Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by Real Food Ambassador

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Panna cotta cu caise este un desert delicios de vara, perfect pentru acest sezon in care gasim caise la tot pasul. Personal, imi place foarte mult acest desert, incepand de la varianta sa clasica cu sos din fructe de padure, pana la variantele create de mine, la fel ca desertul de astazi. Dar haideti sa vedem ce este aceasta panna cotta. Este un tip de budinca italiana obtinuta din frisca, lapte, zahar si gelatina. Vorbim de un desert de origine piedmonteza, mai exact din Langhe dar se pare sa fi fost inventata de o doamna de origine maghiara la inceputul anilor 1900.

Arta gustului, Desert, Deserturi delicioase, Panna cotta cu caise, Gabriella Pascaru Bisi, Myria, Whirpool











Mai multe marturii privind acest desert, ne conduc catre cunoscuta familia Songia. Mai exact la Ettore Songia, chef cu stea Michelin si proprietarul restaurantului “I tre citroni”. Pe la mijlocul anilor ’60, acesta a revizitat reteta desertului si a pus pe piata varianta cunoscuta astazi. Este de gasit in toata Italia dar si in lume, in variantele clasice dar si in variante noi, personalizate. Dulciuri similare gasim in Anglia, Franta si Grecia si in anumite reteta vine utilizat albusul ca adensant, in locul gelatinei. Dar daca ajungem in Danemarca, gasim un desert aproape identic, pe numele sau “Moos Hwit” si se pare ca prima varianta scrisa ii apartinea lui Henrik Harpestraeg, decedut in anul 1244. In Italia este recunoscuta drept “Reteta a Regiunii Piedmont”.

Asa cum veti putea observa, in reteta mea am inlocuit laptele cu pure-ul de caise.

Ingrediente pentru 6 portii :

500 ml frisca QimiQ

80 g zahar

400 gr caise

7 gr gelatina in foi sau in pulbere

1 lingura zahar

20 ml rom

Samburi de caise decojite, tinute in rom cca 2 ore


Preparare:


Arta gustului, Desert, Deserturi delicioase, Panna cotta cu caise, Gabriella Pascaru Bisi, Myria, Whirpool  Eu am utilizat in prepararea acestei retete, frisca profesionala QimiQ si ma declar profund indragostita de acest produs! Sunt acele momente in care iti pare rau ca nu lucrezi in HoreCa pentru a avea acces permanent la asa ceva. Este un produs care a fost inventat in 1995 de austriecii Hans si Rudolf Maindl. Austriecii si-au dorit un produs care sa nu contina emulgatori si stabilizatori dar totodata natural.


Am auzit voci de coridor care spun ca produsul este prea scump. Personal, vin sa spun ca nu este scump atata timp cat obtii un preparat cum am obtinut eu acasa. Dar desigur, produsele trebuiesc testate, trebuiesc iubite, trebuie sa ne jucam cu ele, sa avem rabdare sa vedem ce anume ne ofera si sincer, dupa testarea acestui produs, mi-as dori sa il pot avea la indemana tot timpul pentru ca este excelent! In plus, se lucreaza fantastic de usor cu minunatia.

Voi acasa, puteti inlocui QimiQ (cu toate ca este unic) cu o alta frisca de calitate pe care o gasiti  in retail, QimiQ fiind disponibila doar in HoreCa (adica poate fi achizitionata numai de catre restaurante, hoteluri, cofetarii)

Panna cotta cu caise

Retete > Desert > Panna cotta cu caise

sus

#img_25