Acest preparat isi are originile in Toscana, mai exact in Florenta din casa celebrei familie Medici, dinastie florentina cunoscuta in toata lumea care intre secolul al XV-lea si XVIII-lea a facut ca artele si comertul sa infloreasca in Florenta, aceeasi dinastie care a dat si una dintre reginele Frantei.

Acest orez are o stransa legatura cu un alt preparat florentin cunoscut si in zilele noastre care se numeste “ribollita”, care o supa din paine, varza neagra si fasole.
Legenda si inscrisurile existente, ne spun ca oaspetii familiei Medici erau intampinati la palat cu acest preparat numit “ribollita”, mitica supa toscana preparata din varza neagra care de altfel, era indragita tare de membrii familiei Medici.
Varza neagra car de fapt este de culoare verde, dar un verde atat de profund si intens, incat pare neagra. Pe numele sau stiintific, Brassico Oleracea, planta se dezvolta in inaltime spre deosebire de varza sau broccoli.
Aceasta delicioasa leguma, cunoscuta si sub numele de varza toscana, este utilizata in gastronomie de cele mai multe ori sub forma de crema, in cea mai traditionala dintre supele toscane, si-anume “ribollita” despre care am scris mai sus.
In prepararea orezului de astazi, trebuie sa alegem frunzele mai mici, astfel vor fierbe foarte repede si aportul de vitamine din frunze va ramane mai mare.
Este o leguma care ajuta printre altele si in preventia colitelor ulceroase si al ulcerului, fiind bogat in fibre, vitamina C, fier, fosfor si calciu.

Si-acum sa preparam acest risotto!
Ingrediente pentru 4 persoane:
300 gr orez Arborio sau orice alt orez special pentru prepararea de risotto
200 gr fasole boabe fiarta
1 legatura de varza neagra toscana
1 ceapa galbena
1 catel de usturoi
1 lingura dublu concentrat de rosii
1,5-2 litri de supa vegetala
1 crenguta rozmarin
2 linguri ulei extravirgin de masline
Sare dupa gust
Piper negru proaspat macinat dupa gust.
Alte ingrediente:
60 gr branza Parmigiano Reggiano sau Grana Padano
40 gr de unt de 80-82%
Aceste ingrediente nu figureaza in reteta, eu le-am adaugat insa pentru a obtine un risotto mai cremos si mai delicios.
Preparare:
- Intr-o tigaie mai inalta, de tip wok, incalzim uleiul extravirgin de masline si calim ceapa si usturoiul tocate marunt impreuna cu crenguta de rozmarin. De indata ce prind culoare, adaugam concentratul de rosii pe care il dizolvam in precedenta cu putina apa calda.
- Spalam bine varza neagra si o taiem in fasii foarte subtiri. Adaugam varza neagra in tigaie, punem capac si fierbem cateva minute la foc, astfel incat varza sa se inmoaie usor, vom avea nevoie de circa 10 minute.
- Adaugam orezul pe care il prajim la foc mare impreuna cu varza. Acest proces se numeste “prajire” si de obicei (din pacate) este un pasaj subestimat in bucatarie. De ce procedam astfel? Pentru ca o buna prajire a orezului ne da garantia unui risotto superior iar gustul, este de neegalat! Atentie insa sa nu il ardeti!
- Adaugam 2 polonice de supa vegetala, sare si piper. Cand orezul este fiert pe jumatate, adaugam fasolea fiarta si inca putina supa. Supa se adauga putin cate putin in orezul italian, astfel vom obtine de fiecare data, un preparat final foarte bun.
- Respectati intotdeauna timpul de fierbere care este scris pe pachetul de orez! Cand orezul va fi “al dente”, stingem focul si adaugam untul si parmezanul ras, amestecam bine, punem capac si lasam preparatul cateva minute, dupa care servim cu un “fir” de ulei extravirgin crud si piper proaspat macinat.
