Conopida, pe numele sau stiintific “Brassica oleracea” este o leguma cunoscuta inca din antichitate. Grecii, considerau conopida a fi sacra, iar anticii romani o foloseau in tratarea diferitelor boli, ca de exemplu in tratarea ulcerului, a ranilor sau o consumau cruda inainte de festine pentru a absorbi mai bine alcoolul.

Marcus Porcius Cato Maior sau Cato cel Batran, considera aceasta leguma a fi un panaceu iar Plinius cel Batran, o definea drept planta miraculoasa, o planta ce ar fi permis romanilor sa se lipseasca de medici,vreme indelungata. Intr-o alta perioada, in jurul anului 500, conopida era folosita drept laxativ. Venea stoarsa si sucul rezultat era unit cu mierea. Acelasi sirop era folosit in tratarea tusei sau a raguselii. In randul marinarilor, conopida impreuna cu ceapa reprezenta alimentul specific in calatoriile pe mare si mai tarziu in jurul anului 1630, supa de conopida era alimentul recomandat in tratarea afectiunilor pulmonare.

Una peste alta, conopida este una dintre legumele cele mai nutritive in absolut, fiind foarte bogata in fier si vitamina C. Si cu toate ca astazi aceasta leguma se gaseste destul de rar pe mese, consumul acesteia este important, mai ales in sezonul rece, intrucat ajuta in combaterea racelii dar si pentru valorile nutritionale. Va asigur ca exista foarte multe feluri de a prepara conopida inafara celor cunoscute la noi in tara si putem transforma o leguma anonima intr-un triumf al gustului.
Astazi am creat pentru voi o reteta care este usor de preparat dar intr-o combinatie noua de arome care cu siguranta o sa placa si celor mici care sunt greu de multumit uneori, mai ales cand vine vorba de legume.

Conopida gratinata este una dintre garniturile de iarna cele mai utilizate dar reteta de astazi face din acest preparat un fel principal. Haideti sa o preparam impreuna.
Ingrediente pentru 4 persoane:
800 gr conopida
100 gr hribi
300 ml lapte
2 galbenusuri de ou
80 gr unt
50 gr Emmental
50 gr Parmezan sau Grana Padano
50 gr faina
3 linguri pesmet
Un varf de cutit piper alb proaspat macinat
Sare mediteraneana
Preparare:
- Mai intai vom curata si spala conopida, apoi o desfacem in buchetele si o fierbem timp de 12-15 minute in apa sarata. Cand sunt fierte, le asezam intr-o strecuratoare.
- Din unt, faina si lapte, vom prepara sosul bechamel in felul urmator: intr-o tigaie antiaderenta topim untul, apoi adaugam faina si amestecam cu grija pana cand prinde putina culoare. Adaugam putin cate putin laptele, amestecand continu pentru a evita formarea cocoloaselor, potrivim de sare si piper si fierbem la foc mic circa 8-10 minute. Cand este gata, adaugam branza Emmental rasa si amestecam pana cand aceasta se va contopi cu sosul bechamel, apoi adaugam galbenusurile de ou si continuam sa amestecam pana cand se omogenizeaza ingredientele si obtinem un sos catifelat.
- Vom folosi un vas termorezistent pe care il ungem cu putin unt si asezam un rand de conopida intercalata cu felii de hrib, presaram cu Parmezan ras si continuam in felul acesta pana cand terminam conopida, apoi varsam deasupra sosul bechamel si presaram cu pesmet. Dam conopida la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de circa 20-25 de minute pana cand partea de sus va deveni usor crocanta.
Pana data viitoare, consumati multe legume sub orice forma!