Cand vine vorba de paste la cuptor, apar adesea si mici neintelegeri. Asa se face ca majoritatea consumatorilor, mai ales aici in Romania, le identifica cu clasica lasagna care in realitate, reprezinta doar una dintre numeroasele versiuni ale pastelor la cuptor. Cu pastele la cuptor, ne referim la un preparat pe baza de paste fainoase partial fierte, imbogatite cu sos besciamel si alte ingrediente in parte recuperate din frigider, adica operatiunea “goleste frigiderul”. Acestea pot fi mezeluri, branzeturi, legume, oua fierte sau sos ragu. Si referitor la operatiunea “goleste frigiderul” matusa Rosanna este o maestra in acest sens, prepara niste paste la cuptor fabuloase! Datorita ei sunt indragostita de pastele la cuptor in alb, adica fara sos rosu.

Toate ingredientele sunt asamblate intr-un vas termorezistent si se dau la cuptor. Nota de identificare a tuturor versiunilor de paste la cuptor este acea clasica crusta aurie de la suprafata, care “ne anunta” gatirea la perfectiune a preparatului. Si evident parfumul inegalabil, care invadeaza fiecare coltisor al casei. In casele italiene este deajuns sa spui “paste la cuptor” si se face sarbatoare, atat de indragite sunt pastele preparate la cuptor.
Din povestirile sotului meu, aceste paste fainoase ii catapulteaza pe italieni in timp, in copilaria lor, atunci cand duminica se aduna toata familia la mese mari, galagioase si vesele datorita chicotelor copiilor. Ocazii solemne pentru a sta toti impreuna si a degusta acest fel de mancare, sinonim la acea vreme cu un banchet.
Este dificil de stabilit cu precizie, nasterea acestor paste fainoase, dar specialistii italieni, presupun ca originea sa coincide cu raspandirea agriculturii si a productiei de paste fainoase. Deja in epoca etrusco-romana se consuma un tip de paste, numite “lagana” care erau gatite la cuptor impreuna cu sosul condiment. Pentru a afla cum era preparata “lasagna” la curtea lui Carol de Anjou, este deajuns sa consultam manuscrisul anonim “Liber de coquina”, ce a fost scris la Neapoli intre anii 1285 si 1309.

In Italia din nord si pana in sud, fiecare regiune se lauda cu diferite variante ale acestui preparat. Varianta “in alb” cu sos besciamel s-a nascut la curtile renascentiste din zona central-nordica a italiei, ca o alternativa saraca a tartelor cu carne. Printre acestea se numara cannelloni, lasagna si vincisgrassi, un alt delicios preparat tipic al regiunii Marche, despre care va voi vorbi intr-un alt material. In schimb in sudul Italiei se crede ca raspandirea acestor feluri de mancare, coincide cu dominatia araba din secolul al IX-lea. Si daca ma intrebati pe mine, sunt total de acord cu aceasta ipoteza. Am citit foarte multe carti de specialitate si sub dominatia araba din Sicilia a fost introdus graul dur in tara, irigatia si a fost dezvoltata agricultura.
Pana si in literatura italiana i-a fost adus omagiu acestui preparat, ca drept dovada, o gasim in capodopera “Gattopardo” a lui Tomasi de Lampedusa, in care un fel de “timballo” este protagonista mesei aristocratiei siciliene din perioada renascentista. Particularitatea preparatului mentionat in aceasta lucrare, consta in faptul ca pastele fainoase erau asezate intr-o crusta de aluat brisé (ca cele a tartelor, aluat sfaramicios), un obicei de origine renascentista si pe care o regasim de pilda, in placinta tipica din Ferrara care este umpluta cu paste fainoase amestecate cu sos besciamel, ciuperci sau trufe sau sos din carne, o reteta de altfel publicata si de catre marele Maestru Artusi in manualul sau “La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene”.

Si-acum ca v-am povestit cate ceva din istoria si provenienta acestui delicios fel de mancare, va invit sa preparam impreuna, o versiune de a mea.
Ingrediente:
1 pachet 500 gr paste fainoase Rigatoni Nr 31 La Molisana. Le puteti achizitiona aici
250 gr mozzarella taiata cubulete
250 gr sunca de Praga taiata cubulete
150 gr Grana Padano ras
Sos Besciamel
2 linguri unt 82%
Ingrediente pentru sosul Besciamel:
50 gr unt
40 gr faina alba
500 ml lapte de 3,5% grasime
Sare dupa gust
Un varf cutit de nucsoara pulbere
Piper negru dupa gust
Preparare sos Besciamel:
- Se prepara foarte usor acest sos, trebuie doar sa fim atenti. Topim intr-o craticioara untul, apoi adaudam faina si amestecam bine cu ajutorul unui tel. Cand a inceput sa prinda un “dram de culoare”, varsam deasupra laptele si amestecam continuu pentru a obtine un sos fin, omogen si evident fara cocoloase. Ne oprim din a amesteca in sos, fix atata timp cat potrivim de sare, adaugam pulberea de nucsoara si piper proaspat macinat. Preparatul final, trebuie sa aiba consistenta mierii de albine, nu mai dens pentru ca dupa racire va deveni oricum, mai dens.
Preparare:
- Primul lucru pe care il facem, este sa fierbem pastele fainoase in apa cu sare si un strop de ulei de floarea soarelui. Le scurgem si pentru ca este vorba despre paste la cuptor si pentru a evita sa se lipeasca, le clatim sub jet de apa rece. Oricum se vor lipi putin, dar in felul acesta le ajutam un pic. Mai putem face ceva, si-anume sa le ungem cu mainile cu ulei extravirgin de masline.
Asamblare:
- Ungem vasul termorezistent cu putin unt, tapetam cu un strat de paste fainoase, deasupra adaugam mozzarella, sunca de Praga, un strat de sos besciamel si presaram cu Grana Padano ras. Continuam astfel, pana cand terminam ingredientele.
- Potrivim cuptorul la 190 de grade static, dam vasul la cuptor si coacem circa 30-35 de minute, in functie de cuptor.
- Vom obtine un preparat cremos si atat de delicios, incat se va termina cat ai zice “paste”.
Pentru a fotografia preparatul si pentru a putea sa tai din el fara sa il dezbin, a trebuit sa il las sa se raceasca. Din acest motiv ar putea sa vi se para ca nu este asa cremos, dar este, va asigur!

Pana data viitoare, zile gustoase va doresc!