Am preparat aceste briose pentru prima oara, pe vremea cand locuiam in Elvetia unde sunt foarte apreciate si preparate frecvent.
Sunt briosele preferate ale sotului meu, si daca Teamfresh Horeca mi-a daruit afine, i-am facut lui Sandro o surpriza binevenita.

Daca sezonul de afine la noi s-a terminat, cele folosite de mine in aceasta reteta, au sosit direct din Peru, mai exact din Chao Viru, din nordul Peru, de la 65 km de Trujillo, orasul faurit de Diego de Almagro; una dintre capitalele culturii peruane, cunoscuta si drept “Orasul primaverii vesnice”. Dar despre Trujillo, gastronomia si bogatiile sale culturale, va voi scrie intr-un alt material.
Ingrediente pentru 12 briose:
230 gr faina cu multe proteine
150 gr zahar tos
200 gr afine
2 oua la temperatura camerei
100 gr unt de 82% la temperatura camerei
5 linguri lapte
2 lingurite praf de copt
1 praf de sare
Din aceste cantitati, obtinem 12 briose cu diametrul de 5 cm.
Preparare:
- In mod obisnuit, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa selectam cu atentie afinele si sa le spalam cu grija, sub jet de apa rece. Dar cu afinele de la Teamfresh Horeca, nu avem nevoie sa le selectam intrucat au fost deja atent selectate pentru noi!
- Preparam forma de briose, asezam formele de copt din hartie si cu ajutorul unei pensule, le ungem cu unt topit.
- Cernem faina intr-un castron si o amestecam cu zaharul, praful de copt si un praf de sare.
- Cu ajutorul unui mixer, amestecam untul la temperatura camerei, la viteza mica, pana cand devine cremos, apoi adaugam ouale, laptele si amestecam cu mixerul, pana cand devine spumos. Amestecam putin cate putin cu faina si la final, adaugam afinele, amestecand de aceasta data cu o spatula.
- Umplem formele 2/3 cu aluatul si le coacem in cuptor preincalzit la 180 de grade, temperatura circulara (sus si jos), timp de 25 de minute. Pentru a fi siguri ca sunt coapte, facem proba cu acul sau cu o scobitoare.
- Va asigur ca sunt atat de bune aceste briose, incat va veti indragosti de ele, unde mai punem faptul ca se prepara foarte usor!
- Putem inlocui afinele cu coacaze. Iar daca ne dorim ceva si mai sofisticat, putem sa adaugam un blat de bezea colorata, putem sa le decoram cu bucatele de nuci sau ciocolata, obtinand astfel niste briose mai mult decat perfecte!

Nu uitati! Pentru a obtine briose pufoase si perfecte, preparati-le exact cu ingredientele din reteta si neaparat, la temperatura camerei!