Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Originile acestui produs de excelenta dateaza din evul mediu, regasindu-se amintit in documente oficiale din secolul al XII-lea. Parmigiano Reggiano intruchipeaza in sine o calatorie extraordinara de-a lungul a noua secole, calatorie ce are loc si astazi in aceleasi locuri, cu aceeasi technica de productie pentru a ne aduce in dar aceeasi inegalabila emotie a gustului.

Arta gustului, Interviuri, Gabriella Pascaru Bisi, Noua secole de noblete cu Parmigiano Reggiano ,Parmigiano Reggiano, Terra Madre Torino, Branza, Foodrevolution ambassador











Datorita abundentei cursurilor de apa si a campiilor de pasune, in imprejurimile manastirilor benedictine din zona Parmei, aparusera primele laptare, raspandindu-se astfel productia de branzeturi cu pasta tare. Asa a inceput dezvoltarea productiei de branza devenita posibila si datorita disponibilitatii de sare din salinele din Salsomaggiore, produs ce si-a pus amprenta puternic atat pe teritoriul de origine, cat si pe agricultura. Calugarii au fost primii producatori de Parmigiano Reggiano, impinsi de nevoia de a gasi o branza care sa dureze pentru perioade lungi de timp. Au obtinut in timp acest rezultat, uscand pasta de branza si marind dimensiunile formelor, permitand in acest fel branzei sa se mentina timp indelungat, putand fi dus departe de zona de productie. Si acesta a fost ‚’norocul’’ acestei branze, care in felul acesta a putut calatori de-a lungul secolelor pe tot mapamondul, devenind expresia autentica a adevaratului Made in Italy, pe segmentul agroalimentar.

Dezvoltarea comerciala si necesitatea de a proteja produsul de alte branzeturi asemanatoare, precum “Lodigiano” sau “Piacentino”, l-a indus pe Ducele de Parma sa oficializeze denominarea de origine a produsului, printr-un act emis la 7 august 1612. In acest act erau definite locurile din care trebuiau sa provina rotile de branza, aceasta data insemnand si inceputul istoriei denominarilor de origine protejata, ceea ce cunoastem astazi drept DOG sau DOP.

Arta gustului, Interviuri, Gabriella Pascaru Bisi, Noua secole de noblete cu Parmigiano Reggiano ,Parmigiano Reggiano, Terra Madre Torino, Branza, Foodrevolution ambassador















Parmigiano Reggiano in 1949


De-a lungul istoriei, acest produs a fost amintit si iubit de multe personaje pe care le cunoastem cu totii. Am sa va amintesc cateva:

La 17 ianuarie 1543, cu ocazia unei cine private preparate de catre Cristoforo di Messisburgo, este descrisa intr-o reteta alaturi de fructe si deserturi: “6 farfurii de branza Parmigiano”

In 1500, calugarul Frate Salimbene aminteste in “Le Cronache” ca pastele fainoase erau condimentate cu Parmigiano Reggiano.

Numerosi biografi, scriu ca Molière inainte de moarte, isi dorea cu disperare o bucatica de Parmigiano Reggiano.

Napoleon Bonaparte adora acest produs si cerea bucatarului sau, sa ii prepare o salata din fasole verde si fulgi de Parmigiano Reggiano.

Ceea ce trebuie sa stiti neaparat este ca Parmigiano Reggiano, nu a schimbat de-a lungul secolelor modalitatile de productie. Astazi ca in trecut, productia este una naturala, din laptele din regiune, fara aditivi si cu siguranta si din acest motiv, Parmigiano Reggiano a fost si este in istorie, o expresie a pamantului din care provine si o expresie a Italiei in lume.

Arta gustului, Interviuri, Gabriella Pascaru Bisi, Noua secole de noblete cu Parmigiano Reggiano ,Parmigiano Reggiano, Terra Madre Torino, Branza, Foodrevolution ambassador











Parmigiano Reggiano in 1936


Suntem la Terra Madre 2016, in standul Consortiului Parmigiano Reggiano cu Igino Morini, Directorul de comunicare al consortiului si cu Riccardo Deserti, Directorul Consortiului Parmigiano Reggiano la o sueta delicioasa, la intrebarile mele raspunzand Riccardo.

