Termenul ganache in limba franceza inseamna ‘’neindemanatic’’ sau ‘’prost’’. Acest delicios preparat s-a nascut de fapt dintr-o eroare a unui ucenic cofetar, care din neatentie a varsat smantana fierbinte peste cateva bucati de ciocolata, fiind dojenit de catre maestrul sau cu apelativul ‘’ganache’’.

Mai tarziu, maestrul cofetar a realizat ca aceasta compozitie era una delicioasa, departe de a fi inutilizabil. Nascandu-se dintr-o eroare, prepararea ganache-ului este foarte simpla: in reteta de baza se incepe prin topirea ciocolatei fondante la bain-marie, apoi se continua adaugand frisca fierbinte sau rece, amestecand rapid pentru a obtine o compozitie omogena si ganache-ul este gata. De-a lungul timpului au fost create retete alternative, la fel cum am procedat si eu. Din punctul meu de vedere, ganache-ul din ciocolata fondanta este crema cea mai versatila din patiserie, o crema care poate fi utilizata aproape oriunde si cu rezultate maxime. Bazat pe numai doua ingrediente, ciocolata si frisca, reuseste sa ne ofere una dintre cele mai celebre si irezistibile umpluturi. Baza pentru anumite deserturi la pahar de imbogatit cu fructe proaspete, umplutura pentru tarte, briose, torturi sau bomboane ca cele din reteta mea de astazi.

Dar astazi, actorul principal este frisca Creme Patisserie Meggle, un produs cu care sunt prietena deja de multa vreme. Este un produs versatil, usor de utilizat, contine 25% grasime si ne putem ‘’juca’’ cu ea, dupa pofta inimii. Suntem in prag de sarbatori si stiu ca v-ati facut liste si listute cu bunatatile de preparat, tocmai de aceea va propun sa introduceti in lista voastra si reteta mea. Este o reteta simpla de realizat, destul de rapida dar cu siguranta delicioasa!

Pentru ca voi sa obtineti un rezultat optim, va recomand sa raciti frisca Creme Patisserie la +6 grade pentru o noapte, astfel va veti bucura de usurinta cu care veti putea prepara deliciile voastre. Produsul are o textura fina, un gust desavarsit, creste de pana la 4 ori prin mixare si are o stabilitate indelungata fara a fi necesara utilizarea intaritorilor. Iar pentru persoanele care urmeaza stilul de viata vegan, Meggle le-a venit in intampinare cu frisca Creme Patisserie Vegan, un produs la fel de versatil.

Astazi am preparat doua feluri de bomboane: unul din ganache clasic din ciocolata fondanta si frisca si unul din ciocolata After Eight si frisca, ambele preparandu-le la scara 1:1, adica aceeasi cantitate de ciocolata cu frisca.

Ingrediente ganache clasic:
200 gr ciocolata fondanta la 55%
200 ml frisca Creme Patisserie Meggle
1 lingurita coji citrice (eu am folosit coji de citrice preparata inainte cu cateva zile de mine cu zahar)
1 lingurita sirop cocos
2 linguri de rom alb
Ingrediente ganache cu menta:
200 gr ciocolata Atfer Eight
200 ml frisca Creme Patisserie Meggle
Ingrediente pentru decorare:
Ciocolata fondanta, flori comestibile, pudra cacao, fistic macinat sau orice aveti la indemana.
Preparare:
- Prepararea acestor bomboane este una simpla pentru ambele preparate, cu atat mai mult cu cat eu am folosit frisca rece de la frigider.
- In primul rand, taiem ciocolata in bucati mici ( After Eight-ul il putem utiliza fara taiere), o topim la bain-marie si apoi o amestecam cu ajutorul unui mixer, cu frisca, mixand timp de cateva minute pana cand obtinem o compozitie omogena si densa. Am pus compozitia cu ajutorul unei lingurite in forme si le-am dat la frigider. Daca dorim sa prezentam ganache-ul si in forme mici, punem compozitia ramasa la frigider timp de 15 minute cca, apoi o asezam intr-un poche si umplem formele. Pentru cele decorate cu flori comestibile si bilute de ciocolata, acest lucru il vom face inainte sa le asezam in frigider.
- Lucrul cel mai migalos daca pot spune asa, este partea cu decorarea. Cand bomboanele noastre sunt intarite, le asezam pe o sita de patiserie, unele le presaram cu cacao amar, altele le decoram cu ciocolata topita la bain marie, in functie de imaginatia si gustul fiecaruia.

A doua zi sunt gata de servit, sunt frumoase dar mai ales, delicioase! In plus, le puteti face cadou si sigur le veti face o bucurie prietenilor dragi sau membrilor familiei voastre.
viitoare, va salut cu drag!



