Simbol gastronomic al regiunii Abruzzo, pastele fainoase numite “chitarrine” cunoscute si sub numele de “maccheroni alla chitarra” sunt o tipologie de paste fainoase cu ou, taiate la doar 2-3 mm latime. Mai multe regiuni isi revendica paternitatea acestor paste fainoase din Italia meridionala si centrala, zone in care este foarte “vie” traditia de a prepara chittarinele, insa fiecare zona si localitate a gasit modalitatea de a le personaliza prin condiment, facandu-le astfel sa devina speciale si unice.

Gastronomia in regiunea Abruzzo este una bogata, concreta si sobra, vrand aceste paste fainoase servite cu un ragu din carne de miel, porc sau vita si personal, nu voi uita niciodata cand in 1992 am consumat pentru prima oara aceste minunatii, de care m-am indragostit iremediabil. Abruzzo este locul unde am inceput invataturile mele in ale gastronomiei italice, avand norocul sa pot invata de la doamnele in varsta din Luco dei Marsi, secretele gastronomiei locale. Acolo, in Abruzzo in micile localitati, inca se mai prepara pastele pe un instrument traditional, numit “telaietto” care practic este o rama din lemn cu corzi metalice pe care vin taiate foile de taietei. Foile de taietei trebuie sa fie ferme si elastice si pentru a obtine acest rezultat, aluatul trebuie framantat circa o jumatate de ora; este nevoie de putina rabdare pentru a obtine foile de paste ca odinioara, insa va asigur ca merita micul efort! Si asa cum va spuneam mai sus, pastele chitarrina se servesc cu un ragu din carne sau cu trufe, hribi, iar pentru cei ce adora gusturile simple si adevarate, pot sa condimenteze pastele doar cu un ‚’fir’’ de ulei extravirgin de masline si cu branza maturata de oaie, o reteta care va aduce pe palatele voastre, o muzica celestiala a gusturilor.

Eu am pregatit astazi chitarrinele cu un sos foarte simplu, gata preparat de catre Mutti. Veti spune ca nu este de mine, dar am dorit foarte mult sa incerc si acest produs, intrucat toate celelalte le cunosc si sunt excelente! Unde mai pui acele zile cand nu ai timp si gasesti pe raftul din camara un sos delicios, doar de incalzit si gata! Sosul de astazi este preparat din rosii “Datterini” si este un sos simplu, dulceag natural datorita soiului de rosii, gust particular pe care numai acest sortiment il poate darui produsului. Este un sos care poate fi pur si simplu incalzit sau pe care il putem utiliza drept baza pentru retete delicioase si asta pentru ca produsele casei Mutti, au dintotdeauna 4 ingrediente care nu au fost si nu vor fi schimbate vreodata: pamantul, apa, soarele si timpul. Si toate acestea alaturi de gustul delicios al rosiilor este rezultat al profundei uniuni dintre oameni si teritoriu, dintre oameni si pamant!

Cantitatile sunt pentru doua persoane.
Ingrediente pentru chitarrine:
2 oua
200 gr faina de grau dur
Putina sare
Ingrediente pentru sos:
1 sticla sos din rosii Datterini
1 lingura ulei extravirgin de masline
2 frunze busuioc proaspat
Parmezan ras pentru servire

Preparare:
- Pe un fund de lemn, vom aseza faina, sarea si ouale si framantam timp de jumatate de ora, pana cand vom obtine un aluat omogen. Mai apoi, vom intinde foile de taietei manual sau cu ajutorul unei masini pentru paste fainoase, presaram foile cu putina faina ca sa nu se lipeasca si apoi le taiem. Taiatul chitarrinelor se poate efectua cu masina pentru paste fainoase sau cu instrumentul traditional din Abruzzo, in cazul in care aveti un asemenea instrument.
- Intr-o craticioara antiaderenta, vom incalzi uleiul extravirgin de masline si apoi adaugam sosul. Intre timp vom incalzi apa cu sare si cu un strop de ulei, pentru fierberea pastelor fainoase. Fierbem pastele al dente, le strecuram si varsam deasupra sosul. Le amestecam cu grija si presaram cu mult parmezan.

Un preparat delicios si rapid!