Arta gustului, Interviuri, Gabriella Pascaru Bisi, Noua secole de noblete cu Parmigiano Reggiano ,Parmigiano Reggiano, Terra Madre Torino, Branza, Foodrevolution ambassador










  Riccardo Deserti                                                         Gabriella Pascaru Bisi



Noua secole de istorie pentru Parmigiano Reggiano, care sunt noutatile si ce nu se va schimba niciodata?

“Noutatea din acest an este “Progetto qualità”, un proiect dedicat in special branzeturilor produse in zonele muntoase din Apenini. In aceste zone este concentrata productia de peste 700.000 de forme pentru un total de 3.300.000 milioane de euro, cifra care scoate in evidenta ca Parmigiano Reggiano este un produs DOP cu cea mai mare productie la munte cu o valoare per total de peste 380 milioane de euro cu peste 3,5 milioane de chintale de lapte, destinate branzei.Tocmai datorita acestor valori, zonele din Apenini ale provinciilor Reggio Emilia, Parma, Modena si o parte din Bologna au mentinut un sistem agricol dinamic, capabil sa garanteze venituri pentru mai bine de 1200 de crescatori si 102 fabrici de prelucrare a laptelui, asigurand mii de locuri de munca. Ceea ce nu se va schimba niciodata la noi, este calitatea si gustul care au consacrat Parmigiano Reggiano.”

Care este tara pe care Consortiul Parmigiano Reggiano o considera drept cea mai buna piata straina de vanzare al produselor sale?

“Cea mai buna piata de vanzare inafara Italiei este Germania, care a crescut cu 3,5 %, urmata fiind de Franta, Regatul Unit, Spania si Austria. Ceea ce as dori sa accentuez insa este faptul ca astazi, Parmigiano Reggiano este prezent in toata lumea, indiferent de cantitati.”

Parmigiano Reggiano este singurul produs din lume care rezista misiunilor aerospatiale. Vrem sa explicam cititorilor de ce?

“In 1996, Parmigiano Reggiano a intrat si in istoria spatiului, fiind pentru prima oara cand a fost introdus in alimentatia astronautilor, pe Space Shuttle Columbia, astazi fiind singurul produs agreat de catre Agentia Spatiala a Rusiei si de catre astronauti. De ce rezista in situatii extreme? Pentru este un produs 100% natural, fara absolut nici un fel de aditivi iar produsul ce ajunge in spatiu este unul de lunga maturare, digestibilitate ridicata, continutul ridicat de calciu(elementul a carui pierdere este ridicata in absenta gravitatiei), usor de asimilat si gustul placut, ce a introdus placerea organoleptica a dietei astronautilor care pana atunci, aveau la dispozitie o dieta compusa din preparate sintetice.”

Un slogan al consortiului spune ca ‚’Parmigiano Reggiano nu se fabrica, se face!’’. De ce acest slogan?

“Acest slogan nu este o gaselnita publicitara, spune de fapt adevarul despre noi. Produsul nostru este facut in fiecare zi de catre oameni ce isi iubesc munca, trasformand laptele in branzeturi, influentand prin deciziile lor, calitatea produselor. Tocmai acesti oameni sunt cei ce decid cat trebuie sa fie degresat laptele de seara, cat zer si cat cheag trebuie utilizat. Tot ei urmaresc fiertura, controland deshidratarea granulelor prin sensibilitatea mainilor lor si tot ei dedica timp ingrijirii branzei, incepand din primele ore de dupa ‚’nastere’’ si pana la completa maturare. Trebuie sa stiti ca produsele noastre sunt facute din laptele cald, proaspat muls, ca este interzisa orice adaugare de cditivi si conservanti si ca aceasta munca, este o adevarata arta care nu are sambata, duminica sau sarbatoare pentru ca laptele utilizat crud, trebuie prelucrat zilnic intrucat nu poate fi conservat. De aici calitatea prpoduselor noastre.”

