Cu doar cateva ingrediente, putine la numar, obtinem cea mai iubita si cea mai utilizata crema din lumea patiseriei! Este o crema versatila, usor de realizat cu care putem imbogati o multitudine de dulciuri, precum: torturi, foetaje, vol-a-vent, beignets si cate si mai cate.

Tot din aceasta crema de baza, putem prepara parfait-uri, budinci delicioase, tarte, croissant, gogosi dar si celebrul tort Diplomat sau adoratele Choux a la creme.
Respectand un minim de regule si modificand usor dozele unora dintre ingrediente, putem obtine o crema cu consistenta corecta pentru dulciurile pe care ni le dorim. De pilda, daca utilizam o cantitate usor mai mare de amidon, vom obtine o crema mai densa si mai tare iar daca o preparam pentru un desert la pahar, diminuam cantitatea de amidon, obtinand astfel u crema mai lichida, adecvata pentru a fi amestecata cu fructe proaspete.
Ingrediente pentru o portie de 750 gr crema:
500 ml lapte de 3,5 % grasime
125 galbenusuri proaspete, circa 7 bucati
115 gr zahar tos
40 gr amidon de porumb sau amidon de cartofi
1 pastaie vanilie sau jumatate, in functie de gusturile voastre
Coaja rasa de la 1 lamaie
Preparare:
- Primul lucru pe care il vom face, este sa introducem in congelator, un bol de sticla groasa, vom vedea mai incolo la ce ne foloseste. Cu ajutorul unui cutit, eliminam semintele din pastaia de vanilie iar pastaia, o taiem in bucati. Varsam laptele intr-o craticioara, adaugand atat semintele cat si pastaia de vanilie. Radem coaja de lamaie (doar partea galbena!) si o adaugam in craticioara. Incalzim laptele amestecand din cand in cand.
- Intr-o alta craticioara punem galbenusurile de ou, zaharul si amidonul. Cu ajutorul unui tel manual, le amestecam astfel incat sa obtinem o compozitie cremoasa si neteda.
- De indata ce laptele ajunge aproape de fierbere, il strecuram in compozitia de oua, amestecand in permanenta cu telul. Trasferam craticioara din nou pe foc (la foc mic) si amestecam in continuu pana cand crema se va fi ingrosat.
- Si-acum intra in joc bolul de sticla pe care l-am pus in prealabil, in congelator: pentru a raci crema rapid, varsam crema in acest bol si amestecam cu telul cu miscari rapide, pana cand aducem crema la temperatura de 50 de grade, adica sub temperatura de fierbere.
- Va trebui sa obtinem o crema neteda si foarte stralucitoare, asta insemnand ca am facut treaba buna. Daca utilizam crema mai tarziu, o acoperim cu folie alimentara si o pastram la frigider.
- Cum putem conserva crema de patiserie:
- Putem conserva crema acoperita cu folie alimentara, timp de cel mult 5 zile sau o putem congela pentru cel mult 2 sau 3 saptamani dar fiind o crema usor de realizat, va sfatuiesc sa o faceti intotdeauna proaspata!
Sfaturi si trucuri:
- Nu lasam niciodata galbenusurile in contact cu zaharul fara a le amesteca, altfel galbenusurile se vor “fierbe” iar crema va avea cocoloase.
- Prin incalzirea prealabila a laptelui, galbenusurile vor “suferi” mai putin temperatura ridicata, iar aromele cremei vor fi proaspete si foarte aromate.
- Daca dorim o crema mai moale, vom utiliza amidon din orez!
- Din aceasta cantitate de crema, putem umple un tort cu diametrul de 22 cm, pe doua straturi de crema.
- Respectati cantitatile si procedeul ad-litteram pentru a obtine o crema de patiserie perfecta!
