Am acceptat cu bucurie o noua provocare de la Electrolux, si-anume cea de a participa la concursul “Gateste cu Electrolux la Taste of London”.
Pentru cei ce nu stiti, Taste Festival este cel mai mare festival din lume, dedicat restaurantelor si numai pana la sfarsitul acestui an, vor mai fi 5 evenimente in Italia, Australia, Noua Zeelanda, Emiratele Arabe Unite si Marea Britanie cu evenimentul Taste of London, bine inteles. Taste Festival reprezinta raiul gurmanzilor si a gurmanderiilor preparate de catre cele mai bune restaurante locale si de catre chefi de renume mondial. Bauturi fine intr-o asociere de excelenta cu mancarea si evenimentele ce se tin lant, toate in aceeasi locatie.

Desi povestea Taste Festival a inceput in 2004 la Londra, datorita entuziasmului si profesionalitatii fondatorilor, astazi evenimentul a ajuns sa fie un brand mondial, fiind un creuzet de gusturi si pasiuni ce strabate cu succes lumea in lung si lat in fiecare an.
Electrolux este partener al Taste Festival la nivel mondial.
Si cum mi-a fost solicitat in regulamentul concursului, am ales sa ma inspir dintr-o reteta a Chef-ului Michael Reid care a fost invatacelul celebrului Gordon Ramsey si care astazi detine propriile restaurante.
Cu toate ca unora dintre voi o sa li se para o reteta grea de realizat datorita mai multor clase de ingrediente, va asigur ca este o reteta usor de realizat, potrivita pentru un brunch, pentru o cina cu prietenii, pentru un aperitiv bogat si bine inteles aparte iar daca veti adauga la ingrediente si pasiune, va asigur ca veti obtine un rezultat unic!
Totodata, doresc sa va mentionez ca inafara uleiurilor extravirgine, a trufelor si a sarii mediteraneene, toate ingredientele sunt romanesti iar spre mandria mea, hribii i-am cules impreuna cu sotul meu din padurile din Malaia in inima Valcei, de unde provine de altfel si mierea de mana.
Cantitatile sunt pentru doua persoane, insa le puteti re-calcula in cazul in care doriti sa preparati mai multe portii.
Ingrediente pentru toast:
2 bucati de paine alba cu dimensiunile: 20 cm lungime, 10 cm latime si 3 centimentri inaltime
2 lingurite unt cu trufe negre
2 lingurite ulei extravirgin de masline cu trufe
2 oua proaspete
Ingrediente pentru crema de hribi:
100 gr hribi
½ catel usturoi
1 lingura ulei extravirgin de masline
2 linguri smantana de gatit
Sare mediteraneana
Ingrediente pentru legumele trase la tigaie:
150 gr legume mixte ( am folosit un mix de legume preparat in vara aceasta din morcovi, dovlecei, telina Apio, rosii si radacina de telina congelate )
Ingrediente pentru chipsurile din gutui:
1 gutuie
3 felii slanina afumata
1 lingurite de miere de mana
Ingrediente pentru decorare:
1 hrib feliat si tras la tigaie in ulei extravirgin de masline

Preparare:
- Primul lucru pe care il vom prepara este crema de hribi. Intr-o tigaie antiaderenta vom incalzi putin ulei extravirgin de masline si apoi adaugam hribii taiati in bucati, alaturi de jumatatea de catel de usturoi zdrobit. Ii calim timp de circa 10 minute, nu va fi nevoie de mai mult timp intrucat vorbim de hribi congelati care au nevoie de mai putin timp de fierbere decat hribii proaspeti. Potrivim de sare si ii punem intr-un vas impreuna cu smantana de gatit si ii mixam timp de 1 minut, cu ajutorul unui mixer vertical.
- Preparam legumele mixte in acelasi fel, adica le tragem la tigaie cu putin ulei extravirgin de masline si sare, timp de 10-12 minute la foc mediu pentru ca trebuie sa ramana usor crocante.
- Si prepararea chipsurilor din gutuie este simpla: spalam gutuia, o taiem in doua si apoi o feliem la circa jumatate de centimetru inaltime. Eliminam samburii si partile dure din felii. Intr-o tigaie antiaderenta, vom aseza trei felii de slanina afumata de casa si cand vor incepe sa se topeasca, adaugam feliile de gutuie si le ‚’perpelim’’ la foc mic, pana cand vor prinde o culoare aurie pe ambele parti. Eliminam slanina si picuram deasupra feliilor o lingurita de miere de mana care le va conferi un gust extraorfìdinar. Le mai lasam circa un minut, apoi vom scoate feliile de gutuie pe o farfurie.
- Ungem cele doua bucati de paine cu unt cu trufe negre si stropim cu putin ulei cu trufe, apoi le asezam pe o tava si le dam la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de 7-8 minute la foc mediu. Intre timp tragem la tigaie feliile de hribi pe care le vom folosi la decorare. Nu este nevoie decat de foarte putin ulei extravirgin de masline, sare si de 2-3 minute, timp in care le vom invarti cu grija pe ambele parti, apoi le asezam pe hartie absorbanta de bucatarie, permitandu-le in felul acesta sa elimine uleiul in surplus.
- Mai avem de preparat doua ochiuri si putem face plating-ul preparatului nostru. Eu am preparat ochiurile, folosindu-ma de un cutter pad cu diametrul de 8 cm pentru ca ochiurile sa aibă o forma frumoasa.
- Asezam pe farfuriile de servire cate o bucata de paine prajita la cuptor, deasupra vom aseza cate 3 linguri din crema de hribi, apoi asezam legumele care vor da o cromatica frumoasa preparatului, deasupra asezam oul ochi si decoram cu feliile de hribi si feliile de gutuie. Am decorat ouale cu cate o frunzulita de busuioc proaspat si am presarat farfuriile de servire cu putin busuioc uscat.
Voilà, un preparat nou, aparte pe care l-am putea cataloga la capitolul gourmet, pentru zilele noastre delicioase.
Spor si pofta mare!