Daca esti in cautarea unei garnituri sau fel principal rapid si usor de preparat, dar care sa fie sanatos si gustos, te invit sa incerci conopida cu masline! Eu am invata sa prepar aceasta reteta de la soacra mea Marisa, ea preparand-o cu ce masline are in casa in acel moment; acestea pot fi negre sau verzi.

Acest preparat vine din Insulele Sardiniei, fiind un preparat deosebit de tipic daca imi e permis sa ma exprim astfel, datorita prezentei rosiilor in preparat, acestea din urma fiind rareori folosit cu legumele de iarna in traditia sardineza. (Nu va mirati pentru ca am spus “legume de iarna”! In Sardinia, conopida intra in aceasta categorie.) Dar in general, in Italia rosiile si/sau sucul de rosii este rareori folosit cu legumele de iarna; in Regiunea Piedmont sunt cateva preparate, dar le putem numara pe degete. Chiar si in sudul Italiei, unde asortarea conopidei cu maslinele este frecventa, se adauga diferite ingrediente in functie de zona, ca de pilda: cartofi, vin alb sec, ardei iute, capere, hamsii si ardei, dar aproape intotdeauna, preparatul este in alb, adica fara rosii sau suc de rosii.

Noua ne place foarte mult acest preparat, mai ales sotului meu. In plus, acest preparat este cu siguranta, acel preparat pe care il vom manca si copii care cu greu consuma legume sau zarzavaturi daca nu sunt invatati de foarte mici. Si sa nu uitam de excelentele proprietati nutritionale ale conopidei, care in acest preparat sunt pastrate datorita gatirii rapide in tigaie. Iar daca chiar doriti sa imbogatiti acest preparat, ramanand in acelasi timp in traditiile culinare sardineze, puteti adauga cateva capere si cateva seminte de fenicul.
Conopida cu masline si rosii
Ingrediente pentru 2 persoane:
1 conopida de marime medie
3-4 linguri de ulei extravirgin de masline
Foarte putin ardei iute sau fulgi de ardei iute
25 de masline – eu am utilizat de aceasta data, masline Kalamata
3-4 linguri de sos sardinez sau 3-4 linguri de suc de rosii, amestecate cu 1 lingurita de concentrat de rosii
1 ceasca de apa
½ legatura de patrunjel verde, tocat marunt
Sare dupa gust
Preparare:
- Spalam conopida, o desfacem in buchetele, o mai spalam odata si o asezam intr-o strecuratoare.
- Incalzim uleiul extravirgin de masline intr-o tigaie, apoi calim la foc mediu, bucatile de conopida, impreuna cu ardeiul iute. Dupa ce au prins putina culoare bucatile de conopida, adaugam apa, punem capacul si lasam sa fiarba la foc mic, timp de cateva minute. Adaugam sosul sau sucul de rosii, apoi maslinele.
- Atentie: nu punem sare decat la final pentru ca nu putem sti, cata sare vor elimina la fiert maslinele.
- Amestecam usor cu o spatula, astfel incat sa nu rupem conopida, acoperim tigaia si lasam sa fiarba la foc mic, pana cand furculita intra usor in conopida, dar piciorul buchetului de conopida ramane aproape tare. Stiu, este greu de explicat dar sunt certa ca m-ati inteles. Una peste alta, bucatile de conopida trebuie sa ramana intregi!
- Adaugam patrunjelul tocat marunt si gata!

Va zic un secret: ca sa nu miroasa in casa cand preparati conopida sau varza, luati o bucata de vata medicinala, varsati peste ea otet din vin alb si asezati-o pe gaura capacului. Veti vedea ca in casa nu va mai fi acel miros neplacut.
