Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie
Sunt de acord
Tartele cu legume si branzeturi sunt potrivite pentru orice anotimp. Sunt in opinia mea pline de armonie iar fuziunea gustului dintre dovlecei, cartofi si branzeturi este delicata si delicioasa. Tartele sarate provin din perioada medievala, numele lor in latina la vremea respectiva fiind “pasticium romano”.
In secolul al XIII-lea, painea incepusa sa fie umpluta cu diferite ingrediente, precum carne, legume, oua, branzeturi in functie de anotimp dar mai ales in functie de posibilitati, traditii si obiceiuri locale. Asa incepusera sa se nasca tartele rustice. In acea perioada erau preferate crustele tari insa nu veneau consumate. Din punct de vedere cultural gastronomic, in comunitatea italiana se regaseste in retetarele vremii atat in perioada medievata cat si in renascentista dar nu sunt numite drept “preparate locale” ci mai degraba se accentueaza incrucisarea traditiilor intr-un amesteca de retete si produse ce calatoresc in lungul si in latul peninsulei italice.
In timp retetele au evoluat si au fost imbunatatite datorita amestecului de bucatarii populare si datorita diferentelor geografice.
Este potrivita pentru o cina, un bufet suedez dar si pentru pachetul nostru sau al micutilor.
Ingrediente pentru 8 persoane:
2 confectii de foietaj
2 dovlecei
500 gr cartofi noi
200 gr cascaval de tip Provolone
150 gr sunca de Praga
150 ml lapte
5 linguri Parmezan sau Grana Padano
4 catei de usturoi
1 legatura patrunjel verde
Condiment Mirodenia classic dupa gust
Putin rozmarin proaspat
Ulei extarvirgin de masline
Preparare:
Spalam cartofii si ii fierbem in coaja circa 25 de minute. Ii dam la o parte de pe foc, scurgem apa fierbinte si ii asezam in apa rece. Spalam dovleceii, ii taiem in cuburi, curatam usturoiul si intr-o tigaie antiaderenta incalzim putin ulei extravirgin de masline si calim dovleceii impreuna cu usturoiul zdrobit, timp de 10-12 minute. Curatam cartofii si ii taiem in rondele cat mai subtiri.
Taiem cascavalul si sunca de Praga in cubulete mici apoi asezam hartie de copt udata si stoarsa intr-o forma rotunda si tapetam forma cu una dintre confectiile de foietaj. Asezam deasupra un strat de cartofi pe care il condimentam cu Mirodenia. Deasupra cartofilor, asezam ingredientele in mod uniform si acoperim cu cel de al doilea strat de cartofi pe care il condimentam cu Mirodenia.
Amestecam laptele cu Parmezan si cu verdeata tocata foarte marunt si o varsam deasupra ingredientelor. Acoperim cu cel de al doilea foietaj, taiem marginile cu o roata zimtata si ungem cu ulei etravirgin de masline.
Coacem in cuptor preincalzit la 180 de grade static, timp de 35 de minute. Avand in vedere ca fiecare cuptor este diferit, va sfatuiesc sa faceti proba acului pentru a fi siguri ca tarta noastra este coapta.
Lasam sa se raceasca si servim. Putem asocia aceasta tarta cu o salata de rosii sau de ce nu, cu o salata de varza. La servire, pun cateva picaturi de Tabasco clasic care ii confera tartei un gust deosebit.