Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Lasagna in supa

Retete > Paste fainoase > Lasagna in supa

#img_25

Lasagna in supa este un preparat tipic traditiei moliseane, complet necunoscut in Romania.  Spre deosebire de clasica si binecunoscuta lasagna bologneze, aceasta se serveste in supa si umpluta pe straturi cu perisoare din carne de vitel sau vita. Este un fel principal, foarte hranitor care se prepara in special pe timpul iernii.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, istorii gastronomice, lasagna, lasagna in supa, lasagna in brodo, la molisana, faina la molisana, retete vechi, retete delicioase, paste delicioase, paste cu istorie, paste italiene, paste molise, retete din molise, parmafood group, parmashop, istorie cu gust, italia in retete, lasagna cu istorie, lasagna delicioasa, lasagna din molise











Acest preparat este servit in cadrul pranzurilor duminicale si in perioada sarbatorilor de iarna, in special cu ocazia Sfantului Stefan. Acest preparat numit in regionalism si “sagna”, este un preparat foarte, foarte vechi, probabil cu origini din Orientul Mijlociu si incepand cu anul 2010, exista un festival care ii este dedicat si care se desfasoara in luna august, in localitatea Guglionesi din provincia Campobasso.

Lasagna in supa necesita multa daruire si nu permite o preparare in graba. In unele privinte laborioasa, prepararea acestui fel de mancare dureaza destul de mult, tocmai din acest motiv, ar putea fi impartita astfel:

- Prepararea supei si a carnii fierte

- Prepararea perisoarelor

- Prepararea foilor de taietei

- Asamblarea lasagnei

Pentru o mai buna optimizare a timpului, supa si perisoarele pot fi preparate cu o zi inainte. De asemenea, alegerea ingredientelor este foarte importanta, acestea trebuie sa fie foarte proaspete si nu sunt tolerate diversiuni care ar denatura, reteta originala! Tocmai din acest motiv, intotdeauna supa vine preparata numai din gaina de la tara si carne de vita, asta pentru ca cheia succesului unei lasagne delicioase este chiar gustul supei, spun gospodinele moliseane.

Dar pana la reteta, doresc sa va destainui cate ceva din istoria acestei minuni de preparat.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, istorii gastronomice, lasagna, lasagna in supa, lasagna in brodo, la molisana, faina la molisana, retete vechi, retete delicioase, paste delicioase, paste cu istorie, paste italiene, paste molise, retete din molise, parmafood group, parmashop, istorie cu gust, italia in retete, lasagna cu istorie, lasagna delicioasa, lasagna din molise











Lagàne, laine, lasagne sau sagne au in comun, un “bunic” etrusc pe care romanii (ma refer la romanii de pe vremea Imperiului Roman) il numeau “laganum”. Vin mentionate pana si de Cicero in De Officiis: “ un preparat din paste fainoase, in forma de patrat, ce era destinat muncitorilor, intr-o supa de carne”. Ulterior, a intrat in traditia “Lu cunzuole”, o traditie meridionala prin care vecinii duceau de mancare, familiei unui decedat. Venea preparata o supa din pui sau din zarzavaturi, se fierbeau bucatile de taietei si se servea cu perisoare din carne sau din paine si cu bucati de zarzavat. Traditia este variata si destul de confuza, fiind legata de locuri, sarbatori si obiceiuri religioase. Se trece de la taieteii proaspeti din grau moale si oua, la pastele fainoase uscate din Regatul celor doua Sicilii, de la perisoare din carne de porumbei, la carnea fiarta. Singura regiune italiana in care acest preparat a ramas asemanator cu preparatul roman, este regiunea Molise.

