Sinonim cu junk food-ul, o reteta usoara si pentru toata familia, hamburgerul a “colonizat” toata lumea intr-un fel in care nu a reusit nici un alt aliment sa o faca. Despre istoria hamburgerului v-am scris deja, in urma cu ceva timp, incercand sa fac lumina asupra originilor acestuia, origine care in contrar cu ceea ce se crede este una europeana, mai exact din docurile orasului Hamburg.

De atunci insa a trecut foarte multa vreme si hamburgerul s-a trasformat, devenind gourmet, fiind eliminate din “schema” maioneza si ketchu-ul industrial. Pana la reteta mea de astazi, doresc sa va spun cateva cuvinte despre modalitatea corecta de a preparara un hamburger acasa din ingrediente sanatoase.
Inainte de preparare este bine sa tinem hamburgerii la temperatura ambientala, pentru cel putin 10 minute pentru ca in interior sa nu ramana prea rece. Indiferent ca preparam hamburgerul la gratar cu carbuni sau pe gratar de interior sau pur si simplu in tigaie antiaderenta, trebuie sa incalzim foarte bine plansa pe care o vom prepara si apoi o coacem doar 2 minute pe fiecare parte, invartindu-le doar o singura data si preparandu-le intr-un timp foarte scurt pentru a evita ca hamburgerul sa isi piarda sucurile din interior. Practic, cu cat prepararea este graduala si omogena, cu atat vom obtine hamburgeri gustosi si pufosi. Nivelul de coacere, il veti alege voi dupa gusturile personale daca considerati ca doua minute este prea putin.

Cand este aproape gata, tot in baza gusturilor voastre, puteti adauga felii de branzeturi, acoperind spatiul de lucru cu un capac in acel moment, pentru a permite branzei sa se topeasca intr-o maniera omogena.
Cat despre umplutura, poate fi cum doriti voi si cum va place cel mai mult. De la clasica ceapa rosie si castraveti murati, la salate speciale, maioneze de casa, sosuri de casa, foié gras sau rosii. Dar daca va doriti un hamburger gourmet, va sfatuiesc sa renuntati la umplutura clasica si sa folositi produse din categoria gourmet, obtinand astfel un preparat cu care ii veti uimi pe cei dragi voua. Cantitatile sunt pentru 3 persoane.

Namak Paare
Ingrediente pentru mousse din sfecla rosie:
1 sfecla rosie de dimensiune medie
2 cepe
1 ceapa galbena
1 lingura ulei extravirgin de masline
1 lingurita otet Xeres
Piper negru proaspat macinat
1 varf de cutit praf de chimion
2 linguri de maioneza
Preparare:
- Spalam bine sfecla rosie si o punem la fiert in apa. Intre timp curatam ceapa, o tocam marunt si o calim in ulei extravirgin de masline timp de cateva minute, apoi o stingem cu otetul si piperam, lasand sa mai fiarba circa 5-6 minute. Cand sfecla va fi fiarta, o curatam de coaja, o taiem in bucati mici, o asezam intr-un robot de bucatarie impreuna cu restul ingredientelor si mixam, pana cand vom obtine o crema pufoasa. La final vom potrivi de sare si vom adauga 2 sau 3 linguri de maioneza facuta in casa. Reteta maionezei de casa nu v-o mai dau, banuiesc ca stiti cum se prepara. In cazul in care nu stiti, eu o prepar dintr-un galbenus de ou fiert, unul crud, 1 lingurita de mustar fin dulce, zeama de lamaie si sare. Veti adauga atata ulei cata cantitate de maioneza doriti sa obtineti.
Ingrediente pentru Namak Paare:
1 cana faina alba
1 cana faina integrala
4 linguri griș
1 lingurita chimen negru seminte
½ lingurita chimion
½ lingurita praf de chimion
1 lingurita Curry Madras
2 linguri ulei floarea soarelui
Sare roz afumata
Preparare:
- Trebuie sa stiti ca Namak Paare este un snack tipic indian, folosit in a acompania mai multe tipuri de preparate. Retetei clasice in aceasta ocazie i-am adaugat Curry Madras pentru a obtine un alt gust, mai aromat si mai potrivit hamburgerului de astazi. Prepararea este foarte simpla, se amesteca toate ingredientele si vom adauga apa calduta cat sa obtinem un aluat omogen si usor de lucrat. Intindem aluatul cu ajutorul unui sucitor, taiem cu ajutorul unei rotite, fasii de 3 cm latime, pe care ulterior le vom taia la circa 8-10 cm lungime. Incingem ulei intr-o tigaie antiaderenta si frigem snack-urile pana cand se vor rumeni usor.

branza cu nuci
Ingrediente:
3 burgeri din strut Gourmet de Strut
Cateva foi de salata blonda Lollo
6 cartofi medii
3 oua
3 felii de branza cu nuci
1 cutie de rosii Cherry de 250 gr
Sare mediteraneana
3 chifle taranesti
Preparare:
- Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in felii de circa 2 cm grosime. Ii uscam intr-un stergar curat de bucatarie, ii asezam intr-o tava si ii condimentam cu sare mediteraneana cu rozmarin si rozmarin separat, adaugam 2 linguri de ulei extravirgin de masline, amestecam bine si acoperim tava cu o folie de aluminiu alimentar. Dam tava la cuptor preincalzit la 180 de grade si coacem timp de 20 de minute circa. Dupa 15 minute, vom elimina folia de aluminiu si lasam sa prinda o culoarea aurie.
- Taiem 3 felii de branza cu nuci, preparam salata si rosiile Cherry si incingem gratarul sau tigaia in care vom prepara hamburgarii deliciosi de strut. Ii vom prepara exact cum v-am descris mai sus. In paralel vom praji chiflele taiate in doua pentru ca acestea sa fie calde pentru plating. Eu am tinut hamburgerii 3 minute pe fiecare parte pentru ca ne plac facuti mai bine. Dupa ce sunt gata, asezam burgerii pe un fund de lemn timp de 2-3 minute, timp in care se vor aseza sucurile in interiorul acestora si prajim ouale. Pentru a le da o forma mai frumoasa, am prajit ouale in cutterpad-uri de numai 6 cm diametru si odata asezate pe burgeri, le-am rupt cu ajutorul unui cutit asa cum puteti observa in imagini.

Mousse din sfecla rosie
Burgerii din strut au iesit deliciosi, ingredientele cu care i-am asociat, la fel si iata un burger gourmet si sanatos pe care il puteti da si celor mici.