Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Pasiunea etruscilor pentru ficatul de pasare in general si pentru maruntaie este comun cu cel al multor alte societati. O veche poveste irlandeza ne spune in detaliu, iubirea unui rege pentru grasime, rinichi, burta si ficat, dezvaluind ca este o mandrie sa oferi unei dame de onoare, momite si inima de porc.

Arta gustului, Carne, Ficat de curcan, Gabriella Pascaru Bisi, LA DORNA, Riesling Cuveé d'Excellence Vinarte, Ficat de curcan pe pat de mere caramelizateIn Parisul anilo 1600, maruntaiele erau mai apreciate decat fripturile, fiind si mai costisitoare decat acestea din urma. Francezii le numeau “parties nobles” si fiecare vanator avea un set ceremonial de cutite pentru a scoate maruntaiele si a le face imediat la gratar cu un mic ritual, pentru ca mai apoi sa le ofere celor nobililor conducatori in onoarea curajului. Probabil ca datorita acestui obicei, inca astazi spunem de o persoana neinfricata ca “are ficat”. Scotienii la randu-le venerau maruntaiele si pana si astazi, unul dintre preparatele lor nationale numit “haggis” este pregatiti din maruntaiele de oaie care vin asezate in stomac si este consumat cu ocazia sarbatorilor intr-un ritual insotit de sunetul cimpoaielor. Ajungem si in Insula Tonga, unde locuitorii considerau ficatul ca fiind imbucatura cea mai delicioasa a unui pranz si asta pentru ca erau convinsi ca in ficat era curajul animalului si datorita acestui lucru, era oferit conducatorului. Din motive asemanatoare, capeteniile tribului Masai se hraneau numai cu lapte, miere si ficat la gratar.

Iubind foarte mult ficatul de rata, gasca si de curcan am gasit la macelarie un ficat foarte frumos si hotarat ca si de aceasta data sa ma joc cu fantezia pentru eu aproape niciodata nu decid inainte sa merg la piata si la macelarie ce anume voi gati. Merga colo si imi vin idei adhoc.

Aceasta este creatia mea de astazi si va invit cu drag sa o incercati si voi, va veti ferici palatul si ii veti uimi pe oaspetii vostri.

Arta gustului, Carne, Ficat de curcan, Gabriella Pascaru Bisi, LA DORNA, Riesling Cuveé d'Excellence Vinarte, Ficat de curcan pe pat de mere caramelizateIngrediente pentru 2 persoane:

1 ficat mare de curcan

Ulei

Sare


Ingrediente pentru marul caramelizat:

1 mar acrisor

1 lingurita de zahar

20 gr unt LADORNA de 80%

10 ml de Riesling Cuveé d’Excellence Vinarte

Piper negru proaspat macinat


Ingrediente pentru sosul de visine:

10-15 visine

1 lingurita de zahar

20 gr unt LADORNA de 80%

1 lingura de Cognac

1 lingura de reductie de vin rosu ( reteta o gasiti aici pe blog )

1 lingura de smantana LADORNA de 32%


Ingrediente pentru ceapa caramelizata:

2 cepe rosii

1 lingura de Cognac

1 lingurita de miere

10 gr de unt LADORNA de 80%

Un strop de ulei extravirgin de masline


Preparare:

Arta gustului, Carne, Ficat de curcan, Gabriella Pascaru Bisi, LA DORNA, Riesling Cuveé d'Excellence Vinarte, Ficat de curcan pe pat de mere caramelizateRespectati toti pasii retetei si mai ales timpii; nu fierbeti, caramelizati sau frigeti mai mult decat ceea ce v-am scris mai sus.


Degustare placuta dragilor!

Retete > Carne > Ficat de curcan pe pat de mere carameliz…

Ficat de curcan pe pat de mere caramelizate

#img_25

sus