Vorbim de una dintre cele mai compexe si intrigante mancaruri senzoriale ale acestei regiuni, traditionala de secole pe mesele populatiei din fasia deluroasa din spatele unei mici portiuni de coasta moliseana, de pe Marea Adriatica. Si pentru ca gastronomia nu este o stiinta exacta, gasim si in Molise, diferite variante ale acestui preparat. Asa cum se intampla cu toate preparatele de excelenta, mai toata lumea jura ca reteta familiei sale, sau al satului din care provine, cu ingredientul secret este reteta adevarata!

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, istorii gastronomice, lasagna, lasagna in supa, lasagna in brodo, la molisana, faina la molisana, retete vechi, retete delicioase, paste delicioase, paste cu istorie, paste italiene, paste molise, retete din molise, parmafood group, parmashop, istorie cu gust, italia in retete, lasagna cu istorie, lasagna delicioasa, lasagna din molise











Daca ajungeti in Molise, va sfatuiesc sa va feriti de “imitatii”! Preparatul acesta este puternic si delicat ca gust totodata, atat de bun, incat nu veti reusi sa nu cereti si cea de a doua portie, parol! Cat priveste foile de taietei si aici sunt controverse: “puristele” sustin ca pentru aceasta reteta, foile de taietei se prepara numai si numai din oua de rata. Alte gospodine mai sportive, simpatizeaza cu ouale proletarelor gaini. Si stati asa, ca nu s-a terminat! Si ingredientele supei sunt motiv de discordie, gaina de tara, vita, gaina sau combinate, zarzavatul….doar sarmanul porc nu este binevenit in acest preparat!

Avand in vedere cele spuse mai sus, aveti doua posibilitati: mergeti neaparat in Molise pentru a degusta o lasagna in supa pentru indiferent de reteta, este un preparat mai mult decat interesant sau preparati acasa o portie dupa reteta mea, care este una dintre cele controversate de catre gospodinele moliseane, dar atat de gustoasa, incat credeti-ma ca va va crea dependenta! Si-acum haideti sa preparam impreuna minunea.


Ingrediente pentru 8 persoane:

Ingrediente pentru foile de taietei

250 gr gris din grau dur remacinat La Molisana

250 gr faina de tip 0

4 oua mari de circa 70 gr/una sau 5 oua de marime medie

1 lingura ulei extravirgin de masline

Sare


Preparare foi de taietei:



Ingrediente pentru supa:

400 gr pulpa de vitel

1 gaina de la tara

4 morcovi

1 radacina pastarnac

1 ceapa galbena

1 rosie

1 tija telina Apio


Preparare supa:



Ingrediente pentru perisoare:

400 gr carne tocata de vitel sau vita

250 gr Grana Padano sau Parmezan ras

1 ou

1 felie miez de paine inmuiat in lapte

Putina nucsoara in pulbere

Sare dupa gust

Ulei extravirgin de masline

1 lingura pesmet.


Preparare perisoare:

Amestecam toate ingredientele si le framantam bine cu mainile, dupa care formam perisoare foarte micute, putin mai mari decat o aluna. Stiu, aceasta este poate, partea cea mai migaloasa a retetei dar merita pe deplin. Cand sunt gata toate, le fierbem fix 2 minute in supa sau intr-o supa vegetala, le scurgem cu atentie ca sa nu le distrugem si le punem deoparte.



Ingrediente pentru umplerea pe straturi:

250 gr Grana Padano sau Parmezan ras

200 gr mozzarella proaspata


Asa cum am scris mai sus, pentru a ne usura munca, supa si perisoarele le putem prepara cu 1 zi inainte.


Acum, avem toate ingredientele si trecem la asamblarea lasagnei, dupa cum urmeaza:



Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, istorii gastronomice, lasagna, lasagna in supa, lasagna in brodo, la molisana, faina la molisana, retete vechi, retete delicioase, paste delicioase, paste cu istorie, paste italiene, paste molise, retete din molise, parmafood group, parmashop, istorie cu gust, italia in retete, lasagna cu istorie, lasagna delicioasa, lasagna din molise











Astept cu nerabdare sa imi spuneti cum este!


sus