Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Despre gastronomia ungureasca  v-am scris de nenumarate ori deja si asa cum stiti, aceasta gastronomie este una foarte variata, cu toate ca cele mai cunoscute preparate sunt gulyàs-ul si kurtos-ul. Ei bine, bucataria ungureasca are o multitudine de preparate, care mai de care mai gustoase dar acest lucru il stiu doar cei ca mine care au crescut intr-o familie maghiara sau multiculturala sau cei ce locuiesc in anumite zone ale Ardealului. Astazi, bucataria ungureasca este celebra si recunoscuta in toata lumea drept una dintre cele mai bogate. Datorita istoriei si a mai multor popoare din Europa,  modul  de a gati nu mai corespunde cu cel pe care stramosii l-au adus cu ei in urma cu foarte multa vreme, cand s-au stabilit in bazinul Carpatilor.

Arta gustului, Carne de vita, Gabriella Pascaru Bisi, Susenite de vita si telina cu lamaie, gourmet














Vechea maghiarime traia la acea vreme in triburi nomade si este probabil ca isi preparau hrana conservata ( esicata ). O mare mostenire pe care ne-au lasat-o este “bogràcs-ul” sau mai bine zis, mancarea la ceaun de care ne bucuram si astazi. In multe restaurante traditionale atat in Ardeal cat si in Ungaria gulyàs-ul si supa traditionala de peste inca se mai prepara la ceaun, in aer liber.

Arta gustului, Carne de vita, Gabriella Pascaru Bisi, Susenite de vita si telina cu lamaie, gourmet














In perioada Evului Mediu, gastronomia ungureasca a fost influentata de catre sotia italiana a Regelui Matei Corvin, Beatrice De Aragona, mai tarziu de catre turcii care au dominat timp de 150 de ani si retetele cele mai vechi pe care le cunoastem, dateaza tocmai din acea perioada a secolului al XV-lea. Odata cu trecerea secolelor, gastronomia ungureasca a fost influentata de gastronomiile straine, respectiv cea austriaca si franceza. Singura parte a gastronomiei unguresti care a reusit sa se pastreze originala, este cea din Ardeal.

Arta gustului, Carne de vita, Gabriella Pascaru Bisi, Susenite de vita si telina cu lamaie, gourmet














Si astazi va voi conduce intr-o scurta calatorie in gusturile copilariei mele, tocmai in Ardeal. Originea acestui preparat nu este cunoscuta, mi-o prepara bunica mea Ilona pe timp de iarna, cand se gaseau lamai. Ceea ce este cert ca reteta era intr-unul din caietele de bucate ale familiei si de fiecare data cand bunica o prepara, imi povestea de vremurile cand mama ei prepara acest deliciu.  Cu siguranta va veti indragosti de acest preparat, dar haideti acum sa il preparam impreuna!


Ingrediente:

300 gr muschi de vita

250 gr radacina telina

500 ml suc de rosii de casa

1 lingurita maghiran uscat

½ lingurita tarhon uscat

Coaja rasa de la 1 lamaie

Zeama de la ½ lamaie

Sare

Ulei de floarea soarelui

Ingrediente pentru servire:

4 felii radacina de telina

Patrunjel verde


Preparare:

Arta gustului, Carne de vita, Gabriella Pascaru Bisi, Susenite de vita si telina cu lamaie, gourmet














Arta gustului, Carne de vita, Gabriella Pascaru Bisi, Susenite de vita si telina cu lamaie, gourmet














Acest preparat se potriveste de minune cu un vin rosu sec, poate fi un Merlot sau o Feteasca Neagra daca ne dorim vinuri romanesti sau poate fi un Barone Ricasoli Chianti sau de ce nu, un vin spaniol  care pe mine m-a cucerit in urma cu multi ani, si-anume Pata Negra.

Si nu uitati: doar la foc mic se prepara acest deliciu!

#img_25

sus

Susenite de vita si telina cu lamaie

Retete > Carne > Susenite de vita si telina cu lamaie