Cine-a spus ca bun este doar cozonacul dulce?! Tin minte bunaoara ca nu existau sarbatori in casa noastra, in Ardeal, fara sa avem si un cozonac “alb” cum il numea bunica mea, cozonacul care era actor principal in diminetile de sarbatoare alaturi de o cana de cacao cu lapte sau cozonacul sarat, umplut cu sunca afumata. Acesta din urma este traditional de Pasti, dar de fiecare data cand stiam cu bunicul ca mai exista pe ici, pe colo cate-o bucata de sunca, o bateam la cap sa ne prepare minunatia.

Am adaptat reteta bunicii mele pe alocuri si iata ce a iesit! Dar haideti sa preparam impreuna, cozonacul meu sarat!
Ingrediente pentru aluat:
450 gr faina cu multe proteine (intre 11% si 13%)
14 gr drojdie uscata activa Pakmaya
200 ml lapte caldut
3 oua mari
60 gr unt Meggle 82%
1 lingura ulei extravirgin de masline
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
Ingrediente pentru umplutura cu branzeturi:
200 gr branzeturi
2 linguri smantana de gatit
1 lingurita mica paprika dulce
Sare dupa gust
Ingrediente pentru umplutura cu Mangold
200 gr Mangold fiert sau spanac
2 linguri smantana de gatit
Sare dupa gust
Acest cozonac este fabulos si daca il preparam cu leurda!
Ingrediente pentru umplutura cu sunca de Praga
150 gr sunca de Praga
1lingura smantana de gatit
Preparare:
- Se amestecă jumătate de lapte călduț, se sfărâmă drojdia în ea și se lasă să se activeze. Turnam laptele rămas în bolul de mixare, adăugam uleiul,oul întreg și amestecam. Adaugam drojdia activata, faina amestecata in prealabil cu sarea si framantam aluatul cu ajutorul planetarei, timp de circa 20 minute, la treapta a 3-a.
- Transferam aluatul frământat într-un castron, acoperim si lasam sa dospeasca timp de circa o ora si jumatate, la loc cald. Scoatem aluatul dospit pe suprafata de lucru, il framantam putin si apoi il impartim in 3 partie egale, formand din fiecare bucata cate o forma rotunda.
- Amestecam branzeturile cu smantana, paprika dulce si sarea, astfel incat sa le omogenizam bine.
- Fierbem Mangold-ul circa 10 minute dupa ce a dat in clocot, il lasam sa se raceasca, il taiem in bucatele mici si il amstecam cu smantana si sarea.
- Sunca de Praga o taiem in cubulete cat mai mici. Smantana care ne ramane este pentru a unge aluatul, asadar nu o amestecam cu aceasta din urma.
- Luam o bucata de aluat si il intindem la 35 x 30 cm circa, il ungem cu amestecul de branzeturi. Cele doua parti laterale le inchidem, apasand usor cu degetele si apoi il rulam si il lasam deoparte.
- Repetam acelasi lucru si facem cea de a doua rulada cu Mangold. In final, facem rulada cu sunca de Praga, ungem aluatul intins cu smantana si asezam deasupra sunca, inchidem capetele si rulam.
- La finalul rularii fiecarei bucati, cu ajutorul mainilor, o lungim cu grija, in asa fel, incat sa putem face ulterior impletitura. Nu tragem de rulade, ci le lungim usor batand cu degetele pe rulada si in acelasi timp, lungind usor. Repetam operatiunea cu fiecare rulada.
- Luam cele 3 rulade si cu atentie si facem din ele o impletitura. Luam o hartie de copt, o udam cu apa rece. O stoarcem si o asezam intr-o forma de cozonac de 20 x 30 cca. Daca o asezam intr-o forma prea mare, se va intinde si cozonacul nostru, nu va mai fi asa frumos ala final. Acoperim cu un stergar de bucatarie curat si lasam sa mai dospeasca circa 30 de minute.
- Dupa ce au trecut cele 30 de minute, batem un ou intreg si ungem cozonacul cu acesta.
- Pornim cuptorul la 160 de grade static si coacem cozonacul intre 45 si 50 de minute. Scoatem cozonacul din cuptor si il asezam pe un gratar ca sa se raceasca.

Este un preparat perfect pentru bufet suedez, pentru aperitiv sau pur si simplu de consumat ca atare cand este cald, de catre gurmanzi ca noi!