Din combinatia magica si irepetabila a unui pamant unic, din tenacitate si pasiunea pentru viticultura si pamant a lui Angelo Marenco, se naste in indepartatul 1877 Casa de Vinuri.

Foto credit Cantine Marenco
Initial, productia de vin era concentrata in singura locatie disponibila, in inima satului Novello. Aici erau vinificati strugurii Barbera, Dolcetto si Nebbiolo, dand nastere astfel celor trei vinuri care poarta acelasi nume ca soiurile de struguri.
Mai tarziu, in 1974 fabrica de vinuri dobandeste un sediu nou in Novello “Serra 1”, la doar 800 metri de centru. Aici lucreaza astazi toata familia, proprietare fiind cele trei surori Marenco: Michela care ne-a fost gazda, Doretta si Patrizia.
Vinurile pe care le produce astazi Marenco, s-au nascut din uniunea traditiei si a noilor tehnici de vinificatie, rezultatul pasiunii si respectului pentru pamant.
In permanenta cautare a noilor experiente, oenologul Angelo imbunatateste in fiecare an vinificarea si ingrijirea strugurilor din podgorii, astazi 9 la numar.
Numai dintr-un teritoriu adecvat se pot naste struguri destinati sa se transforme in vinurile Marenco! Aceasta este filozofia care domina intreaga activitate a companiei.

"Filozofia noastra de productie este o combinatie de noi tehnici de vinificatie si o experienta indelungata care da nastere unor vinuri importante.
Un singur numitor leaga aceste produse in momentul recoltarii strugurilor, si-anume recoltarea manuala bob cu bob care face parte din traditia si cultura locala, dragostea și respectarea celor mai vechi traditii si teritorii, garantand astfel un produs tipic si original, astazi la fel ca odinioara ... "
Michela Marenco - Proprietar
Proprietatea Marenco se intinde in Alto Monferrato cu peste 100 de hectare de podgorii cultivate cu sensibilitatea trecutului si o atentie constanta pentru agricultura durabila, parte integranta a culturii Marenco, deoarece indica intotdeauna un impact redus asupra mediului. Cu tehnologii inovatoare in podgorie si in pivnite, toate etapele procesului de productie sunt urmate astfel incat natura sa-și urmeze cursul la maxim. Prioritatea lor este calitatea alegerilor dar si dorinta de a oferi arome de calitate excelenta din regiunea Piedmont.
La Marenco puteti sa va cazati și intr-a din magnificele "Camere cu Podgorie", in intregime cufundate in peisajul Patrimoniul UNESCO, al dealurilor din Strevi.
A trecut aproape o eternitate de cand nu am mai intalnit oameni ca aici in Piedmont: muncitori, seriosi, fara ifose, foarte primitori, glumeti mai pe scurt: adevarati. Disponibilitatea acestei familii, zambetele sincere si energia, fac din aceste locuri, niste locuri foarte speciale.

Unul dintre cele mai frumoase daruri ale vietii este timpul pe care il poti dona si primi iar Michela si Andrea, fiul sau, ne-au daruit din timpul lor pretios asa cum il daruieste tuturor celor ce isi doresc sa cunoasca acest pamant atat de special. Acesti oameni au un sentiment profund al ospitalitatii si al recunostintei. Recunostinta catre acest teritoriu, Patrimoniu Unesco care de aproape o eternitate este lucrat si trasformat in vinurile cunoscute astazi in foarte multe tari si recunostinta catre fiecare persoana care ii viziteaza si le trece pragul.
De fiecare data cand isi priveste podgoriile si de fiecare data cand gusta vreun produs de al sau, Michela are privirea omului care le descopera pentru prima oara, dar privirea aceea plina de iubire pentru ca doar asa se pot face lucrurile bune si de durata.

