Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Aceasta este una dintre zacustile mele preferate inca din copilarie. Am scos si adaugat din mirodenii pentru a crea un gust mai delicat si desigur mai pe gustul nostru.

Arta gustului, champignon si hribi, Conserve, Gabriella Pascaru Bisi, Zacusca, Zacusca din ardei copti











Se pare ca originea zacustii se trage  din Armenia sau Georgia si a ajuns in Ardeal via Moldova, unde o gasim preparata foarte gustos de catre bucovinence, insa diferit ca gust si compozitie. In Ardeal a devenit foarte repede un preparat popular de uns pe paine, preparat din diferite legume si ardei. Ulterior, datorita gustului foarte bun a fost si este folosita la condimentarea diferitelor feluri de mancare, la condimentarea pastelor fainoase si drept sos. In gastronomiile rusa, bulgara, romana, sarbeasca si ardeleneasca vine folosita si drept aperitiv sau salata iar in cateva zone din Europa cu mici schimbari in compozitie, se prepara galuste din zacusca. In Ardeal se prepara mai multe feluri de zacusca, de la zona la zona dar la origine se prepara din ardei si vinete insa la acestea se adauga fasole boabe sau ciuperci de padure, in special galbiori si hribi care confera zacustii un gust extraordinar. Gustul si forma acestora este asemenatoare cu zacusca din Ungaria care seamana foarte mult cu cea caucaziana in care nu se pun vinete si care se foloseste la condimentare, pe nume Adzsika.

Totodata, la zacustile ardelenesti, indiferent ca sunt considerate romanesti sau unguresti, gasim o multitudine de variatiuni de mirodenii pentru ca aproape fiecare gospodina are un fel diferit de a o prepara. Atat in Ungaria cat si in Romania o gasim cu numele de zacusca sau zakuszka, nume care are etimologie slava si inseamna ceva de muscat sau gustare. In schimb in tarile considerate occidentale, zacusca este inclusa in categoria Hors-d’oeuvre, adica aperitive.

Cred ca acesta este ultimul zvac al zacuscarelii pe acest an si va asigur ca zacusca mea a iesit mai mult decat delicioasa! Mai aveti inca timp sa o preparati, inca se mai gasesc produsele necesare in piata.


Ingrediente:

1 kg gogosari

1 kg ardei capia rosii

600 gr ceapa galbena

1 kg ciuperci champignon

500 gr morcovi

2 bucati hribi

500 ml suc de rosii de casa

650 ml ulei

Piper negru boabe

¼ lingurita tarhon uscat

1 lingurita paprika afumata

Sare


Preparare:


Arta gustului, champignon si hribi, Conserve, Gabriella Pascaru Bisi, Zacusca, Zacusca din ardei copti











Si pana la zacuscareala de anul viitor, s-auzim numai de bine!

Retete > Conserve > Zacusca din ardei copti, champign …

#img_25

Zacusca din ardei copti, champignon si hribi

sus