Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Paté de ficat, o nebunie din timpuri stravechi

Istorii enogastronomice > Paté de ficat, o nebunie din …

Paté-ul este o delicatesă indiscutabilă a gastronomiei francese, însă originea paté-ului de gâscă se ragăsește deja pe vremea  anticilor egipteni în epoca faraonică mai exact.  Pe o frescă descoperită în Sakkarah și care datează din anul 2500 i.C , se găsește o scenă în care egiptenii îndopau gâștele. Același obicei exista și în Roma Antică unde ficatul de gâscă era preparat cu lapte, miere și fructe uscate. În cursul istoriei acest minunat produs căpătă maxima strălucire în casele reale francese, în special în perioadă lui Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Paté de foie gras ceea ce înseamnă ficat gras, se prepară din ficat de gâscă sau de rată. Gâștele sau rațele vin îndopate cu boabe de porumb, până când ficatul lor crește de 10 ori mai mare decât ar fi normal.  În Ungaria și în Ardeal se folosește pentru pregătirea paté-ului în general ficatul de gâscă, rată doar la anumite rețete se folosește și ficatul de vită. Ficățeii sunt folosiți numai la anumite tipologii de paté.  În Italia se folosește ficatul de vițel sau de pui deoarece ficatul de gâscă și rață este destul de greu de găsit nefiind decât foarte puțini crescători și aceștia în nordul Italiei. În Franța în schimb tot ceea ce poartă numele de paté este obligatoriu din ficat de gâscă și rață.


Paté în aspic


 Ingrediente :

 400 gr de ficat de gâscă, rață sau pui

 300 gr de ceapă

 300 gr de unt

 1 păhărel de Cognac

 Coajă rasă de la 1 lămâie

 1 linguriță de maiorana

 1 păhărel de Marsala

 2 foi de gelatină

 Ulei, sare și piper cât este nevoie

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Istorii gastronomice, Paté de ficat, o nebunie din timpuri stravechi















Preparare:

#img_25

sus