Jambonul fiert, in traditia maghiara este un preparat indispensabil de pe mesa festiva de Pasti! Fierberea acestuia, nu este un lucru complicat dar trebuie sa tinem cont de cateva lucruri marunte, atat atunci cand achizitionam jambonul, cat si atunci cand il fierbem.

In anumite zone din Ardeal, oamenii cresc porc pentru a avea afumaturi de casa pentru Craciun si neaparat jambonul afumat pentru masa de Paste. La taiatul porcului, intotdeauna din cele doua jamboane care merg la afumatoare, unul se pastreaza pentru aceasta sarbatoare. Eu va recomand daca aveti posibilitatea, achizitionati jambonul de la prieteni sau cunostinte din Ardeal. Eu am descoperit de curand ca magazinul unguresc din noua hala din Obor, comercializeaza si acest fel de jambon. Este excelent ca gust si nu am reusit sa fac vreo deosebire intre cel cu care am crescut eu si acesta. In plus, partea buna a lucrurilor este ca nu trebuie sa achizitionam un jambon intreg.
Ca o premiza, putem sa fierbem jambonul afumat traditional unguresc, dar putem sa fierbem si un ciolan afumat dezosat sau o rulada de carne afumata dupa aceasta reteta. Evident, gusturile sunt diferite, dar vor iesi foarte bune si produsele pe care le-am mentionat mai sus.
Ingrediente:
Vom calcula la fiecare kilogram de jambon, urmatoarele ingrediente:
2 cepe rosii de marime medie
4 catei de usturoi
1 foaie de dafin
1 lingura piper negru boabe
½ lingurita seminte de chimen
1 bob de ienibahar ( daca nu va place aroma, puteti omite ienibaharul)
Fierberea jambonului:
- Punem jambonul intr-o oala cu apa rece la desarat, cel putin 2 ore inainte de fierbere.
- Trecut timpul de desarare, spalam jambonul bine si il punem intr-o oala cu atata apa, incat sa treaca peste acesta.
- Adaugam o lingurita mica de otet din vin alb, acesta din urma va ajuta ca jambonul sa nu ramana foarte sarat dupa fierbere.
- Dam focul mare, pana cand incepe sa fiarba, apoi potrivim la foc mic. Daca fierbem jambonul in oala, vom calcula circa 30 de minute pentru fiecare kilogram. Dar daca alegem sa fierbem jambonul in oala sub presiune, vom fierbe cel mult 45 de minute din momentul fierberii si numai la foc mic.
- Ceea ce este important de stiut, este faptul ca eu am achizitionat o bucata de jambon dezosat si in acest caz, dupa ce l-am clatit, l-am legat cu sfoara alimentara, asa cum se procedeaza cu fripturile.
- Batranii nostri spuneau ca in baza traditiei, jambonul trebuie sa fiarba atatea ore, cate kilograme are jambonul. Astazi, datorita aragazelor inteligente si a oalelor sub presiune, nu este necesar sa procedam astfel.
- Cand sunca va fi fiarta, o lasam sa se raceasca in apa in care a fiert peste noapte. Dupa ce scoatem jambonul din apa in care a fiert, il infasuram intr-un stergar ud si il asezam la rece. Ideal este daca aveti o camara sau o pivnita protejata, s-o tineti acolo pana la consum.
- Pe de alta parte, eu fierb jambonul in vinerea mare inainte de Pasti, astfel il consumam fara sa il tinem.
- Nu punem niciodata jambonul in cutii de plastic, metal, folie alimentara sau plastic pentru ca in cazul in care trebuie tinut cateva zile in plus, se va strica.
- Jambonul se feliaza subtire, cu un cutit foarte bun sau se poate face „franjuri”. Servim jambonul rece cu hrean, crema de hrean cu smantana sau crema de hrean cu maioneza, oua fierte, ceapa verde, ridichi si obligatoriu, impletitura de cozonac alb care se serveste in familiile maghiare atat in dimineata de Pasti, cat si la aperitivul mesei de pranz.

Note:
- Nu aruncam zeama in care am fiert jambonul! Putem prepara in aceasta zeama o ciorba delicioasa de cartofi, fasole boabe sau linte. Nu adaugam sare!
- Putem aseza in zeama ouale fierte inainte de servire, astfel, vor capata un gust extraordinar de bun
- Putem congela aceasta zeama si o putem utiliza intr-o ocazie urmatoare. Eu nu o tin mai mult de 2 luni in congelator.
Daca ne ramane jambon, iata cum il putem utiliza:
- In cozonac sarat
- In chec sarat
- In salata de cartofi cu maioneza sau fara maioneza
- In briose sarate
- In ciorba
- In tocana in combinatie cu alta carne
- Sau putem sa o congelam