Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Cerul acestui sfarsit de august pare ca ne neaga oarescum anotimpul insa calendarul ne spune clar si raspicat ca inca este vara! Si aceasta vara este in miezul sezonului de pepeni, rosii, piersici, ardei, dovlecei si multe alte legume, printre care regina bucatariei cum imi place mie sa o numesc: vanata.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Legume & Zarzavaturi, Rulouri de vinete cu crema de cartofi, sos rosu si painici cu ulei extravirgin de masline














Rotunde, ovale, albe sau mov, inconfundabile pentru coaja lor stralucitoare, vinetele ne rezerva multe surprize pentru in contrar cu ceea ce cunoaste lumea despre ele, ne ofera o multitudine de variante in care sa le preparam, putand fi folosite pana si la prepararea dulceatei sau a prajiturilor.

Pana in secolul al XIV-XV-lea, Europa ignora existenta vinetelor asa cum ne demonstreaza faptul ca nici in limba latina si nici in greaca antica nu exista termeni pentru vinete. Gasim termeni doar in limba araba si asta pentru ca fusesera tocmai comerciantii arabi, cei care ne-au facut cunostinta cu aceasta delicioasa leguma in urma cu foarte multa vreme. La inceputurile sale in Europa a fost considerata precum tabacul, o planta otravitoare si da: este o otrava insa una extrem de delicioasa.

Dar haideti sa vedem, cum preparam vinetele: ei aici ne ramane doar nebunia si rabdarea de a putea alege dintre mii si mii de retete sau pur si simplu sa le inventam pe ale noastre. Le putem prepara umplute,marinate, fierte pe vapori, pané, ratatouille provental, minestrone, à la Parmiggiana, prajitura cu ciocolata sau in celebrul stil turcesc ‘’Iman Bayildi’’ si in multe alte moduri, una mai gustoasa decat cealalta.


Trei sfaturi utile:

  1. Eliminarea cojii vinetelor este un pacat intrucat contine o substanta capabila sa doboare colesterolul si contine antioxidanti.
  2. Pulpa vinetelor absoarbe mult ulei si-atunci este mai sanatos sa optam pentru alte tipologii de preparare, rezervandu-ne sa le prajim doar din cand in cand.
  3. La prepararea vinetelor lunguiete este bine sa le saram inainte de a gati. Sarea va ajuta la eliminarea gustului amar din vinete.


Ca proprietati nutritionale, vinetele se lauda cu multe minerale, precum potasiu, antioxidanti care lupta impotriva tumorilor, a imbatranirii precoce si a maladiilor cardiovasculare. Dar sa nu uitam de o alta proprietate a vinetelor, si-anume cea de a contrasta constipatia si anemia, fiind capabila sa stimuleze pancreasul si ficatul. Asadar asa cum ati putut citi, avem nenumarate motive inafara gustului delicios sa consumam vinete pana la sfarsitul toamnei cand sezonul lor ajunge la final.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Legume & Zarzavaturi, Rulouri de vinete cu crema de cartofi, sos rosu si painici cu ulei extravirgin de masline











Rulouri de vinete cu crema de cartofi, sos rosu si painici cu ulei extravirgin de masline

Cantitati pentru 2 persoane


Ingrediente pentru rulouri:

1 vanata mare

4 cartofi de dimensiune medie

1 lingura de Parmezan sau Grana Padano

1 lingurita de unt

2 linguri de smantana de gatit

2 felii de branza Cheddar

1 catel de usturoi

1 crenguta de rozmarin proaspat

4 frunze de busuioc rosu

1 ou

Sare si piper negru proaspat macinat

Ulei

Ingrediente pentru sos:

½ cutie de rosii decojite

1 ceapa mica

Ulei extravirgin de masline

50 ml vin rosu sec

2 frunze de busuioc proaspat

Sare

Ingrediente pentru painici:

300 gr de faina

1 plic de drojdie uscata

1 lingura de ulei extravirgin de masline

Apa calduta

Sare

Ulei de masline pentru prajit


Pentru decorare:

Rosii cherry lunguiete, frunze de busuioc rosu, frunze de busuioc verde, muguri de trifoi rosu, dulceata de dovlecei si condiment din coji de rosii afumate.


Preparare:


Acum compunem preparatul in felul urmator:


Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Legume & Zarzavaturi, Rulouri de vinete cu crema de cartofi, sos rosu si painici cu ulei extravirgin de masline











Retete > Legume & Zarzavaturi > Rulouri de vinete cu …

Rulouri de vinete cu crema de cartofi, sos rosu si painici cu ulei extravirgin de masline

#img_25

sus