Ca sa te indragostesti de pastele fainoase, trebuie sa le degusti la ele acasa sau sa le prepari cu ingrediente de calitate italienesti! Pentru mine nu a fost “greu”, intrucat pastele fainoase fac parte si din traditia gastronomica ungureasca, in plus in zona noastra au fost multi italieni care venisera sa ii invete pe localnici sa taie piatra, aducand cu ei si o bucata de gastronomie. Evident ca de-a lungul timpului, putini au pastrat retetele respective, acestea trasformandu-se oarescum.

In 1992, can dam avut prima mare intalnire a mea cu delicioasele paste italiene, mi-am spus ca eu personal, as putea trai doar cu acestea. Felul in care se gatesc in Italia, de la regiune la regiune, de la sat la sat, este ceva extraordinar pentru ca pana la urma, un mic detaliu, un ingredient, fac diferenta gustului.
Astazi vin la voi cu o propunere delicioasa, eleganta, simpla de realizat dar cu un gust fabulos de bun!
Este un fel intai adecvat pentru sezonul rece, un preparat cremos de care cu siguranta va veti indragosti si il veti prepara si cu alte ocazii, pentru o cina cu prietenii, cu familia sau de ce nu, pentru un pranz duminical.
Ingrediente pentru 4 persoane:
320 gr paste fainoase Pappardelle La Molisana. Le gasiti aici
250 gr carnati proaspeti
150 gr Grana Padano
200 ml smantana de gatit grasa
50 gr alune tocate marunt
1 catel usturoi
Cateva crengute de oregan proaspat
Piper negru prospat macinat dupa gust
Piper rosu proaspat macinat sau zdrobit, dupa gust
Sare dupa gust
Ulei extravirgin de masline
Un galbenus de ou crud
Preparare:
- Scoatem carnatii proaspeti din intestin si ii desfacem in bucati cat mai mici. Incalzim putin ulei extravirgin de masline pe care il aromatizam cu un catel de usturoi.
- Adaugam in tigaie, carnea carnatilor pe care i-am desfacut mai devreme si rumenim impreuna cu 3 crengute de oregan, sarea si piperul. Amestecam din cand in cand si cand va fi rumenit bine catelul de usturoi, il eliminam din tigaie; eliminam si oreganul.
- Pregatim apa cu sare pentru fierberea pastelor fainoase si cand aceasta a inceput sa clocoteasca, adaugam pastele. Intre timp, preparam crema din Grana Padano si smantana de gatit. Incalzim smantana si adaugam branza rasa, amestecand cu ajutorul unui tel, astfel incat sa obtinem o crema omogena. Atentie: nu fierbem smantana, doar o incalzim bine! Dam la o parte de pe sursa de foc smantana cu branza rasa si cu ajutorul telului, o mai amestecam de cateva ori.
- Cand ne mai raman circa doua minute pana cand pastele sa fie fierte, le scurgem si le adaugam in tigaia cu compozitia din carnati.Adaugam si putina apa fierbinte si lasam sa fiarba impreuna inca un minut circa. Oprim focul, adaugam crema din Grana Padano si amestecam, adaugam si alunele tocate, putin oregan proaspat, piper rosu proaspat macinat si voila, pastele noastre sunt gata!
Nota:
- Lucram in paralel prepararea sosului cu fierberea pastelor fainoase. Respectati instructiunile de fierbere de pe pachet!
- Putem adauga cremei din Grana Padano, putina pulbere de sofran. Astfel, pastele noastre vor capata si o culoare usor ambrata de la sofran, dar si o aroma fantastica!
- Nu folositi smantana acida (acra) pentru acest preparat, ii veti strica gustul si finetea aromelor!
- Cantitatile ingredientelor, sunt calculate in functie de gramajul italian. Daca doriti mai multe paste fainoase, va trebui sa recalculati si gramajul sosului!

