In aceasta regiune italiana, aproape fiecare localitate are un sos propriu.
In anii petrecuti acolo, am avut posibilitatea sa gust foarte multe variante de sosuri si inafara de cel din carne de capra, toate, dar absolut toate mi-au placut.
Sosul in Abruzzo este acel preparat ce nu lipseste niciodata din frigider, fie din carne de porc, vita, rata, iepure, sau din carne mixta, este pur si simplu delicios.

“Il sugo e santo!” spuneau femeile pe atunci, adica “sosul este sfant!”
Astazi, va aduc una dintre aceste retete: simpla, usor de preparat, iar daca sunteti iubitor al bucatariei italiene, probabil ca va deveni unul dintre preferatele voastre!
Ingrediente:
4 carnati de porc proaspeti
4 coaste de porc proaspete
1 litru Passata Pomodoro Mutti
1 ceapa galbena mare
1 morcov
1 tija telina Apio
1 catel usturoi
½ pahar vin alb sec
1 lingurita oregan uscat
Ulei extravirgin de masline
Sare dupa gust
Preparare:
- Curatam ceapa, usturoiul si morcovul, le spalam impreuna cu tija de telina.
- Feliem subtire morcovul si tija de telina, iar ceapa si usturoiul, le tocam marunt.
- Intr-o cratita incapatoare, adaugam cateva linguri de ulei extravirgin de masline, asezam zarzavatul si le sotam la foc mediu circa 5-6 minute.
- Adaugam carnatii si coastele de porc si le rumenim timp de cateva minute la foc mai vioi.
- Varsam deasupra Passata de rosii (suc concentrat de rosii), potrivim de sare si fierbem la foc mic, circa 1 ora, 1 ora si 20 minute, cu capacul pus.
- Exista posibilitatea ca sosul sa aiba nevoie de putina apa, datorita faptului ca aceasta “passata” este foarte concentrata. Adaugam circa 100 ml apa, nu mai mult.
Passata din rosii Mutti, o gasiti aici

Note:
- In Abruzzo, acest sos este utilizat la condimentarea pastelor fainoase, a mamaligii, a orezului, la minestrone, samd
- Carnea din sos, este servita la felul doi, alaturi de salate fierte sau salate crude.