Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Astazi va propun un preparat foarte indragit al traditiei gastronomice din peninsula italica: lasagna. O nebunie a gusturilor preparata in fiecare colt al Italiei, cu mici diferente la ingrediente. Eu am invatat sa o prepar la inceputul anilor ’90 cand m-am mutat in Abbruzzo, de la matusi si de la doamnele in varsta din localitate. Si in Abbruzzo, lasagna se prepara in mai multe feluri: cu ragù si sos besamel sau cu adaos de mazare si mini perisoare din carne. Va asigur ca ambele sunt mai mult decat delicioase. Astazi nu va voi scrie despre istoria lasagnei ci despre istoria sosului ragù, care inafara faptului ca este foarte gustos, se lauda cu o istorie bogata care se pierde in antichitate.

Alpenbutter Meggle, Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Lasagna, Lasagna cu ragù in stilul meu, Meggle Romania, Paste de casa, Paste fainoase














Si cu toate ca locul de bastina al acestui celebru sos este Reggio Emilia, regiune unde se afla orasul Bologna, numele ragù provine din cuvantul francez “ragôuter”, care inseamna animarea gustului. Acest preparat era servit in antichitate ca felul doi sau era uns pe paine.

Mai recent, in secolul al XIX-lea, ragù-ul era folosit adesea in meniurile militarilor sub forma unui ragù mai scazut, usor de pus intr-un castron si tot atat de usor de consumat foarte repede cu ajutorul unei furculite.

Datorita gustului sau extraordinar, acest sos astazi este imitat in toata lumea, sub numele de “sos bolognez”. In dialectul local, se pronunta “ragó” si in mod traditional vine servit cu paste fainoase “tagliatelle”, preparatul numindu-se “tagliatelle alla bolognese”. Vine servit insa si cu alte preparate, precum lasagna, imbogatita cu sos besciamel sau cu  mamaliga, tipicul preparat sarac de odinioara, despre care cu sinceritate va spun ca il mananc uneori cu mare placere!

Alpenbutter Meggle, Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Lasagna, Lasagna cu ragù in stilul meu, Meggle Romania, Paste de casa, Paste fainoase














Inafara Italiei, acest sos este folosit cel mai des in condimentarea spaghettelor si din pacate in tarile nordice ale Europei, acest preparat se vinde si la conserva, lucru considerat de catre italieni, o blasfemie.


Secretul ragù-ului

De-a lungul anilor am avut ocazia sa vorbesc cu gospodine si din regiunea emiliana si toate au raspuns la unison, ca secretul acestui sos este adaosul laptelui in ragù.

Foarte putina lume stie ca inafara de carnea mixta si inafara de celebra mortadella, gospodinele indulceau rosiile cu putin lapte, acesta din urma ajutand si la eliminarea aciditatii din rosii. In plus, cand odinioara lipseau carnea de vita, mortadella si carnea de porc deveneau reginele preparatului, intrucat erau mai economice si mai usor de gasit. In aceasta regiune nu se foloseste “passata” din rosii, ci rosiile decojite si concentratul de rosii, se adauga un catel de usturoi la fiecare kilogram de carne iar al doilea secret al ragù-ului este timpul si modalitatea de fierbere: se fierbe la foc mic, fara capac, timp de 3-4 ore.

La finalul timpului de fierbere, conform traditiei din Emilia Romagna se adauga smantana de gatit in cazul in care sosul ragù este folosit pentru condimentarea pastelor fainoase scurte dar niciodata pentru tagliatelle!

Adevarata reteta a “Ragù alla bolognese” a fost depozitata si inregistrata la data de 17 octombrie 1982, de catre delegatia regionala a Academiei Italiene de Gastronomie, la Camera de Comert din Bologna.

Personal prepar ragù in multe feluri, toate gustoase! Astazi va impartasesc aceasta reteta, pe care va indemna sa o incercati, veti vedea ca merita!

Alpenbutter Meggle, Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Lasagna, Lasagna cu ragù in stilul meu, Meggle Romania, Paste de casa, Paste fainoase














Lasagna cu ragù in stilul meu

(cantitatile sunt pentru o tava)


Ingrediente:

600 gr carne tocata mixta

3 felii de bacon afumat

4 felii bacon proaspat

2 cepe galbene

1 morcov

50 gr radacina telina

2 cutii de rosii decojite

500 ml suc de rosii de casa

½ lingurita busuioc uscat

1 pahar de vin alb sec

70 ml ulei extravirgin de masline

½ lingurita sare mediteraneana

Supa vegetala pentru a completa ragù-ul, pe timpul de fierbere.

50 gr unt Alpenbutter – vom adauga bucatele mici intre straturi

Unt pentru ungerea tavii


Ingrediente pentru foile de taietei:

6 oua

Putina sare mediteraneana

1 lingura ulei extravirgin de masline

Faina cat cuprinde pentru a obtine un aluat omogen


Ingrediente pentru sosul besamel:

50 gr unt Alpenbutter de la Meggle

4 linguri faina

500 ml lapte proaspat

½ lingurita sare

1 varf de cutit nucsoara macinata


Ingrediente pentru montarea lasagnei:

4 oua fierte taiate in cubulete mici

2 mozzarella taiate in cubulete mici

100 gr Parmezan sau Grana Padano ras

Alpenbutter Meggle, Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Lasagna, Lasagna cu ragù in stilul meu, Meggle Romania, Paste de casa, Paste fainoase














Preparare:

Alpenbutter Meggle, Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Lasagna, Lasagna cu ragù in stilul meu, Meggle Romania, Paste de casa, Paste fainoase














sus

Lasagna cu ragù in stilul meu

Retete > Paste fainoase > Lasagna cu ragù in stilul meu

#img_25