Ceaiul matcha! Un ceai cu 1000 de resurse pretioase. Istoria ceaiului matcha a carei istorie dateaza de acum mai bine de 1000 de ani, este o pretioasa varietate de ceai verde japonez, caracterizat de un parfum intesn si de o vibranta culoare smarald. Definita ca fiind “medicamentul secret” de la curtile imperiale, ceaiul este utilizat si astazi in cadrul anticii ceremonii a ceaiului “Cha-no-you”, practicata in baza tehnicilor budismului zen.

Cu toate ca este un ceai japonez, originea acestuia provine din China, de pe vremea Dinastiei Tang (618-907 d.C) si a Dinastiei Song (960-1279 d.C). Pe vremea Dinastiei Tang, ceaiul era raspandit sub diferite forme: crud, sub forma de bulgari, foi de ceai si pulbere. In general, ceaiul era servit sub forma de decoct. Odata cu Dinastia Song s-a schimbat si servirea ceaiului, acesta fiind preparat varsand apa fierbinte peste frunze sau peste pulbere, acesta din urma fiind amestecat direct in cesti. Acest tip de ceai a ajuns si in Japonia datorita calugarului budist Eisai, evoluand in timp si ajungand la ceaiul matcha pe care il cunoastem noi astazi. La inceput a fost cunoscut in randul calugarilor care foloseau ceaiul datorita proprietatilor sale stimulante, reusind astfel sa ramana trezi pentru a medita. Aceasta planta ajunsese la o inalta valoare spirituala si usor, usor a inceput cultivarea sa, mai in toate templele. Ajunsese sa fie bautura imperialilor, astfel, datorita Imparatului Saga a inceput cultivarea matcha in toata tara. Matcha este un puternic antioxidant, bogata in substante nutritive, oligoelemente si vitamine. Datorita unui continut mare de cafeina, nu trebuie sa abuzam de matcha, oricat de tare ne-ar place.

Astazi, cultivarea ceaiului matcha sunt raspandite in toata Japonia dar zonele cele mai cunoscute sunt provinciile Kagoshima si Shizuoka.
Si desigur, de-a lungul timpului, ceaiul matcha a ajuns si in bucatarie, utilizarea acestuia regasindu-se in dulciuri gourmet si in preparate excelente.
Am creat acest tort pentru concursul “Reteta mea cu matcha” lansata de catre Vegis.
Haideti sa preparam reteta pe care am creat-o, cu rugamintea ca voi sa respectati toti pasii si ingredientele, fara a le schimba
Ingrediente blat Bisqui:
4 oua
120 gr zahar
2 lingurite vanilie Madagascar
90 gr faina
1 praf de copt
Mai avem nevoie de o tava dreptunghiulara de 25 cm x 30 cm, hartie de copt de 2 ori, zahar tos.
Preparare:
- Amestecam galbenusurile cu zaharul si vanilia, timp de 10 minute, adaugam faina si praful de copt. Separat montam albusurile si apoi amestecam cu atentie cele doua compozitii. Udam sub jet de apa rece, hartia de copt si o stoarcem bine, apoi o intindem in tava si varsam in ea compozitia. Nivelam cu spatula daca este nevoie. Coacem in cuptor ventilat preincalzit, timp de 15 minute.
- Pregatim un tocator mare, asezam pe acesta cealalta bucata de hartie de copt, o presaram cu zahar si resturam blatul peste acesta din urma. De ce utilizam zahar? In felul acesta ne va fi foarte usor sa mutam blatul. Nu uitati: acest blat il putem utiliza si pentru rulade.
Ingrediente blat verde Bisqui:
150 gr zahar
80 gr fistic macinat
1 lingurita matcha
50 gr faina
40 gr amidon de cartofi (puteti utiliza si amidon din porumb)
4 oua
½ zeama lamaie
Praf de copt
Preparare:
- Utilizam aceeasi tava, acelasi procedeu cu hartia de copt si acelasi procedeu de preparare al blatului. Atentie: acest blat este mult mai friabil decat cel de sus. Manipulati cu grija si nu este nici o problema daca se rupe intrucat va fi incorporat in tort.
Ingrediente sos crud capsuni si flori de soc:
150 gr capsuni
4 flori de soc
Preparare:
- Adaugam ingredientele intr-un pahar de mixer vertical si mixam pana cand obtinem o compozitie uniforma.
Ingrediente crema:
1 cutie lapte condensat
1 cutie crema branza
300 gr ciocolata alba
150 ml frisca neindulcita
2 foi gelatina (cca 2 grame)
Preparare:
- Mai intai vom topi la bain marie, ciocolata alba, apoi o amestecam inca fierbinte cu laptele condensat, apoi o omogenizam cu crema de branza si la final adaugam frisca neindulcita si montam la viteza a doua, nu mai mult. Rupem in bucatele mici, gelatina si varsam deasupra 60 ml apa rece. Dupa 7-8 minute, scurgem de apa, adaugam la crema si amestecam bine.
- Impartim crema in doua cantitati egale, la una dintre creme adaugam 6 linguri din sosul de capsuni si soc, amestecam bine cu mixerul si dam la frigider.
- La cealalta jumatate, adaugam 4 linguri de fistic macinat si 1 lingurita ceai matcha. Omogenizam bine si punem la frigider si aceasta crema.
- Taiem marginile celor doua blaturi si taiem blaturile in doua. Vom utiliza doar trei din acestea. Primul blat va fi unul clasic, ungem cu sosul de capsuni, adaugam un strat gros din crema cu fistic si matcha, asezam deasupra un blat verde (cu atentie asa cum v-am scris mai sus, stropim cu sos, adaugam un strat generos din crema cu capsuni si soc si asezam deasupra un blat clasic. Invelim cu grija tortul cu crema, dupa placul nostru si il asezam cel putin 5 ore la frigider. Decoram cu fistic macinat, flori comestibile, fructe.
Voilà tortul meu cu matcha!