Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

In ritm de salsa prin gastronomia cubaneza

Calatorii prin gusturile lumii > In ritm de salsa prin gastro

Gastronomia din Cuba este definita si ca gastronomie creola, un fel de bucatarie care utilizeaza in mod special multitudinea de produse locale gustoase, ca de exemplu pestele si fructele, care sunt preparate in stil creol. Gastronomia tipica cubaneza care uneste in preparare caracteristici africane, indiane si spaniole, se numeste creola si un exemplu tipic este “Puiul ala creola” care este preparat cu ajutorul unei prajeli din ceapa, usturoi si vin. Atat carnea, pestele cat si crustaceele au moduri de preparare creole deosebit de gustoase, ca de exemplu crevetii in sos de rosii sau homarul in puré de rosii. In general, bucataria creola este una simpla care se bazeaza in principal pe produsele locale care sunt multe si absolut gustoase. Mancarea nationala este o supa mixta cu banane, cartofi, porumb, carne de pui si vita sau carne carne esicata, supa care se numeste Ajiaca. O alta specialitate pe care trebuie neaparat sa o gustati daca calatoriti in Cuba este Fufu, un puré de banane care este condimentat cu ulei si usturoi. Carnea cu fasole este o mostenire a bucatariei spaniole iar folosirea orezului este strict legata de fluxul emigrantilor chinezi de odinioara. Un alt produs tipic este manioca sau yuca care este cultivata in diferite zone tropicale ale lumii. Este o planta inalta de cca 2 metri a carei radacina poate sa aibe o dimensiune mai mare de un metru. Cu yuca sunt pregatite foarte multe deserturi locale care sunt preparate dina cesta impreuna cu lime, mango, ananas sau papaya.

Cuba = fructe ! Fara tagada, este una dintre tarile unde folosirea fructelor este o necesitate alaturata placerii gusturilor exotice ale acestora.Banana mai presus de toate are un rol foarte important in gastronomia cubaneza chiar daca provenienta sa este probabil de origine africana. Banana este folosita in doua feluri complet diferite: ca fruct de consumat pur si simplu asa cum suntem obisnuiti si noi sa le consumam sau este folosita pe post de leguma, adica fiarta sau prajita, depinde de felul de mancare. Bine inteles ca bananele de gatit sunt complet diferite de cele de consum ca fruct!

Berea in Cuba este foarte gustoasa si poate fi consumata de mai multe ori pe zi datorita faptului ca este mai slaba decat berea de aici. Dar sa nu uitam ca atunci cand ajungem in Cuba, trebuie neaparat sa degustam rom-ul local care este considerat drept bautura nationala care se obtine din trestie de zahar, cafeaua cubaneza care este mai inchisa la culoare insa mai slaba decat cafeaua italiana si este indulcita numai cu zahar brun si bine inteles nenumaratele bunatati locale precum Chicharritas care sunt preparate din banane prajite insa au gust de cartofi prajiti si nebuniile de desert preparate in Cuba cu mar fi: coquito acaramelado, cocos caramelizat, boniatillo, un desert realizat din coaja de portocale, zahar brun, scortisoara si cartofi, amestecate cu apa.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, In ritm de salsa prin gastronomia cubaneza













Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, In ritm de salsa prin gastronomia cubaneza










Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, In ritm de salsa prin gastronomia cubaneza











Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, In ritm de salsa prin gastronomia cubaneza





















Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, In ritm de salsa prin gastronomia cubaneza














Astazi va impartasesc una dintre retetele pe care le-am invatat de la prietena si nasa mea Daisy, o cubaneza pe cinste!


Cafiroleta

Cafiroleta este un desert tipic cubanez, preparat din lapte de cocos si “boniato” tipicii cartofi dulci din zona.


Ingrediente:

500 gr de zahar

500 gr Boniato ( cartofi dulci )

120 ml lapte de cocos

240 ml apa

2 galbenusuri de ou

30 ml suc de lamaie

Scortisoara in pulbere dupa gust

Putina sare


Preparare:

Spalam cartofii, ii curatam si ii fierbem.Apoi ii zdrobim. Le asezam intr-o tigaie si le amestecam cu zaharul, apa, sucul de lamaie si laptele de cocos si fierbem la foc mic amestecand continuu.Adaugam galbenusurile, putina sare si scortisoara, mai fierbem doua trei minute si oprim focul. Lasam sa se raceasca putin apoi formam bile din compozitie, daca dorim le putem presara cu putin zahar pudra si eventual putina scortisoara. Le asezam in cupe de hartie si le tinem la rece cel putin o ora inainte de servire. Sunt delicioase !

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, In ritm de salsa prin gastronomia cubaneza



sus

#img_25