Simtiti si voi parfumul inconfundabil al Craciunului in aer? Este acea perioada a anului pe care o ador, poate pentru ca sunt nascuta pe 21 decembrie, poate pentru ca am crescut la polul frigului, la Toplita, cert este ca iubesc iarna si Craciunul! Si oriunde m-as fi gasit, in diferitele clime unde am celebrat Craciunul si in diferitele traditii ale lumii, cand inchideam ochii si imi imaginam Craciunul, vedeam bradul impodobit, simteam miros de cozonaci si auzeam colindele noastre frumoase.
Ar fi oare prea sentimental sa spun ca se simte parfum de Craciun? Ei, stiu ca sunt incurabila in acest sens dar de cate ori se apropie aceasta sarbatoare speciala, imi vin in minte amintirile noptilor cand mergeam cu gasca la colindat, implicit senzatia degetelor inghetate atat de tare, incat daca le-am fi dat un bobarnac, probabil ar fi cazut. Dar la acea vreme, nici ca dadeam importanta acestor lucruri pentru ca exista doar bucuria sarbatorii.

Ati stabilit meniul pentru sarbatori, sunteti gata? Astazi va daruiesc o reteta pe care personal o consider speciala si potrivita pentru desertul de Craciun. Am creat aceasta reteta pentru toti iubitorii de ciocolata, un preparat care o sa va bucure palatul si va asigur ca va veti indragosti de acest fondant……..mon fondant du chocolat 😉 Sunt sigura ca inca mai este timp sa il includeti pe lista voastra.
Ingrediente:
250 gr ciocolata fondanta de cel putin 52%. Eu am folosit 65%
200 gr unt Alpinesse Meggle
100 gr zahar
4 oua
Coaja rasa de la 1 portocala
Coaja rasa de la ½ grapefruit roz
½ lingurita praf de cardamon
Putina faina si cacao amar pentru presarat
Ingrediente pentru servit:
150 ml Creme Patisserie Meggle
Preparare:
- Rupem sau taiem in bucatele mici ciocolata si o topim la bain marie. Adaugam untul taiat bucatele si continuam sa amestecam usor, adaugand zaharul, amestecand continuu, apoi dam la o parte de pe sursa de foc. Amestecam usor pana cand obtinem o compozitie omogena. Adaugam pe rand ouale, amestecand de aceasta data cu mixerul, la viteza mica si la final, incorporam coaja rasa de portocala si praful de cardamon.
- Ungem forma de chec (o forma mai ingusta) cu unt, o presaram cu faina si varsam compozitia in aceasta.
- Coacem fondantul timp de 20-25 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade si-apoi dat la foc mic.
- In cazul in care avem un cuptor electric, il setam pe static si coacem fara ventilatie si/sau abur!
- Dupa ce scoatem fondantul din cuptor, il lasam sa se raceasca complet, apoi il rasturnam cu grija pe platoul pe care il vom servi.
- Putem sa il taiem felii de circa 2 cm cu ajutorul unui cutit foarte bun sau fiind ca un mousse, putem cu ajutorul unui cutter pad rotund sau patrat, sa facem platting-ul direct pe farfuriile de servit, asa cum am procedat eu astazi. In cazul in care folosim cutter pad, va sfatuiesc sa il ungeti pe interior cu foarte putin ulei, astfel desertul nu se va lipi de peretii acestuia.
- Decoram cu frisca Creme Patisserie si presaram cu cacao amar. Eu l-am presarat si cu praf de trandafiri, preparat de mine vara aceasta. De asemenea, putem sa decoram cu bucle de ciocolata alba sau neagra, pe care le putem obtine folosind o mandolina pe care o vom trage direct pe tableta de ciocolata.

Despre frisca Creme Patisserie pot spune ca este un produs versatil, usor de utilizat cu rezultate excelente. Inafara fondantului de astazi, am utilizat acest produs de cand l-am descoperit, in prepararea cremelor ganache, la salate de fructe, inghetata preparata atat manual cat si cu ajutorul aparatului pentru inghetata, checuri fel si chip si l-am folosit cu succes in decorarea preparatelor mele. Este surprinzator cat de usor poti deveni chef la tine acasa, achizitionand produse precum Creme Patisserie Meggle care a fost inspirat de catre cerintele de piata a profesionististilor de Horeca.
Vreti sa va mai dau o idee rapida si delicioasa pentru zilele in care nu aveti timp la dispozitie dar aveti pofta de ceva dulce? Iata: faramitati sau macinati 6 bucati de savoiardi, ii stropiti cu cafea amara, aromatizata cu putin brandy. 150 ml de Creme Patisserie montata in care amestecati cu grija o lingurita de cacao amar. Asezati deasupra compozitiei de savoiardi din pahare frisca obtinuta si voilà, in mai putin de 10 minute aveti un dulce delicios 😉
Craciun delicios dragilor!
Nota: pentru un rezultat excelent, folositi ingrediente de cea mai buna calitate