Astazi va prezint o reteta foarte simpla de realizat dar bogata in vitamine pentru cei mici. De ce pentru cei mici? Haideti sa va povestesc: in cursul lunii decembrie, am cunoscut la Food Bloggers Conference, echipa World Vision Romania. Printre proiectele lor se numara si “Paine si Maine”, un proiect ce s-a nascut in 2016 si care este menit sa asigure o masa calda, unui numar de 2500 de copii din zonele defavorizate. In plus, proiectul ofera si sprijin in realizarea temelor pentru acasa, astfel programul urmareste in egala masura asigurarea unei nutritii corecte pentru dezvoltarea micutilor in crestere si diminuarea ratei abandonului scolar in satele sarace din judetele Dolj, Vaslui si Valcea. Datorita unor parteneriate strategice la nivel local, World Vision a reusit sa asigure conditiile optime pentru livrarea hranei si asigurarea suportului scolar in cadrul unitatilor de invatamant.

Datele oficiale ne spun ca peste 400.000 de copii traiesc in Romania sub nivelul saraciei si atunci cand copiii provin din aceste medii sarace, abandonul scolar este la un pas intrucat cei mici devin victimele situatiiilor familiare.
Si pentru ca valorile acestui program se intalnesc in foarte mare masura cu valorile mele ca Ambassador al programului Jamie Oliver’s Food Revolution si cu activitatea mea de voluntariat in favoarea copiilor cu maladii grave si terminale, am acceptat cu drag sa fac parte din programul “Paine si Maine”, aceasta propunere pentru meniul de 10 Ron fiind doar un prim pas.

Si pentru a atrage mai mult atentia societatii civile asupra efectului saraciei in viata copiilor, sloganul programului este “Unii copii mananca doar litere”.
Lidl Romania a ajutat la aducerea la viata a acestui program, sponsorizand suma de 100.000 euro considerand ca acest program are o excelenta viziune pe termen lung dar mai ales pentru ca programul raspunde unei nevoi esentiale a societatii actuale.
In prezent, localitatile in care este implementata etapa pilot sunt: Leordeasa, Palilula, Sarbatoarea si Salcia din judetul Dolj, Ursi si Geamana din judetul Valcea, urmand sa fie implementat in judetul Vaslui unde rata saraciei este foarte mare.
Pentru implementarea proiectului s-au implicat profesorii din unitatile de invatamant, asociatiile locale de parinti, companiile de catering care asigura mesele calde, voluntarii si echipa World Vision per un total de peste 120 de persoane.

Proiectul poate fi sustinut si de catre voi prin sponsorizari, directionarea a 2% din impozitul pe venit, donatii directe pe pagina www.painesimaine.ro si donarea prin sms a 2 euro, la numarul 8844 cu mesajul “Paine”.

Si daca meniul este de 10 ron, cu aceasta reteta am reusit sa creez un meniu din aceeasi suma, mai exact 9,97 ron dar pentru 2 copii, nu pentru unul singur. Reteta de astazi este creata in asa fel incat poate sa tina de felul intai si felui doi, intr-un singur preparat. Am incercat reteta impreuna cu o mica prietena de a mea care are doar 6 anisori si care de obicei, nu prea este prietena cu supele. Ei de aceasta data a mancat supa crema si datorita faptului ca este un preparat delicios, ne-a mai cerut, fapt care a mirat-o si pe mama ei dar care m-a bucurat nespus si pe mine.

Haideti acum la reteta, sa o preparam impreuna!
Ingrediente supa crema:
250 gr piept de pui
100 gr ceapa galbena
100 gr ardei capia rosu
100 gr morcov
500 ml Passata de rosii Freshbona
20 ml ulei extravirgin de masline Bio ecologic Primadonna
5-6 frunze proaspete de busuioc
Sare mediteraneana
Putina faina
Preparare:
- Curatam si spalam toate ingredientele, tocam ceapa, ardeiul si morcovul si le asezam intr-o tigaie antiaderenta cu uleiul extravirgin de masline si 20 ml apa si le fierbem timp de 10 minute. In felul acesta nu le vom cali ci le vom fierbe, supa noastra fiind la fel de gustoasa dar mai sanatoasa. Intr-o oala vom adauga 2 litri de apa si cutia de passata de rosii, adaugam legumele din tigaie si fierbem la foc mediu, timp de 30-35 de minute. La urma adaugam frunzele de busuioc si potrivim de sare.
- In timp ce fierbe supa noastra, preparam fasiile din piept de pui, dupa cum urmeaza: dupa ce am taiat fasiile, le saram usor si le dam prin faina, apoi le tragem la tigaie pana cand prind o usoara culoare aurie. Le asezam pe hartie absorbanta de bucatarie pentru a elimina uleiul in surplus si le asezam la cald, pana cand va fi gata supa.
Ingrediente olanase din cartofi:
200 gr cartofi
100 gr morcov
1 ou intreg
1 felie de paine
1 lingura pesmet
½ lingurita tarhon uscat
25 ml ulei extravirgin de masline Bio ecologic Primadonna
Sare mediteraneana
Preparare:
- Prepararea olanaselor este la fel de simpla: curatam si spalam cartofii si morcovul, le taiem in cubulete si ii punem la fiert. Cand vor fi fierti, ii scurgem de apa si ii amestecam cu o felie de paine inmuiata in apa si stoarsa, pesmetul, oul, tarhonul uscat si sarea si le amestecam bine. Incingem apoi uleiul extravirgin si frigem olanase mici care pot fi servite in loc de paine. Sunt delicioase si tocmai din acest motiv, cei mici le vor indragi. Daca dorim, aceste olanase le putem prepara si la cuptor.
- Cand supa este gata, o mixam cu ajutorul unui mixer vertical, apoi o punem din nou pe foc, adaugam pieptul de pui si fierbem inca 4-5 minute, pana cand supa va fi fierbinte.
Si pentru ca am primit in dar muguri de busuioc de la Microgreens, muguri ce sunt deliciosi, am decorat supa de astazi cu acestia din urma.
Doresc sa va mentionez inca odata ca din aceste cantitati, pot avea un pranz cald abundent, doi copii, unde mai punem ca ingredientele sunt toate, ingrediente sanatoase!

Produsele pentru aceasta provocare mi-au fost oferite de catre Lidl Romania.
Alege si tu preparate sanatoase pentru cei mici!