Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Tin minte in copilaria mea, zilele acelea de iarna ca-n povesti, cu frihul de rigoare ca deh, am crescut intr-unul din locurile numite “polul frigului”si da, tocmai de aceea suntem atat de faine noi toplitencele!  Odata cu sosirea frigului, ala de scrasnea zapada sub incaltari si-ti ingheta mana pe clanta usii, lipindu-se de aceasta daca faceai greseala s-o atingi fara manusi, soseau si traditiile de iarna, taiatul porcului, Mos Nicolae si tot ceea ce urmeaza.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, paine, Paine cu untura si jumari,  paine cu jumari, paine cu untura, paine buna, paine de casa, paine delicioasa, paine italiana, pane, jumari, reteta italiana, excelenta gustului, paine gustoasa, paine homemade











Si desigur odata cu prepararea “porcariilor”, ajungem si la jumari, pe care le adoram atunci, le ador si-acum. Inafara de a le consuma ca atare, bunica mea prepara niste minunatii colosal de bune, precum: pogacelele unguresti cu jumari, crema aperitiv din jumari, paine cu jumari si da, prepara doua feluri de jumari bunica: cele clasice si jumarile pe care noi le numim “jumari secuiesti”. Acestea din urma sunt puse la topit impreuna cu o ceapa rosie curatata si un paharel mic de apa, sunt extra mega, delicioase.

Apoi am plecat la facultate si multe din aceste preparate au disparut oarescum din obiceiurile mele culinare din pacate.

Bunica nu prepara des paine intrucat laptareasa noastra, ne prepara paine de doua ori pe saptamana: odata painea acea mare ardeleneasca cu cartofi, o paine a carui miros si gust, le simt si-acum cand va scriu si painea din faina neagra, care la randu-i era foarte, foarte buna. Iarna insa, dupa sacrificarea porcului, ne rasfata cu aceste preparate pe baza de jumari.

De pilda painea cu jumari, am regasit-o in anii ’90, in Italia, traditionala a Regiunii Campagna si traditionala si in Insulele Sardiniei. Reteta care seamana mai mult cu ceea ce prepara bunica mea, este reteta de astazi, din Regiunea Campagna care este super delicioasa.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, paine, Paine cu untura si jumari,  paine cu jumari, paine cu untura, paine buna, paine de casa, paine delicioasa, paine italiana, pane, jumari, reteta italiana, excelenta gustului, paine gustoasa, paine homemade











Vorbim de un preparat dospit preparat in prevalenta iarna, atunci cand se sacrifica porcii si avem materie prima de cea mai buna calitate.


Ingrediente pentru paine:

500 gr faina cu 13% proteine

500 gr faina 10,5% proteine

1 ceasca faina integrala (aceasta faina nu o asezam in planetara cand lucram aluatul!)

12 gr drojdie uscata active Pakmaya

700 ml apa

20 gr sare

1 lingurita zahar tos

1 lingura de untura


Ingrediente pentru umplutura:

300 gr jumari proaspete

2 linguri untura

Piper negru proaspat macinat, dupa gust


Preparare:


Sa imi scrieti daca v-a placut painea!

Retete > Paine si Aluaturi> Paine cu untura si jumari

Paine cu untura si jumari

#img_25

sus