Vorbind cu ea, imi spune: “ Uite, in partea aceasta era era podgoria de Brachetto si in partea cealalta cea de Moscato. Acea costisa apartinea bunicii mele si cealalta (indicand cu mana) apartinea bunicului meu. S-au cunoscut in podgorie si s-au indragostit intre o recolta si alta.”
Podgoriile sunt foarte abrupte, atat de mult incat de sus, nu se poate vedea partea inferioara a acestora. Impenetrabile, dure si foarte dificile in procesul de lucru, dar cei de la Marenco, gasesc satisfactia in fiecare pahar al produselor care ii rasplatesc astfel, ne spune Andrea.
“Scrapona” este numele uneia dintre podgoriile Marenco dar si una dintre celebrele lor etichete, pluripremiatul lor Muscat. Este acelasi Muscat pe care l-a baut si Barack Obama in timpul unui pranz la ONU.

“Scrapare”, in dialectul local inseamna a te catara iar in aceasta podgorie chiar este nevoie sa te cateri, dar va asigur ca merita. Cand ajungi in varf, te asteapta o banca giganta de unde poti sa vezi toata valea care iti incanta ochii cu podgorii cat vezi cu ochii. Podgorii in care gasim foarte multi trandafiri si daca va veti intreba de ce trandafiri intr-o podgorie, este simplu: in cazul in care sunt vin daunatori in podgorie, prima planta care va fi atacata, va fi trandafirul, fiind astfel un destoinic gardian al podgoriei.

Ultima provocare a surorilor Marenco este Albarossa, un cupaj intre Nebbiolo si Barbera, un vin rosu care va trebui sa isi cucereasca propriul loc intr-un pamant in care predomina vinurile dulci si cele spumante.
Dupa vizita noastra in fabrica si dupa vizita intr-una din cele 9 podgorii, am ajuns la Cascina Valtignosa care apartine tot familiei Marenco unde ne astepta o degustare de vinuri asociate cu produse traditionale locale. Am fost asteptati cu “Filetto baciato”, un produs unic nu doar in Italia ci si in lume; cu o selectie de branzeturi Robiola din lapte de capra, cu timpi de maturare diferiti, cu focaccia, salamuri speciale si multe alte bunatati. Au fost atat de multe incat ma limitez la acestea. Dar ceea ce vreau sa va spun ca fiecare sticla aici la Marenco, spune o poveste iar toate aceste povesti sunt unite de pasiunea pentru natura.
“ Noi dorim sa oferim vinuri placute si elegante, nu doar puternice si structurate. Avem o istorie care este construita nu doar pe numere, hectare si sticle. Istoria noastra este scrisa de oameni care continua sa lucreze manual podgoriile, incepand de la elagajul de iarna, pana la recolta”
Andrea Costa

Asa cum v-am scris mai sus, Marenco nu inseamna doar podgoriile. Pentru doritorii unei vacante in mijlocul naturii, mai exact in mijlocul podgoriilor, Cascina Valtignosa, considerata ca fiind un “wine resort” este locul potrivit. Aici puteti admira natura in stare pura, puteti sa faceti tour-ul podgoriilor in biciclete sau pe jos, puteti desigur sa participati la degustari de vin si produse locale delicioase, puteti vizita fabrica si muzeul civilizatiei taranesti, cu alte cuvinte un voiaj printre culori si gusturi. Totodata, va asigur ca inca din primele minute va veti simti ca acasa. In cascina Valtignola, dispuneti de o terasa solarium, wi-fi, cuptor cu lemne, aer conditionat, bucatarie, barbecue si sunt acceptati prietenii vostri blanosi in apartamente independente situate in inima Monferrato, Patrimoniu Unesco.
Imi pare rau ca prin vorbele mele nu va pot transmite si aromele si curtoazia acestui loc si al oamenilor sai, dar sper ca prin vorbele mele sa fi reusit sa va transmit frumusetea acestui loc.
Calatoria mea este sustinuta de Paralela45, BucurestiFM, Uficiul National de Turism Italian – Birourile Acqui Terme si Il Passo