Pastele fainoase proaspete cu naut, sunt un fel intai cald si reconfortant, consistent si bogat in proteine, tipic bucatariei italiene, cu origine in sudul peninsulei. Paste scurte la alegere, fierte lent direct in cratita cu nautul innabusit cu usturoi, ulei extravirgin de masline si ierburi aromatice de unde isi iau toate aromele sosului, cu un rezultat uimitor: cremoase si gustoase! Un fel de mancare care se potriveste la perfectiune cu ceea ce este astazi numit “comfort food”. De lins pe degete!

Ca orice reteta traditionala, exista diferite versiuni. Cea pe care v-o daruiesc astazi, este o versiune simpla a retetei si vine din Regiunea Campagna, mai exact din satucele de langa Neapoli. Tocmai din acest motiv am ales sa prepar reteta cu paste proaspete, numite Mafaldine, care isi au originea tot acolo.
Este un preparat foarte usor care nu presupune nicio dificultate, potrivita chiar si pentru incepatorii in ale bucatariei.
Puteti utiliza orice forma de paste fainoase scurte, dar ascultati-ma: daca le preparati fix asa cum este reteta mea, va veti indragosti iremediabil de acest preparat. Pe vremuri, bunicile italiene preparau aceasta reteta cu naut proaspat, ceea ce puteti alege si voi, dar eu am ales nautul la borcan de la Grande Natura, care este mai mult decat delicios si potrivit pentru astfel de retete. Unde mai pui ca astfel, castigam timp, timp in care putem face altceva sau putem citi o carte.
Folosind acest naut, preparatul nostru, va fi gata in cel mult 40 de minute. Va puteti inspira din aceasta reteta de baza, dand viata unor preparate noi. De pilda, putem adauga atunci cand calim usturoiul cu nautul, bucatele de “pancetta”(un bacon maturat fara fum) sau “guanciale” (gusa de porc maturata fara fum); sau putem adauga 4-5 rosii Cherry pentru un gust si mai bogat, dar nu toate impreuna pentru ca retetele italiene sunt simple, tocmai de aceea sunt atat de gustoase.

Un preparat perfect ca prim fel zilnic, pentru pranz sau cina in zilele reci de iarna, un preparat ce va va incalzi inima si simturile; iubit deopotriva de cei mari si cei mici!
Ingrediente pentru 4 persoane:
Ingrediente pentru Mafaldine:
300 gr faina din grau dur remacinat La Molisana, pachet rosu
3 oua (180 gr)
Un strop de ulei extravirgin de masline
Un praf de sare
Mod de preparare Mafaldine:
- Asezam ingredientele in planetara, pornim la viteza a 3-a si lucram timp de 8-10 minute.
- Scoatem aluatul de taietei din planetara, ii dam forma cilindrica si o lasam la odihna timp de 30 de minute. (Daca nu avem mult timp la dispozitie, sau preparam pastele fainoase cu 1 zi inainte sau le lasam la odihna, doar 20 de minute). Este foarte important ca inainte sa lucram foile de taietei, sa lasam aluatul la odihna. Astfel vom obtine un aluat usor de lucrat si elastic.
- Daca intindem foile manual, impartim aluatul in doua bucati, presaram masa de lucru cu putina faina. Sucitorul pentru paste fainoase, trebuie sa fie unul subtire si lung. Este adevarat ca se lucreaza mai greu cu un astfel de sucitor, dar rezultatul este garantat.
- Daca lucram foile cu aparatul pentru paste fainoase, taiem aluatul in 3 parti egale. Potrivim aparatul la marimea cea mai mare si nu uitam sa presaram putina faina pe fiecare foaie.
- La final, foaia o lasam la marimea a 3-a si le lasam sa se zvante putin, astfel pastele fainoase nu se vor lipi intre ele. Cand avem foile gata, ne vom folosi de o rotita zimtata si taiem fasii de circa 2 cm latime, apoi le taiem la circa 8-10 cm lungime si le lasam din nou sa se zvante.
Ingrediente pentru sosul de naut:
1 borcan de naut Grande Natura (800 ml)
4 catei usturoi tocati marunt
3 linguri ulei extravirgin de masline
100 ml vin alb sec
½ legatura patrunjel verde tocat marunt
1 crenguta de rozmarin proaspat tocat marunt
1 lingurita cu varf, dublu concentrat de rosii Mutti
Sare dupa gust
Un praf de piper negru proaspat macinat
Ingrediente pentru servire:
Grana Padano sau Parmezan, rase foarte marunt dupa gust. Noua, ne place cu foarte mult!
Mod de preparare:
- Ne vom folosi de o cratita mai joasa sau de o tigaie de tip wok pentru ca vom fierbe pastele fainoase, direct in sosul de naut.
- Incalzim uleiul extravirgin de masline si calim usturoiul tocat marunt, timp de 1 minut. Scurgem de zeama nautul, dar nu aruncam aceasta zeama. Adaugam nautul scurs si il calim la foc mediu, timp de circa 4-5 minute pana cand boabele de naut incep sa prinda culoare.
- Adaugam patrunjelul si rozmarinul tocate marunt. Pastram o mica parte de patrunjel tocat pentru final. Tot acum, adaugam si vinul alb sec, concentratul de rosii, sarea si piperul, un pahar din zeama nautului, acoperim si lasam sa fiarba 15 de minute. Scoatem 2-3 linguri de naut si le punem deoparte, adaugam 1 pahar de apa si 1 pahar din zeama nautului, lasam sa dea in clocot si adaugam Mafaldinele preparate in prealabil. Dam focul mic si fierbem pana cand pastele vor fi “al dente”.
- La final, vom obtine niste paste cremoase si extrem de gustoase. Amestecam nautul pus deoparte cu patrunjelul pastrat. Servim farfuriile de Mafaldine cu o lingurita din amestecul de naut cu patrunjel deasupra si mult Parmezan sau Grana Padano, date pe razatoarea speciala pentru aceste branzeturi.
- Le servim calde si daca ati fiert Mafaldinele “al dente” si au ramas paste fainoase, le puteti incalzi a doua zi, chiar daca in mod normal, pastele fainoase se consuma pe moment.

Servite cu un pahar de vin rosu sec alaturi, sunt perfectiunea pamantului!