Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Asa cum stim, Feteasca Neagra este unul dintre cele mai vechi soiuri romanesti, cu o origine fara de tagada! Soiul, aparut din vita de vie salbatica de padure si a fost cultivata inca de pe vremea dacilor intre Carpati si Nistru.

Arta gustului, Carne de strut, Gabriella Pascaru Bisi, Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado, Samburesti, Feteasca Neagra














De-a lungul timpului, acest soi a fost cunoscut si sub denumiri precum: Coada Randunicii, Pasareasca Neagra sau Poama Fetei. Si cum Domeniile Samburesti sunt renumite pentru cele mai rodnice pamanturi pentru soiurile de vin rosu, astazi va prezint Feteasca Neagra de Samburesti. Un vin sublim si versatil cu un retrogust inimitabil de coacaze si cirese, imbogatit de aroma prunelor uscate si al taninilor delicati, cu o nota de fruct copt, cuisoare si piper. Acum, inchideti ochii si imaginati-va toate aceste arome intr-un pahar, incredibil nu-i asa? Am reusit sa va fac curiosi pe cei ce inca nu cunoasteti acest vin, presupun. Un vin important, corpolent prin aromele sale complexe, cu o culoare cu reflexe de un violaceu intens si cu potential de maturare. Si tocmai pentru ca este un vin versatil este potrivit pentru carnea rosie,  pentru preparatele traditionale romanesti dar va sfatuiesc sa il incercati si cu branzeturi elvetiene sau branzeturi usor maturate.

Arta gustului, Carne de strut, Gabriella Pascaru Bisi, Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado, Samburesti, Feteasca Neagra














Despre locul din care provine acest vin, trebuie sa stiti ca este datat inca din 1521, numele de Samburesti fiind legat de dealul Samburul, care la fel ca si acum cateva sute de ani este cultivat cu pruni. De-a lungul istoriei, Samburesti a fost asociat familiei Rudeanu, ce stapanea la acea vreme 36 de sate, este mentionat in timpul domniei lui Mihai Viteazul, apoi regasim mosia Samburesti alaturi de nume la fel de importante,  precum Cretulescu, Brancoveanu si Bratianu si legat de acest ultim nume, as dori sa pomenesc muntele Bratienilor unde am fost la sfarsitul acestei veri, un loc de o frumusete rara. Daca ai rabdarea necesara si o forma fizica  pentru a urca pe varful acestui munte dinspre Malaia, ei bine de acolo se poate vedea Samburestiul in toata frumusetea sa. Si pentru ca vorbim despre un vin important, as dori sa va spun cate ceva si despre asocierea vinului pentru ca atunci cand se vorbeste de food & wine pairing, auzim cele mai disparate opinii uneori.  Sunt persoane care prefera sa urmareasca canoanele scolii clasice si nu este nimic rau in asta, cu conditia ca orice muscatura, sa fie mai gustoasa decat prima! Pe de alta parte, astazi sunt scolile care prefera sa se rupa de gandirea clasica si experimenteaza noile abinari pentru a descoperi evolutiile gustului. Aici as da drept exemplu bucataria fusion care amesteca ingredientele in mod opus pentru a obtine o unica simfonie si as da drept exemplu homarul asociat de catre un celebru chef cu vinul Barolo, preparat mentionat de catre pasionati ca o hiperbola a asocierii vin & mancare. Bine inteles ca nu trebuie sa banalizam aceste asocieri intrucat unele dintre acestea va asigur ca pot fi mai mult decat reusite. De altfel, exista multe locuri  in Mediterana unde pestele la gratar se serveste cu vin rosu si de asemenea supa din fructe de mare unde rosiile sunt protagoniste impreuna cu gustul puternic al pestelui de stanca. Iar daca doriti sa va uimiti oaspetii, preparati o cina pe baza de cruditati din peste, asociata cu vinuri de tip desert si nu oricum, de la aperitiv la desert. Vi se pare ciudat? Haideti sa ne gandim atunci la o stridie. Tendinta de gust a acestei moluste este dulce, la ca al oricarui peste crud. Putem sa calibram cruditatile cu vinuri ‚’amabile’’, dulci sau vinurile speciale pentru desert, tocmai datorita acestui lucru. Trebuie doar sa fim atenti la o temperatura mai joasa pentru a atenua ‚’dulceata’’ din anumite vinuri. Deseori cand se vorbeste despre food & wine pairing sunt uitate sau nu se cunosc doua principii fundamentale, si-anume: diferenta temperaturilor de servire si diferenta timpului de preparare a hranei, ceea ce creaza diferenta. Apoi as aminti curajoasa asociere a Shiraz-ului cu ciocolata fondanta, o asociere interesanta pe care o iubesc la fel ca si asocierea vinului de Porto cu ciocolata fondanta. Ar fi multe de spus aici si daca tot am vorbit despre curaj si asocieri, astazi am preparat un risotto cu Feteasca Neagra. Nu am inventat focul dar va asigur ca am creat o reteta fina si delicioasa si nu, nu consider ca am irosit vinul, dimpotriva l-am pus la loc de cinste, atat in farfurie cat si in pahar!

Arta gustului, Carne de strut, Gabriella Pascaru Bisi, Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado, Samburesti, Feteasca Neagra














Cantitatile din reteta sunt pentru 4 persoane.


Ingrediente pepite:

4 filé-uri strut

4 felii branza Gouda

4 felii filé de porc afumat

Ulei de nuca

Piper indonezian

Sare mediteraneana

Faina

40 ml Feteasca Neagra Domeniile Samburesti

1 lingurita zahar brun


Preparare:

Arta gustului, Carne de strut, Gabriella Pascaru Bisi, Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado, Samburesti, Feteasca Neagra














Ingrediente risotto Samburesti:

4 cescute orez Roma ( sau orice alt orez pentru risotto)

1 ceapa rosie

2 lingurita crema de Emmental

Supa vegetala

100 ml Feteasca Neagra Domeniile Samburesti

Ulei extravirgin de masline

Sare mediteraneana

Parmezan


Preparare:

Arta gustului, Carne de strut, Gabriella Pascaru Bisi, Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado, Samburesti, Feteasca Neagra














Ingrediente risotto cu avocado:

1 ceapa galbena

2 cescute risotto

1 lingurita unt

40 gr branza Gouda

Ulei de nuca

Supa vegetala

Sare mediteraneana


Preparare:

Arta gustului, Carne de strut, Gabriella Pascaru Bisi, Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado, Samburesti, Feteasca Neagra














Ingrediente crema de avocado:

1 fruct de  avocado

2 linguri ulei extravirgin de masline

3 tije telina verde

½ catel usturoi

Putin ardei iute

Sare mediteraneana


Preparare:

Arta gustului, Carne de strut, Gabriella Pascaru Bisi, Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado, Samburesti, Feteasca Neagra














Bine inteles ca am servit preparatul de astazi cu Feteasca Neagra de la Domeniile Samburesti si va invit pe cei ce inca nu cunoasteti acest vin, sa il degustati. Acest vin il puteti gasi in toate magazinele specializate si in supermarket-uri.

Arta gustului, Carne de strut, Gabriella Pascaru Bisi, Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado, Samburesti, Feteasca Neagra














Pana data viitoare, alegeti calitatea in vietile voastre!


#img_25

sus

Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado

Retete > Carne > Pepite din strut cu risotto Samburesti si  …