Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie
Sunt de acord
Asa cum o pregateau bunicile si strabunicile noastre. Aceasta reteta am gasit-o in urma cu foarte multi intr-unul din caietele cu retete ale familiei mele si fusese scrisa in anul 1924 dar din cate m-am documentat, este o reteta care dateaza de la inceputul lui 1800 cca; este de origine habsburgica iar astazi mai este preparata de catre unguroaicele ca mine pasionate de traditii si gatit si in tari precum Elvetia, Germania si Austria unde azi o regasim si in cofetariile traditionale a celor care au facut tezaur din traditiile noastre.
Este toamna, un anotimp senzational prin culorile sale, prin frunzele care ne fosnesc prin parcuri sub pasi si multitudinea de fructe. Din acest motiv am hotarat sa impartasesc cu voi aceasta reteta draga mie.
Ingrediente:
150 gr de untura de casa
500 gr de faina de calitate
250 gr de zahar pudra
1 ou intreg
1 praf de copt
25 ml de lapte
25 ml de vin alb
2 kg de mere
1 lingurita de scortisoara ( lingurita de ceai)
3 linguri de zahar tos
2-3 linguri de gris
Preparare:
In primul rand vom curata si vom da pe razatoare merele, apoi le presaram cu scortisoara si cele 3 linguri de zahar tos., amestecam si apoi lasam merele cca o ora pentru a permite ca acestea sa se amestece bine cu scortisoara iar merele sa elimine zeama in surplus. Stiu de la bunica mea care la randu-i a invatat de la mama sa, ca cele mai bune mere pentru Linzer sunt cele trecute un pic, care nu au multa zeama si din care vom prepara o umplutura consistenta. Dupa o ora, vom stoarce merele si le asezam intr-o strecuratoare pentru a elimina zeama care a mai ramas in ele.
Intre timp, vom prepara aluatul pentru Linzer : amestecam faina cu zaharul pudra si praful de copt, adaugam untura de casa la temperatura camerei si oul de tara si framantam bine, apoi adaugam laptele si vinul alb si framantam pana obtinem o coca omogena. Trebuie sa avem grija cand adaugam vinul si laptele pentru ca uneori in functie de faina folosita, aceasta cantitate ar putea fi superioara a ceea ce avem nevoie si atunci coca va deveni prea moale. Nu trebuie sa ne speriem petru ca acest mic incident se poate repara foarte usor, adaugand un pic de faina si framantand inca odata aluatul. Fiind un aluat foarte gras, este destul de greu de lucrat si atunci vom pune aluatul intr-o camara rece sau la frigider timp de cca. 1 ora si apoi o putem imparti in doua si putem intinde cele doua foi. Vom unge tava cu untura si o presaram cu faina, apoi asezam prima foaie in tava si deasupra acesteia vom presara o lingura de gris, care va ajuta la absorbirea sucului de mere ramas in asa fel incat foaia sa nu se umezeasca si in consecinta sa se arda la cuptor. Asezam merele pe foaie, deasupra acestora presaram inca o lingura de gris si acoperim cu a doua foaie. Batem oul, ungem prajitura deasupra, apoi cu ajutorul unei rotite facem grilaj in asa fel incat in timpul cat este la cuptor, aburul va putea iesi din aceasta in plus ii confera si un aspect original de Linzer sau putem sa facem cu ajutorul unei furculite deasupra prajiturii gaurele si in acest caz vom pastra putin din aluat pentru a forma niste “snururi” foarte subtiri, pe care le vom aseza deasupra in forma de grilaj.
Punem prajitura in cuptor preincalzit la 180 de grade timp de cca. 30 de minute.
Este ceva delicios ! Este una dintre miresmele copilariei mele in perioada de toamna si inceput de iarna.
Ca sa obtineti un Linzer excelent, respectati toti pasii, nu va grabiti pentru ca rezultatul final merita !