De ce iubesc eu La Molisana:
La inceputul lui 1900, Domenico Ferro isi pune propriul curaj la incercare, lasandu-si locul de bastina si afacerea pentru a nu pleca capul in fata mafiei. A ales sa reinceapa totul in Molise, o regiune necunoscuta de el. Despre Molise cunostea doar puretea naturii si generozitatea oamenilor. Cativa ani mai tarziu, avea sa innaugureze prima sa moara.
Razboiul si perioada postbelica
Giuseppe Ferro Sr, lucreaza la extinderea companiei, dar nu ia in calcul razboiul care la 13 Octombrie 1943, avea sa ii spulbere visele si moara deopotriva. Ii pierise curajul, simtea doar sentimentul de frica, nici venele nu mai aveau puls. Recuperarea postbelica era lenta si necesita multa tenacitate si rabdare, dar Giuseppe stia sa astepte. La momentul potrivit, a achizitionat utilajele unei mori dezafectate, si-a reluat productia si in doar cativa ani a reusit sa creasca cifra de afaceri si numarul angajatilor.
Camera de comert din Campobasso i-a recunoscut meritul de a fi participat activ in reconstructia postbelica si meritul de a fi creat o companie sanatoasa care investea in tehnologii noi.
Incepand cu anul 1972, carma a trecut in mainile lui Domenico si al lui Vincenzo care aveau sarcina de a face mai solid, ceea ce creasera generatiile precedente.
Daca primele doua generatii au avut intuitia si geniul de a modela totul din nimic, aceasta generatie era destinata sa construiasca credibilitate in timp, sa construiasca abilitati tehnice solide, incredere in interiorul companiei si in exteriorul acesteia si bunastare impartasita pentru comunitate.
Domenico, este un muncitor foarte serios, cunoaste toti angajatii, stie sa exercite controlul, sa impuna disciplina si are un profund simt al dreptatii cu care reuseste sa atraga afectiunea colaboratorilor sai.De-a lungul timpului, aduna un atasament sincer si daruire fata de companie a angajatilor si acestia din urma, lasa drept mostenire fiilor si fiicelor lor, un know-how pretios pentru a continua ei, ca generatie tanara in companie.
Lui Vincenzo i se incredinteaza sarcina de creste experienta dobandita in domeniu de catre tatal si bunicul sau. Pe timp de zi lucra in moara, iar noaptea studia. Astfel a absolvit facultatea de economie, avand convingerea ca numai prin cresterea competentelor, puteau sa garanteze companiei un viitor sigur.
Tot in 1972, cei doi frati proiecteaza mutarea morii in noul sediu din Ripalimosani si creaza Fratelli Ferro – Semolerie Molisane, companie care astazi este societate pe actiuni, devenind pionierii unei fabrici moderne, ecologice, care astazi prin tehnologia Buhler, are o capacitate de productie de 220 tone pe zi.
In 2011, Giuseppe Ferro Jr a avut un vis, pe care l-a impartasit cu Rosella, Flavio si Francesco: sa achizitioneze istorica fabrica de paste fainoase La Molisana. Motivele au fost doar partial rationale: gestionarea directa a intregului lant de aprovizionare cu paste; deveneau autorii relansarii unui brand istoric, creau noi locuri de munca. Insa motivul profund pentru care familia Ferro a acceptat aceasta provocare a fost dorinta de a oferi o noua sansa, o noua relansare regiunii Molise.
Ingredientul “secret” spune familia Ferro, este o echipa solida care poate face fata, provocarilor pietei si poate aduce o valoare unica.
Si iata cum, cu inimile pline de vointa si cu un spirit tenace, brandul La Molisana a pornit pe un drum care pana astazi, s-a demonstrat a fi unul de succes. Vreau sa mentionez ca pastele fainoase sunt produse numai din grau dur italian 100%!
Intorcandu-ne putin in timp, trebuie sa stiti ca fabrica de paste fainoase, fusese fondata in anul 1912, de catre familia Carlone si s-a nascut ca un magazin artizanal. In 1927 a obtinut premiul “Gran Palma d’Oro”.
In prezent, La Molisana exporta in 80 de tari, printre care si Romania si este leader de piata pe segmentul pastelor fainoase integrale, fiind unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata pastelor fainoase si al fainii din grau dur remacinat!
Iar intre noi fie vorba, din punctul meu de vedere si-acum vorbesc din punctul de vedere al italiencei: sunt cele mai bune paste fainoase de pe piata!
Pentru toate aceste motive, pentru calitate si pentru gustul adevarat de paste italienesti, iubesc La Molisana!

In Romania toate produsele sub brandul La Molisana, sunt importate de catre Parmafood Group Distribution.