Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Kotosoupa Avgolemono sau supa greceasca de pui

Istorii enogastronomice > Kotosoupa Avgolemono sau  …

Exista o serie de retete care astazi sunt considerate grecesti, cu toate ca unele dintre acestea provin din regiuni si culturi vecine, ca in orice gastronomie de altfel. Si cu toate ca de foarte multa vreme aceasta supa face parte din traditia greaca, se pare sa provina impreuna cu celebra moussaka din alte culturi.

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, bucatarie greceasca, Kotosoupa Avgolemono sau supa greceasca de pui














In limba greaca, Avgolemono, inseamna literalmente “ou-lamaie” si este un termen utilizat pentru a defini supele sau sosurile preparate cu suc de lamaie si oua, amestecate apoi cu supa si fierte pana cand se ingroasa formandu-se astfel o supa catifelata, cremoasa si delicat acrisoara. Aceasta supa sau sos cremos se prepara intotdeauna din lichidul in care au fost fierte in prealabil carnea, legumele sau pestele.

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, bucatarie greceasca, Kotosoupa Avgolemono sau supa greceasca de pui














Numele in limba araba “tarbiya” sau in limba turca “terbiye”,  inseamnă literal “tratament” sau “imbunatatire”. In limba araba mai este numita si “beida bi-lemoune”, adica oua cu lamaie. In urma unor cercetari efectuate de catre mai multi istorici gastronomi au trasat urmele originilor acestei supe in estul Europei, ceea ce sugereaza ca reteta ar fi ajuns in Grecia datorita evreilor sefarzi. In gastronomia acestora din urma, avgolemono este cunoscuta sub numele de “Agristada” sau sos alb si era preparata de catre acestia si in Iberia inainte de expulzarea lor din Spania. La acea vreme era preparata cu “agraz”, adica suc de rodii si suc portocale. Dupa popularizarea lamaii in Mediterana, in jurul secolului al X-lea, lamaia a devenit agentul standard de acrire a hranei. Tot la acea vreme, sefarzii erau in fruntea cultivarii lamailor in perioada evului mediu, fiind si cultivatorii acestora pentru festivalul Sukkot. Evreii din Salonic, Turcia si din Balcani, servesc in mod traditional diferite versiuni ale acestei supe dupa postul sarbatorii de Yom Kippur. Acelasi preparat il gasim si in Italia,putin diferit ce-i drept si este cunoscut sub diferite nume, precum “bagna brusca, brodettato” si “brodo brusco”. Dar haideti sa ne intoarcem in Grecia unde femeile indeobste prepara supa avgolemono din carne de pui si galbenusuri de ou.  In satele grecesti, cand vine servita aceasta supa, cei de la masa scot un sunet ca de sarut, unii spun ca ar fi o forma de respect fata de gospodina, povestile populare spun ca acest sunet nu ar permite oului sa sa inchege…..

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, bucatarie greceasca, Kotosoupa Avgolemono sau supa greceasca de pui














Avgolemono este utilizat in Grecia intr-o varietate de feluri de mancare, inclusiv in supa de pui traditionala, numita “soupa avgolemono” sau “kotosoupa avgolemono” pe care am ales astazi sa o prepar pentru voi. In Grecia, gasim acest preparat in multe alte supe delicioase, cum ar fi avgolemono psarosoupa (supa de peste), magiritsa (supa din organe de miel preparata de Pasti), prasoselino (supa din praz si supa de telina), patsa (ciorba de burta) sau in yuvarlakia (supa de perisoare). Si daca ma gandesc bine, regasim si in Romania supe preparate dupa acest procedeu, intr-un anumit sens, si-anume: supa Radautana, supa ungureasca de pui, ciorba de burta sau ceea ce se numeste la noi, ciorba de perisoare à la grec. Grecii sunt foarte mandri de gastronomia lor iar supa de astazi este celebra si indragita in toata lumea. Personal m-am indragostit de aceasta supa in urma cu multi ani, in prima mea vacanta in Cipru, apoi am cautat-o de fiecare data in vacantele mele in Grecia si dupa ceva vreme de cand nu am mai preparat-o, mi s-a facut pofta de supa aceasta delicioasa, bine inteles dupa o discutie cu bunul meu prieten Pierre, un arheolog greco-parizian care traieste de ani buni in Sardinia si care pe deasupra imi este si cumatru. Cine a spus ca barbatii intelectuali nu gatesc? Mare greseala domnilor, mare caci eu si Pierre de fiecare data cand ne vedem, ne luam la intrecere, ascultand in timp ce gatim muzica greceasca sau orientala, in functie de ceea ce preparam si bine inteles alaturi de un pahar de vin spumant facut de socrul sau, dragul de Serafino, care face un vin spumant demn de invidiat!

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, bucatarie greceasca, Kotosoupa Avgolemono sau supa greceasca de pui














Ingrediente pentru 4 persoane:

2 pulpe intregi de pui

2 morcovi

2 tije apio

1 ceapa galbena mare

1 foaie de dafin

Cateva boabe de piper negru

Zeama de la 1 lamaie si jumatate

4 galbenusuri de ou

1 lingurita de marar proaspat

½ cana de orez

1 lingurita de amidon alimentar

Sare mediteraneana


Preparare:


Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, bucatarie greceasca, Kotosoupa Avgolemono sau supa greceasca de pui














Sfaturile mele:



Nota: ceea ce vedeti in imaginea a patra este capacul ulciorului grecesc care este din Naxos si era folosit odinioara pentru a marca painea sau placintele.

#img_25

sus