Soseste finalul de an si desigur ca trebuie sa il terminam asa cum se cuvine. Pentru cei ce aveti musafiri, vin cu o propunere simpla si delicioasa dar care va face figura ei de stil pe masa. Este un aperitiv pe care il puteti servi pe tot parcursul anului dar potrivit pentru zile de sarbatoare intrucat este altceva.

Putem servi aceste briose atat calde cat si reci. Pentru cele de astazi, eu am ales sa utilizez Grana Padano, Emmental si Gouda pentru ca imi place nespus gustul combinat al acestor branzeturi iar ca “actor principal” al acestor briose am ales caviarul de Alaska despre care doresc sa va impartasesc cateva cuvinte.
Alaska, un tinut fascinant in care gustul salbatic, peisajele montane, arctice si marine cu ghetari interminabili sunt stapani. Un colt indepartat al lumii care fascineaza si incanta fiecare om care paseste pe aceste taramuri. Este primul producator de somon salbatic din lume, un pește care se naste si traieste intr-un ecosistem echilibrat si reglementat prin metode de pescuit durabile.

Denumirea de somon salbatic Alaskan grupează 5 specii: somonul regal, rosu, argintiu, keta si roz, care traiesc in apele cristaline ale raurilor si ale fluxurilor din Alaska si care migreaza in apele Oceanului Pacific și ale Marii Bering, unde traiesc si cresc departe de poluarea provocata de om, hranindu-se numai cu creveti, hering și calamar.Caviarul de somon sau caviarul rosu, este o delicatesa foarte populara in Japonia, unde este cunoscut sub denumirea Ikura, in Alaska si in Europa de Est, unde se numeste Ikra.
Caviarul este obtinut din ouale de somon si pentru un produs de calitate, procedura de extractie a oualor trebuie sa fie imediata si sa inceapa in acelasi timp cu prinderea somonului. Ouale de somon sunt separate de tesutul conjunctiv si grasimea ovarului printr-un masaj bland si cu ajutorul unei site. Au culoarea rosu-portocaliu si o aroma intensa, foarte asemanatoare cu cea a pestelui albastru si asta probabil datorita continutului ridicat de acizi grasi Omega 3. In toata lumea de fapt, acest tip de caviar este consumat nu numai pentru gustul sau extraordinar ci si pentru beneficiile pe care le aduce organismului.
Dietologii din intreaga lume recomanda acest aliment pentru ca este eficient in prevenirea bolilor cardiovasculare, recomandand 2-3 tartine cu caviar rosu pe zi, noi vi-l recomandam nu doar pentru acest aspect, vi-l recomandam pentru excelenta gustului inegalabil. Caviarul de Alaska se poate servi pe oua sau oua de prepelita, dar o asociere traditionala il vrea cu vodka tinuta pe gheata dar se poate asocia si cu un vin alb de calitate sau o sampanie brut dar si in alte preparate.
Ingrediente pentru circa 8 briose:
200 gr faina
100 gr Grana Padano
50 gr Emmental
30 gr Gouda
3 oua
40 ml lapte
12 gr drojdie proaspata
½ lingurita zahar tos
30 ml ulei extravirgin de masline
20 gr unt de calitate
1 lingurita piper negru
1 lingurita sare
Ingrediente pentru servit:
½ cutie de frisca neindulcita
Caviar de Alaska Ocean Fish dupa preferinta (eu utilizez cate 1 lingurita la fiecare briosa)
Microplante pentru decorare (optional)
Pulbere naturala din leurda (optional)
Preparare:
- Intr-un bol de dimensiune medie, sfaramam drojdia, adaugam laptele caldut, zaharul si lasam sa dospeasca. Intr-un alt bol asezam faina, ouale, drojdia deja umflata, untul incalzit, uleiul, piperul si amestecam. O putem face manual sau cu ajutorul unei planetare.
- Adaugam Grana Padano dat pe razatoare, si cele doua branzeturi taiate in cubulete mici si continuam sa amestecam pana cand vom obtine o compozitie omogena. Abia acum adaugam sarea si continuam sa framantam timp de circa 15 minute pana cand compozitia va fi elastica si lipicioasa, in cazul in care framantam manual. Daca alegem sa utilizam planetara, framantam circa 6-7 minute la viteza 2.
- Ungem formele cu unt si asezam in acestea formele din hartie, apoi incercam sa impartim aluatul obtinut in cantitati egale si asezam in forme. (Fiind un alua lipicios, pentru a ne usura munca, ne ungem mainile cu putin ulei) Nivelam aluatul in forme si lasam sa creasca circa o ora sau pana cand cantitatea de aluat se va dubla.
- Preincalzim cuptorul la 180 de grade static si asezam in cuptor un vas cu apa. Coacem briosele timp de circa 22 minute, in functie de cuptor. Apoi dam cuptorul la 150 de grade si coacem briosele pana cand se vor rumeni usor deasupra, circa 12 minute.
- In timp ce se coc briosele, montam frisca neindulcita. In functie de cum dorim sa servim briosele, calde sau reci, luam decizia cum le decoram sau cum anume le servim.
Comoditatea acestor briose este ca le putem prepara fara sa mai mergem la cumparaturi, in sensul in care le puteti prepara din resturile de branzeturi pe care le aveti in frigider, astfel nu veti arunca nimic. Aveti curaj sa testati si asa!
Sunt rapide de preparat iar daca le serviti cand aveti musafiri, le puteti prepara cu 1 zi inainte.
Daca v-a placut idea mea, nu pierdeti reteta si preparati-o pentru masa dintre ani!

Profit de ocazie pentru a va ura impreuna cu Ocean Fish un An Nou imbelsugat si bucate sanatoase!