Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Pentru ca este un aperitiv special, vom face o scurta incursiune in Evul Mediu ca sa intelegem de unde sosesc acest fel de asocieri in bucataria moderna, indiferent ca aceasta este sau nu o bucatarie de creatie.

Aperitiv, Arta gustului, Creveti, Gabriella Pascaru Bisi, Hobby Chef, Ocean Fish, Portocale umplute cu salata din creveti avocado si maioneza cu arome de citrice














Prin alimentatie medievala, ne referim la produse alimentare, obiceiuri, metode de fierbere, in general legate de diferitele culturi europene de-a lungul Evului Mediu, o epoca care se extinde prin conventie incepand din anul 476 pana in anul 1492. Pe parcursul acestei perioade, in diferitele zone ale vechiului continent, au fost experimentate mai putine schimbari in bucatarie decat in scurta ‚’epoca moderna’’ care avea sa urmeze si in care au fost puse bazele gastronomiei moderne europene. Cerealele erau consumate sub forma de paine si sub forma de mamaliga. Legumele reprezentau o parte  importanta din alimentatia de atunci iar carnea fiind costisitoare era considerata un aliment prestigios, fiind prezenta pe mesele nobililor si a familiilor bogate. Cele mai frecvente tipuri de carne erau carnurile de porc si pui, carnea de vita fiind mai rara datorita faptului ca era nevoie de multe terenuri pentru pasune. In alimentatia popoarelor nordice, la mare cautare erau heringii si codul dar erau consumate si alte specii de peste atat de apa sarata cat si de apa dulce. Datorita transportului lent si ineficient din acele perioade, costurile negotului cu alimente pe distante lungi, era costisitor. Datorita acestui fapt, hrana nobililor era mai expusa influentelor straine fata de hrana consumata de saraci si de oamenii de rand.

Aperitiv, Arta gustului, Creveti, Gabriella Pascaru Bisi, Hobby Chef, Ocean Fish, Portocale umplute cu salata din creveti avocado si maioneza cu arome de citrice














Inafara lipsei anumitor alimente din ratiuni economice, fusesera emise anumite decrete care interziceau consumul unor clase de alimente pe clase sociale si alte legi care limitasera posibilitatea de a consuma aceleasi alimente de catre “noii bogati”. Este ciudat cum la acea vreme oamenii mancau in baza unor decrete si legi, la fel de ciudat ca si legea care prescria ca hrana clasei muncitoare, trebuia sa fie mai putin rafinata intrucat se credea ca exista o afinitate naturala intre munca unei persoane si hrana pe care o consuma.

In tarziul Ev Mediu a inceput sa se dezvolte o forma a “Haute Cuisine-ului” care ajunsese sa constituie un standard al nobilimii din intreaga Europa. Metoda de conservare cea mai comuna la acea vreme prevedea folosirea hranei necoapte, a lichidelor acre asociate cu miere sau zahar care in acest fel donau un gust cu tendinte acru dulcisor. La fel de populare erau si migdalele care se foloseau drept agent de ingrosare in tocane, ciorbe, sosuri si era folosita cel mai des sub forma laptelui de migdale. Imaginati-va ce deliciu!

Aperitiv, Arta gustului, Creveti, Gabriella Pascaru Bisi, Hobby Chef, Ocean Fish, Portocale umplute cu salata din creveti avocado si maioneza cu arome de citrice














Cu trecerea vremii, aceste gusturi acru dulcisor au intrat in traditiile gastronomice ale tarilor nordice, a maghiarilor de unde si in Ardeal se prepara foarte multe delicii gastronomice in asocieri carne-fructe sau peste-fructe.

Reteta mea de astazi este de inspiratie siciliana unde sunt uzate aceste asocieri, insa in Sicilia au venit aceste gusturi din perioada ocupatiei arabe care a lasat in urma multe gusturi, istorie si cultura.


Portocale umplute cu salata din creveti, avocado si maioneza cu arome de citrice


Ingrediente:

4 portocale

12 creveti mari Vannamei de la Ocean Fish

1 avocado

Pulpa de la 1 portocala


Ingrediente pentru maioneza cu aroma de citrice:

1 galbenus de ou crud

1 galbenus de ou fiert

Zeama de la 1 lime

Zeama de la jumatate portocala

Coaja rasa de la 1 lime

Coaja rasa de la ½ portocala

Un varf de cutit sare

Ulei de floarea soarelui cat cuprinde


Ingrediente pentru decorare:

4 frunze de andive belgiene

4 creveti

½ pachet de Ciboulette

Aperitiv, Arta gustului, Creveti, Gabriella Pascaru Bisi, Hobby Chef, Ocean Fish, Portocale umplute cu salata din creveti avocado si maioneza cu arome de citrice














Preparare:

Aperitiv, Arta gustului, Creveti, Gabriella Pascaru Bisi, Hobby Chef, Ocean Fish, Portocale umplute cu salata din creveti avocado si maioneza cu arome de citrice
















Asezam pe fiecare farfurie de servire cate o portocala, o frunza de andiva belgiana si decoram farfuria cu cateva picaturi de reductie din vin sau emulsie din otet balsamic, in functie de gusturile fiecaruia.


Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef by Bilancia. Va invit sa ma urmariti si aici:  www.hobbychef.ro

Retete > Aperitive > Portocale umplute cu salata din cr …

#img_25

sus

Portocale umplute cu salata din creveti, avocado si maioneza cu arome de citrice