Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Acest preparat isi are originile in Toscana, mai exact in Florenta din casa celebrei familie Medici, dinastie florentina cunoscuta in toata lumea care intre secolul al XV-lea si XVIII-lea a facut ca artele si comertul sa infloreasca in Florenta, aceeasi dinastie care a dat si una dintre reginele Frantei.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, Risotto Spazzacamino sau orezul cosarului, orez, orez italian, risotto, spazzacamino, orezul cosarului, retete cu orez, orez italian, orez delicios, retete italiene, retete delicioase, retete vechi, retete istorice











Acest orez are o stransa legatura cu un alt preparat florentin cunoscut si in zilele noastre care se numeste “ribollita”, care o supa din paine, varza neagra si fasole.

Legenda si inscrisurile existente, ne spun ca oaspetii familiei Medici erau intampinati la palat cu acest preparat numit “ribollita”, mitica supa toscana preparata din varza neagra care de altfel, era indragita tare de membrii familiei Medici.

Varza neagra car de fapt este de culoare verde, dar un verde atat de profund si intens, incat pare neagra. Pe numele sau stiintific, Brassico Oleracea, planta se dezvolta in inaltime spre deosebire de varza sau broccoli.

Aceasta delicioasa leguma, cunoscuta si sub numele de varza toscana, este utilizata in gastronomie de cele mai multe ori sub forma de crema, in cea mai traditionala dintre supele toscane, si-anume “ribollita” despre care am scris mai sus.

In prepararea orezului de astazi, trebuie sa alegem frunzele mai mici, astfel vor fierbe foarte repede si aportul de vitamine din frunze va ramane mai mare.

Este o leguma care ajuta printre altele si in preventia colitelor ulceroase si al ulcerului, fiind bogat in fibre, vitamina C, fier, fosfor si calciu.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, Risotto Spazzacamino sau orezul cosarului, orez, orez italian, risotto, spazzacamino, orezul cosarului, retete cu orez, orez italian, orez delicios, retete italiene, retete delicioase, retete vechi, retete istorice












Si-acum sa preparam acest risotto!


Ingrediente pentru 4 persoane:

300 gr orez Arborio sau orice alt orez special pentru prepararea de risotto

200 gr fasole boabe fiarta

1 legatura de varza neagra toscana

1 ceapa galbena

1 catel de usturoi

1 lingura dublu concentrat de rosii

1,5-2 litri de supa vegetala

1 crenguta rozmarin

2 linguri ulei extravirgin de masline

Sare dupa gust

Piper negru proaspat macinat dupa gust.


Alte ingrediente:

60 gr branza Parmigiano Reggiano sau Grana Padano

40 gr de unt de 80-82%

Aceste ingrediente nu figureaza in reteta, eu le-am adaugat insa pentru a obtine un risotto mai cremos si mai delicios.


Preparare:


Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, Risotto Spazzacamino sau orezul cosarului, orez, orez italian, risotto, spazzacamino, orezul cosarului, retete cu orez, orez italian, orez delicios, retete italiene, retete delicioase, retete vechi, retete istorice











Retete > Orez > Risotto Spazzacamino sau orezul cosarului

Risotto Spazzacamino sau orezul cosarului

#img_25

sus