Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Waffle-ul este un desert tipic din Franta si Belgia insa foarte raspandit si in Olanda, Austria si Germania.Este compus dintr-o vafela coapta intre doua placi fierbinti si asortate cu zahar pudra, miere, cioclata,frisca sau sirop de artar. Sunt cunoscute si raspandite in toata lumea occidentala pana in Statele Unite, Scandia si Italia, unde exista variante locale sub numele de “Ferratelle” si “Pizzelle” in Abbruzzo sau “Gofri” in Piedmont. Forma acestora difera in functie de formele folosite: patrate, dreptunghiulare sau in forma de inima, insa ceea ce ramane neschimbata este superficia sub forma de fagure de miere, cuvantul “gaufre” insemnand tocmai asta. Particularitatea waffle-ului este aceea de a fi destul de inalt pentru a inchide un interior pufos, ramanand crocant in superficie.

Arta gustului, Desert, Gabriella Pascaru Bisi, Rosé Terase Danubiene Vinarte, Waffle cu crema si prune caramelate











Originile acestui desert o regasim in originea vafelelor din antica Grecie atunci cand a inceput prepararea primelor vafele din istorie, sub numele de “obelias”. Mai tarziu in Evul Mediu, reteta a fost perfectionata prin inventia “fiarelor” in jurul anului 1000 cand erau folosite de catre preoti pentru a face ostiile.Cu timpul au inceput sa le foloseasca si bucatarii si famiile pentru a prepara dulciuri. Prima reteta de waffle dateaza de prin 1400 si a fost opera unui francez anonim. Aceasta reteta continea doar faina, sare si vin si fusese exportata in Belgia, Anglia si Germania, ca mai apoi sa ajunga aproape in toata lumea in diferite variante.

De-a lungul secolelor, reteta traditionala s-a imbogatit cu ingrediente precum ouale si untul care usor, usor deveneau mai ieftine si mai abordabile. Pana si in zilele noastre, aceasta reteta continua sa evolueze.

In mod traditional, waffle erau preparate pe durata festivitatilor de Carnaval sau la nunti, precum simbol de prosperitate si fericire pentru tinerii casatoriti.

Astazi sunt preparate fara ocazii speciale si sunt in principal un produs de strada, servit in cofetarii sau de catre vanzatori ambulanti.


Cele mai faimoase si mai indragite waffle sunt:



Personal le cunosteam de multa vreme insa m-am indragostit de acest desert in Strassbourg in urma cu mai multi ani intr-o seara friguroasa de noiembrie cand am mancat cu socrul meu precum doi copii cel putin 3-4 waffel de caciula, bine inteles cu frisca.

Arta gustului, Desert, Gabriella Pascaru Bisi, Rosé Terase Danubiene Vinarte, Waffle cu crema si prune caramelate











Astazi va propun reteta mea care este delicioasa si simpla de preparat.


Ingrediente:

90 gr de zahar

4 oua medii

140 gr de faina

80 gr de unt

1 praf de vanilie

Putina sare si bine inteles un aparat de facut Waffle.


Ingrediente pentru crema:

400 ml lapte

50-60 gr de faina

100 gr zahar

4 galbenusuri de ou

Coaja de portocala si lamaie

2 linguri de zeama de portocale

½  lingura de lamaie


Ingrediente pentru prunele caramelate:

8 jumatati de prune

4 lingurite de zahar

1 lingurita de unt

½ lingurita de scortisoara

¼ lingurita de ghimbir

Foarte putin praf de cuisoare

1 pahar de vin Rosé Terase Danubiene de la Vinarte.


Preparare:


Arta gustului, Desert, Gabriella Pascaru Bisi, Rosé Terase Danubiene Vinarte, Waffle cu crema si prune caramelate










Waffel cu crema si prune caramelate

Retete > Desert > Waffel cu crema si prune caramelate

#img_25

sus