Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Cea mai veche paine datata, a fost gasita in Iordania de astazi, in jurul anului 12.000 i.C. Se pare ca aceasta era preparata prin macinarea unui amestec de cereale intre doua pietre, amestecat cu apa, si-apoi aluatul copt pe o piatra fierbinte.

Arta gustului,paine, Gabriella Pascaru Bisi, Paine cu masline si rozmarin. paine, paine de casa, paine cu masline, paine italianapainedospita, painebuna, La Molisana, Pakmaya











In jurul anului 3500 i.C egiptienii descoperisera fermentarea, aluatul fiind lasat in aer liber si copt a doua zi. Astfel obtineau o paine moale si parfumata. Pentru egipteni, painea nu era doar sursa de hrana ci si de bogatie. Evreii in schimb, consumau paine nedospita, pe numele ei “Matzah”, cu ocazia comemorarii exodului din Egipt. Utilizarea painii nedopsite, era considerata drept un simbol al initierii calatoriilor, aceasta paine fiind rapida de preparat si putea fi conservata indelung.

Din Egipt, arta panificatiei a ajuns in Grecia. In timp, grecii au devenit excelenti brutari, ajungand sa produca peste 70 de varietati de paine. Au adaugat retetelor de baza, ingrediente precum: uleiul extravirgin de masline, lapte, ierburi aromatice, branzeturi si miere de albine. De asemenea, au fost primii care au preparat painea noaptea. In trecut, fiecare familie sau grup de familii de la tara, preparau painea.

Painea din grau, este painea tarilor occidentale, ajungand in Americi datorita migratiei populatiei de origine europeana.

Painea, este cea mai importanta sursa de carbohidrati din dieta noastra zilnica. Are un loc fundamental in traditiile mediteraneene, ca si componenta primara a nutritiei.

In bucataria antica, termenul “cumpanaticum” din limba latina ( astazi in Italia fiind utilizat precum “companatico” si se refera la branzeturi si mezeluri) era folosit pentru a indica orice preparat ce ar putea insoti painea, subliniind astfel, rolul sau fundamental.

In tarile reci din nordul Europei, este foarte raspandita painea din secara, o cereala mult mai rezistenta frigului decat graul si potrivita in special, verilor scurte; painea din secara are un gust mai grosier decat painea din grau, insa este foarte bogata in proteine.

Nu se stie cu exactitate originea painii cu masline, acesta fiind preparata in mai multe tari mediteraneene. Painea mea de astazi, cu masline Kalamata si rozmarin proaspat, este o paine delicioasa, ispititoare ce poate fi consumata cu un strop de ulei extravirgin de masline sau in compania branzeturilor si al mezelurilor.

Multa vreme nu am preparat paine, de frica ca nu as fi reusit, insa astazi pentru mine prepararea acesteia a devenit un ritual si nu o simpla preparare a unei retete! Dozarea cu mare grija a fiecarui ingredient, timpul pe care il cere aluatul, parfumul pe care il emana in bucatarie aluatul si-apoi painea, sunt inegalabile!


Ingrediente pentru 1 paine:

200 gr faina gris de grau dur, macinat de 2 ori La Molisana

300 gr faina speciala pentru pizza

10 gr drojdie uscata activa (eu folosesc doar Pakmaya)

300 ml apa

2 linguri ulei extravirgin de masline

½ lingurita zahar

1 lingurita sare mediteraneana fina

200 gr masline Kalamata (fara samburi! Eu le achizitionez pe cele cu samburi si le elimin samburii, sunt mai gustosi)

2 lingurite rozmarin proaspat


Preparare:


Sper sa va placa si voua aceasta paine delicioasa si va astept cu fotografii si impresii!


Arta gustului,paine, Gabriella Pascaru Bisi, Paine cu masline si rozmarin. paine, paine de casa, paine cu masline, paine italianapainedospita, painebuna, La Molisana, Pakmaya











Nota: daca va intrebati de ce folosesc tocmai aceste tipuri de faina si nu altele, raspunsul este simplu: cele doua tipuri de faina, intrunesc numarul de proteine necesar pentru dospirea corecta a painii, in plus grisul din grau dur La Molisana (pachet rosu) este singura faina de acest tip, pe care o puteti gasi in marile supermarketuri. Daca inlocuiti mixul de faina din reteta mea, nu veti obtine acelasi rezultat, nici de gust si nici de aspect.

Retete > Paine si Aluaturi> Paine cu masline si rozmarin

Paine cu masline si rozmarin

#img_25

sus