De ce Parmigiano Reggiano este cea mai apropriata hrana pentru copii si sportivi de performanta?

“Dintotdeauna produsele noastre au fost considerate ca fiind apropriate pentru orice varsta. Asa cum spuneam mai devreme, au un continut foarte mare de calciu biodisponibil, fara urma de lactoziu, cu un continut de oligozaharide care au un efect prebiotic.Acestea sunt motivele pentru care este cea mai buna hrana pentru copii, adolescenti si sportivi”.

In anul 2012, cu ocazia tragicului cutremur, Parmigiano Reggiano a avut daune de peste 200 milioane de euro. Ce a insemnat acest lucru pentru consortiu si ce daune ati avut inafara celor economice?

“Au fost distruse cu ocazia cutremurului 633.700 de forme de branza, dauna materiala insumand suma amintita de tine, au fost distruse instalatii de productie, grajduri, hambare si depozite, fiind practic in genunchi. S-au mobilizat alaturi de noi consumatorii nostri, asociatii, parochii, lanturi de magazine si am reusit in felul acesta sa vindem produsele afectate. Sub pretul lor, ce-i drept dar au fost vandute iar noi din fiecare kilogram vandut, am donat 1 euro pentru sinistrati si reconstructie. Formele care nu puteau fi vandute, in special cele sub 12 luni de maturare, distruse total au fost destinate topirii, ceea ce a fost o dauna enorma, gandindu-ne ca este nevoie de circa 550-600 litri de lapte pentru o forma de branza. Din pacate am piedut sub daramaturi, multe animale si o parte din suflet”.

600 litri de lapte necesari pentru o forma de 40 de kilograme, 3272 de crescatorii, mai bine de 245.000 capete bovine adulte, mai bine de 50.000 de persoane, peste 46.700 tone de branza exportata, insumand 983 milioane de euro si 1915 milioane de euro estimati drept cifra de afaceri la consum. Ce poti sa imi spui despre asta? As dori ca cititorii mei sa inteleaga de ce Parmigiano Reggiano nu seamana cu alte produse, de ce este unic si de ce costa mai mult decat alte branzeturi?

“Cu aceasta ocazie, imi permit sa te invit acasa la noi, acasa la Parmigiano Reggiano ca sa vezi cu ochii tai, ce inseamna aceste cifre si cum resursa umana poate duce la ele. Noi suntem o mare familie care a invatat de-a lungul vremii ca numai prin calitate se poate obtine rezultat. In spatele acestor cifre de care suntem foarte mandri, este multa munca si perseveranta. Suntem unici si acest lucru este atestat de catre consumatorii nostri, nu numai din Italia ci din intreaga lume. De ce suntem un pic mai scumpi decat altii, este simplu: ai dat chiar tu raspunsul in intrebarea ta si daca ma gandesc ca pentru o forma de branza avem nevoie de circa 600 litri de lapte, as indrazni sa spun ca nu este scump produsul nostru.”

Care sunt urmatoarele proiecte ale consortiului?

“Unul dintre proiectele noastre de suflet, este l’Università del Parmigiano Reggiano, proiect pe care consortiul nostru l-a creat dedicat pentru viitorii antreprenori. Universitatea este la Reggio Emilia si va functiona pe sistemul didactic al oricarei alte universitati, cu seminarii si cursuri, integral dedicate produselor noastre. Suntem mandri sa anuntam ca aceasta institutie este prima realitate, creata de catre un consortiu de tutela, dedicata operatorilor din filiera DOP.

Reconfirmam totodata, sprijinul acordat baschetului italian pentru 2017 si invatam japoneza. Glumesc, dar nu ar fi rau sa stim limba japoneza, intrucat este una dintre pietele internationale care cresc foarte bine.”

Stiu ca sunteti implicati in lupta impotriva falsurilor care se vand sub nume asemanatoare produselor voastre. Ce imi poti spune referitor la acest lucru?

