Nu-i asa ca de multe ori, nu mai stiti cu ce mancare sa ii multumiti pe cei mici? Nu stiti cum sa mascati legumele sau zarzavatul cu care nu prea sunt prieteni copii vostri?
Daca credeti ca a face un copil sa manace conopida este o sarcina imposibila, este pentru ca nu ati preparat inca reteta mea!

Da da, stiu: orice este verde sau are un miros neprietenos, este evitat de copil. Sunt putini copii care mananca o farfurie de legume sar zarzavat, fara sa faca mofturi.
Multi parinti renunta, considerand tema, o batalie pierduta dar trebuie musai sa incercati pentru ca trebuie sa manace si asa ceva micutii.
Si-atunci ce facem? Inventam sau cream ceva ce li se potriveste.
Asadar, astazi va vin in ajutor cu o reteta italiana, pe baza de conopida care ii va face si pe cei mai sceptici micuti sa cada in ispita.
Tineti cont de o regula importanta care nu trebuie subestimata: nu gatiti conopida in prezenta copiilor pentru ca mirosul acesteia, nu va va ajuta. Si ca un alt mic secret, cand fierbeti conopida, imbibati putina vata medicinala in otet din vin alb si asezati-l pe gaura din capacul cu care ati acoperit oala. Astfel, nu veti avea miros urat in casa.
De ce conopida le face bine copiilor:
Conopida este o leguma bogata in proprietati. Contine Vitamina C, calciu, fier, fosfor, acid folic si multe substante active antibacteriene si antiinflamatoare.
Poate ca nu stiati, dar printre altele, sucul de conopida este un remediu natural foarte eficient pentru raceli. Trebuie doar blenduita conopida, amestecat sucul cu miere de albine si apa. Si nu, nu are un gust bun cu siguranta, dar e foarte bun pentru sanatatea noastra.
“Conopida pute!”
Copiilor nu le place conopida, in principal din cauza mirosului neplacut pe care il emana la fierbere. Asa cum am mentionat mai sus, incercati sa fierbeti conopida in lipsa copiilor, folositi-va de trucul meu, aerisiti incaperea si-apoi inventati preparatele potrivite micutilor.
Puteti prepara si chiftelute crocante la cuptor sau un puré cremos, cu siguranta le va place. Atat din conopida, cat si din alte legume, putem prepara adevarate delicatese pe care le putem “masca” in fel si chip, astfel incat copiii sa le manance cu drag.
Si amintiti-va intotdeauna: copiii mananca mai intai cu ochii, asadar este importanta si prezentarea din farfurie.
Cuvintele de ordine sunt cu siguranta: culoare si fantezie!

Si-acum haideti sa preparam gogoselele!
Ingrediente pentru 4 persoane:
270 gr faina de tip 00
1 conopida de marime medie
160 gr apa calduta
15 gr drojdie proaspata
Piper negru proaspat macinat dupa gust
Sare dupa gust
Alte ingrediente:
Ulei din floarea soarelui, cat este necesar.
Preparare:
- Curatam conopida, o spalam si o punem la fiert in apa fierbinte cu sare, timp de 15 minute de cand a inceput sa fiarba. O strecuram si o lasam sa se raceasca.
- Intr-un bol incapator, adaugam apa calduta si faramitam in ea, drojdia proaspata, apoi amestecam bine. Amestecam cu ajutorul unei furculite cu faina, sarea si piperul, pana cand vom obtine o compozitie lipicioasa.
- Zdrobim cu mainile conopida fiarta, o adaugam in compozitia preparata in prealabil si lasam sa dospeasca circa 35 de minute.
- Incalzim intr-o tigaie de tip wok, adica mai adanca, uleiul. Eu personal utilizez circa 500 ml ulei pentru a le prepara in baie de ulei, vin mai gustoase. Cand uleiul este incins, dam focul la mediu. Luam o lingura, o scufundam in uleiul incins si rupem gogoselele pe care le punem in ulei. Cate 5 odata. La fiecare bucata, scufundam lingura in ulei, astfel aluatul nu se va lipi de lingura.
- Le coacem pe fiecare parte pana cand devin aurii. Le scoatem cu ajutorul unei palete si le asezam pe hartie absorbanta pentru a pierde uleiul in exces. Continuam in felul acesta, pana cand terminam aluatul. Le servim calde cu putin sos ketchup de casa sau cu maioneza, cu ce va place mai mult.

Sunt usor crocante afara si miezul este pufos. Va asigur ca se va indragosti toata familia de acest preparat, nu doar cei mici.
Sunt foarte bune si reci, perfecte pentru cina alaturi de branzeturi, perfecte pentru un aperitiv dar si pentru un bufet suedez!