Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Acest tort este trimful gustului, a fragezimii si a pufoseniei! Trei straturi de piscot ultra fin umezit cu un amestec din lichior de portocale si Cognac si umplut cu multa crema fina si capsuni. Crema Chantilly este una dintre cremele cele mai utilizate in patiserie, perfecta pe umplerea si decorarea torturilor, optima pentru a prepara deserturi la pahar, indiferent ca este folosita varianta clasica a cremei sau una revizitata. Dar stiti istoria acestei creme, stiti cine si-a adjudecat paternitatea sa?! Va spun eu ca istoria cremei Chantilly merita o atentie aparte, cu atat mai mult cu cat este necesar sa facem un salt de 400 de ani in timp.

Haideti sa vedem!

Arta gustului, Creme Patisserie Meggle, Desert, Deserturi delicioase, Gabriella Pascaru Bisi, Meggle Romania, Tort Chantilly cu capsuni si parfum de citrice, Torturi, Torturi delicioase














Deja in cursul anului 1500 se preparau creme care semanau mult cu versiunea moderna a acestei creme. Doi dintre celebri bucatari ai acelor vremuri, Cristofor de Messisburg si Bartolomeo Scappi, citau in retetele lor o ‘’zapada de lapte’’ care nu era nimic altceva decat frisca montata, la care se adaugau arome si zahar.

Dar pentru a intelege originile cremei, trebuie sa facem referinta la Franta secolului al XVII-lea. Aici, inventia i-a fost atribuita bucatarului Francois Vatel, ce avea sa devina celebru mai tarziu pentru preparatele sale si care la acea vreme, lucra in bucatariile Castelului de Chantilly, in partea de nord a tarii transalpine. In anul 1671 Vatel a organizat un banchet in onoarea Ducelui Condé, proprietarul castelului si in onoarea varului acestuia, Ludovic al XIV-lea. Festinul a tinut trei zile, de pe 23 pana pe 25 aprilie si a fost incununat de preparate somptuoase, iluminari de care aveau parte doar cei din inalta clasa si tot soiul de distractii. Din pacate Vatel a avut probleme cu aprovizionarea alimentelor, in special cu frisca proaspata si putina frisca ramasa nu era suficienta. I-a venit ideea sa ‘’umfle’’ frisca si sa o aromatizeze si iata cum s-a nascut prima reteta de crema Chantilly.

Oricum, nu este singura reteta istorica a cremei. In anii succesivi, au fost publicate diferite carti de bucate in care se vorbea despre crema, utilizand vanilie si albusuri.

Un secol mai tarziu de la banchetul in care fusese folosita prima versiune a cremei, a fost adaugat si zaharul.

Asa cum am mentionat mai sus, aceasta crema este perfecta pentru umplerea torturilor si a micilor dulciuri si inafara retetei clasice, astazi exista multe versiuni delicioase a cremei, ca de exemplu crema Chantilly italiana care se obtine din frisca montata si crema de patiserie, o crema excelenta ca baza si pentru deserturi la pahar. Si tocmai de aici am pornit si eu cu reteta mea de tort Chantilly. Haideti sa vedem, va promit ca va veti indragosti de acest tort!

Arta gustului, Creme Patisserie Meggle, Desert, Deserturi delicioase, Gabriella Pascaru Bisi, Meggle Romania, Tort Chantilly cu capsuni si parfum de citrice, Torturi, Torturi delicioase














Ingrediente pentru piscot:

7 oua

14 linguri de zahar

14 linguri faina

8 linguri lichior de portocale

6 linguri apa fiebinte

2 lingurite coaja rasa de grapefruit roz

1 lingurita coaja rasa de lime

1 lingurita coaja rasa de citrice mixte cu zahar

1 praf de copt + cateva picaturi de zeama de lamaie pentru a stinge praful de copt

Un varf de cutit de sare


Preparare piscot:

Arta gustului, Creme Patisserie Meggle, Desert, Deserturi delicioase, Gabriella Pascaru Bisi, Meggle Romania, Tort Chantilly cu capsuni si parfum de citrice, Torturi, Torturi delicioase














Ingrediente pentru crema de patiserie:

6 galbenusuri de ou

100 gr zahar

50 gr faina

500 ml lapte gras

1 lingurita coaja rasa de lime

1 lingurita coaja rasa de grapefruit

1 lingurita coaja rasa de citrice mixte cu zahar

1 varf de cutit de sare

2 linguri zeama de portocale

2 linguri zeama de grapefruit roz

Crema de patiserie o putem imbogati cu aromele care le preferam: cu vanilie, lamaie, cacao, ciocolata fondanta sau alcool, depinde ce anume dorim sa facem.


Preparare crema de patiserie:

Arta gustului, Creme Patisserie Meggle, Desert, Deserturi delicioase, Gabriella Pascaru Bisi, Meggle Romania, Tort Chantilly cu capsuni si parfum de citrice, Torturi, Torturi delicioase














Ingrediente pentru crema mea Chantilly:

250 ml frisca Créme Patisserie de la Meggle

Crema de patiserie


Preparare:


Ingrediente pentru montarea tortului si pentru decorare:

25 de capsuni taiate felii

Coaja rasa de lime

Trandafiri comestibili

Frunze de menta piperita

3-4 capsuni intregi

Arta gustului, Creme Patisserie Meggle, Desert, Deserturi delicioase, Gabriella Pascaru Bisi, Meggle Romania, Tort Chantilly cu capsuni si parfum de citrice, Torturi, Torturi delicioase














Montarea tortului:

Arta gustului, Creme Patisserie Meggle, Desert, Deserturi delicioase, Gabriella Pascaru Bisi, Meggle Romania, Tort Chantilly cu capsuni si parfum de citrice, Torturi, Torturi delicioase














Si iata ca am ajuns la final, tortul nostru Chantilly cu capsuni este gata de pus in frigider! Il racim si apoi il servim. Eu am asociat tortul, cu un lichior de gutui extraordinar de fin, primit in dar de la Olesea din Republica Moldova.

Arta gustului, Creme Patisserie Meggle, Desert, Deserturi delicioase, Gabriella Pascaru Bisi, Meggle Romania, Tort Chantilly cu capsuni si parfum de citrice, Torturi, Torturi delicioase


Tort Chantilly cu capsuni si parfum de citrice

Retete > Desert > Tort Chantilly cu capsuni si parfum de ….

#img_25

sus