Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Secara este un tip de cereala comuna, raspandita in regiunile temperate. Se insamanteaza in lunile septembrie – octombrie si se recolteaza intre sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie. Se adapteaza mult mai bine decat graul, climatului uscat si vantos, boabele sale avand o forma asemanatoare cu boabele de grau si au o culoare aurie ce tinde spre verzui. Este unul dintre cerealele clasice ale antichitatii. Cunoscuta inca din epoca bronzului, secara conform specialistilor si-a inceput istoria in Asia Mica, sub forma unei plante salbatice, crescuta pe campurile cultivate cu grau si orz. Secara are un bob foarte robust, care creste si la altitudini mari si in soluri sarace. In jurul secolului al IV-lea i.C a fost cultivat in tarile din nordul Europei, la scara larga, in scopuri alimentare, constituind hrana de baza a celtilor si gotilor.

Arta gustului,paine, Gabriella Pascaru Bisi, Paine integrala de secara, paine de casa, paine de secara,  painebuna,  Pakmaya











Prepararea sa se distinge prin aluaturile aromate, tari si inchise la culoare, carora le lipseste partea aerata din aluaturile din grau. In tarile vorbitoare de limba germana, in Rusia si in zonele montane din nordul Italiei, se consuma multa paine de secara, uneori imbogatita cu seminte de fenicul sau chimen, preparata prin amestecarea fainii de secara cu un mic procent de faina de grau. Datorita caracteristicilor sale de adaptabilitate si rezistenta la clima si sol, secara este cea mai comuna cereala din Dolomiti, unde se pare ca a fost prezenta sub forma de buruiana inca din secolul al IX-lea. In Romania, secara alaturi de porumb si de grau, se numara printre cerealele de baza, fiind a doua cereala panificabila dupa grau.

Reteta mea de astazi, este o paine rustica obtinuta din uniunea faineai de secara cu faina Manitoba. Putem sa o imbogatim daca vrem cu seminte de pin, chimen, floarea soarelui sau dovleac sau putem adauga in aluat salam picant, cu conditia sa nu depasim un 60-70 de grame.

Procedeul de preparare al painii de secara este usor, asadar puteti sa o preparati mai des si dupa gustul vostru. Eu am ales astazi varianta simpla si rustica a acestei paini.


Ingrediente:

350 gr faina integrala de secara cu 9,4% proteine

150 gr faina Manitoba cu 13% proteine

10 gr drojdie uscata activa (eu folosesc doar Pakmaya)

400 ml apa calduta

1 lingurita zahar tos

10 gr sare fina


Preparare:


Arta gustului,paine, Gabriella Pascaru Bisi, Paine integrala de secara, paine de casa, paine de secara,  painebuna,  Pakmaya











Putem utiliza aceasta paine delicioasa pentru mic dejun sau in orice fel ne dorim. Poate fi pastrata invelita cu un stregar de bucatarie timp de 2 cel mult 3 zile.

Retete > Paine si Aluaturi> Paine integrala de secara

Paine integrala de secara

#img_25

sus