Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Uleiul etravirgin de masline ca aliment, ca simbol sacru si ca punct de lumina se regaseste in cele trei mari religii monoteiste ale lumii, in crestinism, in ebraism si in islam. Acesta este prezent in multe dintre ritualurile celor trei religii. Pentru crestini este unul dintre simbolurile Sfantului Duh si se regaseste in multe sacramente, incepand cu botezul si sfarsind cu ultima miruire; pentru evrei este simbolul este simbolul aleantei dintre Dumnezeu si om, precum si unul dintre elementele de celebrare a Hanukkahai care celebreaza triumful poporului ebraic impotriva dominatorilor greci; pentru musulmani maslinul este unul dintre simbolurile paradisului celor alesi si arborele din care se emana lumina divina.

Arta gustului, Educatie alimentara, Gabriella Pascaru Bisi, Ulei extravirgin de masline, Aurul lichid al pamantului: uleiul extravirgin de masline











La nivel mondial exista circa 1628 de soiuri de maslin, dintre care 1164 se regasesc in Europa, Italia avand 623 de soiuri, fiind in acest fel cel mai mare detinator european si mondial de soiuri de maslin.

Bogat in grasimi de origine vegetala, uleiul extravirgin de masline este simbolul dietei mediteraneene, un produs de calitate superioara si tocmai din acest motiv este numit si “aurul lichid”.

Crud sau incalzit, este grasimea cea mai indicata pentru alimentatie, nu numai pentru aroma si gustul sau ci si pentru ansamblul de proprietati, printre care in mod special compozitia acida cu predominanta de acizi grasi mononesaturati si un echilibru perfect de polinesaturati; continutul mare de vitamina A, E si antioxidanti care au un efect protectiv asupra sanatatii.

Arta gustului, Educatie alimentara, Gabriella Pascaru Bisi, Ulei extravirgin de masline, Aurul lichid al pamantului: uleiul extravirgin de masline











Iata 10 motive pentru a consuma ulei extravirgin de masline:



Toate aceste efecte benefice sunt documentate in timp de catre cercetatori si de catre medici.  Alimentatia bogata in grasimi de origine animala, creste cantitatea de colesterol din sange si acesta este unul din factorii de risc in bolile cardiovasculare. Uleiurile vegetale au in schimb, o actiune protectiva iar uleiul extravirgin de masline este cel cu cele mai mari beneficii. Si nu numai datorita particularitatilor sale dar si pentru ca uleiul extravirgin de masline este unicul ulei produs prin simpla apasare si zdrobirea fructelor, fara ulterioare manipulari chimice si fizice.

Arta gustului, Educatie alimentara, Gabriella Pascaru Bisi, Ulei extravirgin de masline, Aurul lichid al pamantului: uleiul extravirgin de masline


 








Una dintre marile calitati ale uleiului extravirgin de masline este cu siguranta, fragranta speciala; fragranta care ofera preparatelor culinare un gust deosebit, crescand astfel palatabilitatea acestora. Totodata, promoveaza stimulii secretorii digestivi, conducand la o majora digestibilitate. Alimentele preparate cu ulei extravirgin de masline, prezinta o extraordinara toleranta gastrica si intestinala si asta pentru ca protejeaza mucoasele si evita efectele hiperclorhidriei, reducand riscurile de a contracta ulcer duodenal si gastric. Stimuleaza vezica biliara si inhiba secretia biliara.

Haideti sa vedem si aspectele terapeutice ale uleiului. Datorita compozitiei sale are in primul rand, un efect protector asupra arterelor, stomacului si a ficatului. In acesti ultimi ani, am putut afla proprietatile dietelor bogate in acizi grasi mononesaturati (oleice ) datorita unei majore informari asupra sanatatii si a consumului de ulei extravirgin de masline si specialistii ne spun ca acestia au efecte extraordinare, dupa cum urmeaza:



In zilele noastre, in toata lumea dieta mediteraneana este considerata ca fiind unul dintre modelele alimentare cele mai eficace si variate pentru bunastarea organismului, bazandu-se in special pe consumul de alimente de origine vegetala, precum paste fainoase, paine, legume, fructe si ulei extravirgin de masline si in cantitati moderate, alimentele de origine animala precum branzeturi cu putine grasimi, lapte, peste, carne de iepure, carne de pasare si carne slaba.

Arta gustului, Educatie alimentara, Gabriella Pascaru Bisi, Ulei extravirgin de masline, Aurul lichid al pamantului: uleiul extravirgin de masline











Va destainui din experienta mea personala, fiind directa legata cu realitatea italiana, ca iau in fiecare dimineata pe stomacul gol 1 lingurita de ulei extravirgin de masline de peste 23 de ani si pot spune ca nu am probleme de nici un fel, dimpotriva: pe langa alte beneficii, uleiul ajuta la a avea o piele fina si sanatoasa, prin urmare imi permit sa spun ca declar sincer si onest uleiul extravirgin de masline, cel mai bun condialiment din lume!


In luna septembrie voi vizita in Italia mai multi producatori de ulei din Insulele Sardiniei si bine inteles ca va voi impartasi experienta mea cu voi la intoarcere.

Pana atunci, folositi zilnic uleiul extravirgin de masline!

Aurul lichid al pamantului: uleiul extravirgin de masline

#img_25

Educatie alimentara > Aurul lichid al pamantului: uleiul …

sus