Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Salata de orez italiana

Istorii enogastronomice > Salata de orez italiana

Indraznesc sa spun ca salata de orez este o sinteza a practicilor culinare din bazinul mediteranean. In acest fel de mancare, converg traditiile din Roma antica, dar si traditii culinare arabe si spaniole. Nu este simplu de stabilit originea sa insa in baza elementelor pe care ni le furnizeaza istoria si datorita originii orezului, putem sa incropim un “identikit”.

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Salata de orez italiana











Orezul este un cereal de origine asiatica care a fost consumat salbatic in toata zona meridionala si in acest sens, avem marturia consumul in China din anul 7000 i.C, ca mai apoi in jurul anului 3000 i.C sa fie cultivat in India. Acest obicei a fost raspandit si in Mesopotamia, unde se pare ca a ajuns in secolul al V-lea i.C. Incepand cu acea perioada a inceput un import limitat mai intai in Grecia si-apoi in lumea romana, destinat in special pentru uzul medical. Cu un secol inainte, Sofocle facea mentiune in aulele universitatii sale de o paine din orez, numita “orindes”, acest lucru insemnand ca orezul ajunsese deja in bazinul mediteranean.

Arabii au fost cei care au raspandit consumul si cultivarea orezului, mai intai in Egipt si mai apoi in Andaluzia. Ulterior, maurii si sarazinii au introdus orezul in actuala Italie unde aragonezii dupa Recucerire, l-au cultivat incepand din 1442 in Regatul Neapoli, in timp ce in nord cultivarea orezului se datoreaza famillilor Sforza si d’Este se pare incepand cu anul 1390, in Veneto, Ferrara, Piedmont si Milano.

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Salata de orez italiana











In timp ce in Orient orezul era hrana saracilor, in Italia era vandut de catre comercianti la preturi aproape identice cu carnea. Din acest motiv se gasea doar pe mesele bogatanilor, considerat fiind drept o hrana rafinata.

Datorita lipsei de gluten, orezul nu era potrivit panificatiei, fiind destinat pentru creme, budinci, torturi, supe si gogosi si datorita gustului delicat si al gradului ridicat de digeribilitate, era utilizat in convalescenta, de cele mai multe ori cu lapte, miere sau zahar si migdale, fiind fiert atat de mult incat devenea un soi de terci.

Prima reteta in care a fost gasita o urma si care este considerata “strabuna” salatei de orez este reteta unui orez rece citat intr-un tratat de bucatarie “Anonimo Padovano” care probabil a fost un bucatar de origine romana al Arhiepiscopului din Padova, tratat pe care specialistii il estimeaza ca fiind scris intre 1475 si 1502.

Cum spuneam mai devreme, in Italia datorita pretului piperat, nu s-a creat o traditie populara in consumul orezului, cel putin nu in acea perioada. Probabil din acelasi motiv, nu se gasesc urme ale salatei de orez in retetare nici in perioada Unitatii Italiene, nici macar in notitele lui Vialardi, bucatarul regalilor Savoia in 1854.

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Salata de orez italiana











Dar tocmai in acea perioada au evoluat mult modelele de servit mancarea si bautura, trecandu-se de la modelul rusesc, la cel francez, adegvandu-se astfel la a se servi exact atata mancare cat era consumata. Tot in acea perioada, figura bucatarului profesionist vine inlocuita cu cea a bucataresei de familie si odata cu terminarea razboaielor si cu reconstruirea unei vieti ordinare, iata ca orezul se gaseste printre alimentele pe care si le putea permite oricine. Astfel, soseste un boom al salatei de orez, “sora” a pastelor reci.

Libere de orice reguli, gospodinele serveau uneori salata ca aperitiv, uneori ca fel intai sau garnitura, ca mai apoi sa devina un fel principal pe timp de vara. Cautau inspiratie in revistele de bucatarie dar preparand de multe ori salata drept “curatator de frigider”, adica o preparau cu resturile din frigider sau o achizitionau din rotiserii.

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Salata de orez italiana











Dar intorcandu-ne in 1936, gasim in retetarul Carli scris de catre celebrul Amedeo Pettini un orez rece, preparat doar cu mangold fiert (bietola).

Astazi, salata de orez este “litera de lege” pe timp de vara in fiecare familie italiana, aproape fiecare avand o reteta proprie, ce-i drept cu mici diferente de ingrediente dar toate cele pe care le-am gustat sau preparat sunt la fel de gustoase.

Si ca sa inchei si sa preparam in sfarsit una dintre retetele mele de salata de orez, in Italia pe data de 8 Iulie se sarbatoreste Ziua Nationala a Salatei de Orez.


Ingrediente:

300 gr orez cu bob mare

300 gr pulpa de pui dezosata, taiata cubulete

4 oua fierte, taiate in bucati mici

4 anghinare in ulei (eu folosesc anghinarele de la Citres) taiate Julienne

Rosii cherry, taiate in doua

4 castraveti murati taiati in cubulete mici

2 sau 3 gogosari murati taiati in cubulete mici

5-6 linguri maioneza Biffi

Sare


Preparare:


Personal imi place la nebunie maioneza, intr-atata, incat as manca-o pe paine….ssst! O mananc rareori insa si o prepar eu. De cand a aparut pe piata maioneza Biffi, nu mai prepar nici maioneza. Si stiti de ce? Este atat de buna si dupa pararea mea, este singura care ca maioneza de casa. Daca va spun si ca este fara gluten, veti spune ca sunt o comoara.

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Salata de orez italiana











Cat despre salata de orez, cu toate ca nu face parte din traditiile noastre culinare, va asigur ca va veti indragosti de acest preparat atat de simplu, atat de gustos si-atat de italian!

Pana si asistentul si degustatorul meu principal, pe numele sau Tigrotto, spus si “Capottino” pe care il puteti vedea intr-una din fotografii, a dat binecuvantarea sa pentru salata. Sa nu spuneti nimanui: cotoiasul meu frumos, mananca avocado, cartofi, fructe, rosii, ciocolata alba si multe alte bucate “omenesti”………

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Salata de orez italiana



#img_25

sus