”!