“In aceasta ultima perioada, ne confruntam cu 30 de cazuri de falsuri descoperite. De la ‚’Parmessano’’ in Columbia la ‚’Reggianto’’ in Vietnam, ‚’Parmezza’’ in Polonia. In baza raportului primului semestru din 2016, am ajuns la concluzia ca produsul nostru este cel mai imitat si contrafacut in intreaga lume….din pacate. Rezultatul este unul realizat in urma mai multor plangeri penale si numai in Europa, avem 8 tari in care ne luptam cu falsurile. Ne lovim de autentice fraude in dauna noastra si a consumatorilor pe care ii invitam pe site-ul nostru, unde pot descoperi cum arata produsele noastre, atat rotile cat si triunghiurile sau snack-urile. De asemenea am gasit foarte multe produse false in Statele Unite, unde in prezent avem 5 procese pentru produse in care am gasit pana si celuloza, am gasit produse semipreparate, branza sau sosuri care nu au absolut nici o legatura cu produsele Parmigiano Reggiano. Pe locul al doilea inafara Europei, se afla Vietnam unde este utilizat numele de ‚’Parmessan’’ sau‚’Parmesan’’, acesta din urma fiind inregistrat de catre consortiul nostru si spre mirarea noastra, am gasit pe piata vietnameza pana si produse ce poarta numele Parmigiano Reggiano. Banuim ca se intampla datorita celebritatii produselor noastre dar si pentru ca usor, usor incepem sa ocupam un loc important si pe aceasta piata asiatica. Invitam consumatorii sa citeasca cu atentie etichetele si sa se informeze foarte bine daca nu ne cunosc, cum arata adevaretele produse, care nu pot fi imitate!”

In Romania se gasesc produsele voastre, insa nu sunt campanii de informare corecta asupra produselor si beneficiilor aduse organismului, printr-un consum zilnic. Stiu ca nu exista un importator exclusiv pentru tara noastra. Pe cand vom gasi in Romania un birou de reprezentanta a consortiului?

“Asa este. In Romania pana in prezent nu au fost campanii de informare sau campanii publicitare. Este o mica piata pe care am dori sa o crestem. Nu as putea sa iti spun pe cand vom fi fizic prezenti cu o reprezentanta, intrucat asa cum stii, suntem implicati la nivel mondial si in piete noi. Nu iti ascund insa ca ne-am dori ca piata din Romania sa creasca, cu atat mai mult cu cat nu sunteti foarte departe de noi si cu atat mai mult cu cat si Romania este o tara latina. Pana una alta, te asteptam la noi acasa!”

Iti multumesc Riccardo pentru timpul acordat, multumesc Igino pentru ca ai facut ca aceasta intalnire sa aiba loc si bine inteles multumesc consortiului ca m-a primit in casuta sa de cateva zile la Terra Madre!

Arta gustului, Interviuri, Gabriella Pascaru Bisi, Noua secole de noblete cu Parmigiano Reggiano ,Parmigiano Reggiano, Terra Madre Torino, Branza, Foodrevolution ambassador















Cele doua ore, timp in care am stat de vorba cu Riccardo au trecut ca si cum ar fi fost doar un moment si asta pentru ca a fost o discutie amicala, relaxata dar foarte profesionala, asa cum este de altfel tot staff-ul pe care am avut onoarea sa il cunosc la salon. Si cum e vorba romaneasca de spune “calatorului ii sade bine cu drumul”, inchei acum dar stati aproape caci revin in curand ca sa va destainui cum a fost la degustarea organoleptica.

Arta gustului, Interviuri, Gabriella Pascaru Bisi, Noua secole de noblete cu Parmigiano Reggiano ,Parmigiano Reggiano, Terra Madre Torino, Branza, Foodrevolution ambassador











Fotografiile alb negru fac parte din arhiva oficiala a Consortiului Parmigiano Reggiano.

Sponsorii calatoriilor mele gastronomice sunt agentia Paralela45 www.paralela45.ro si compania aeriana BlueAir www.blueairweb.com

 © 2016 Gabriella Pascaru Bisi All Rights Reserved

Interviuri > Noua secole de noblete cu Parmigiano Reggiano  

#img_25

Noua secole de noblete cu Parmigiano Reggiano  

sus