Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Oficial e toamna, anotimpul meu preferat iar cand este vorba de toamna, gandul ma duce la scoala, la vremea care usor, usor se schimba, la culorile inegalabile si bine inteles la miresme si la gusturi.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, conserve, Gusturi de toamna – Bunatati din camara mea














Soarele mangaie pamantul amortit si copacii multicolori pe care eu ii vad ca pe un curcubeu in culori calde: auriu, portocaliu, rosu si maro. Toamna, aerul are un parfum dulce si curios, este un miros care ma duce cu gandul la pamantul ud, la mirosul gradinii noastre din Ardeal sau la mirosul pivnitei matusii mele unde fugeam pe ascuns si numaram borcanele cu un “ala bala portocala astazi te mananc pe tine”, alegand borcanul care era mai colorat si mai atragator dintre cele puse pentru iarna. Camarile si pivnitele erau pline de rafturi multicolore cu bunatati fel si fel si chiar daca astazi vremurile s-au schimbat, putem si acum sa facem la fel pentru ca produsele preparate de noi nu au egal.

Personal, nu imi place sa achizitionez conserve pentru ca vreau sa stiu ceea ce mananc si-atunci in fiecare toamna prepar la fel cum facea bunica mea, conserve fel si fel, cumparand legume, zarzavaturi si fructe numai de la tarani si nefolosind nici un fel de conservant. O parte sunt retetele de familie transmise din generatie in generatie, o alta parte sunt conserve dupa traditia italiana si altele, inventii de ale mele.

Inca mai suntem in timp sa pregatim anumite bunatati pentru iarna care vine dar hai sa vedem ce am mai bucatarit eu in acest sfarsit de saptamana.


Zacusca de fasole boabe


Ingrediente:

0,5 kg. fasole uscata

1 kg. gogosari

1 kg. capia

0,5 kg. ceapa

0,5 kg. morcov

½  capatana usturoi

500 ml ulei

500 litru bulion

sare, piper, foi de dafin, boia de ardei dulce


Preparare:


Zarzavat pentru iarna


Ingrediente:

2 kg morcovi

1 kg patrunjel radacina

600 gr telina radacina

1 kg ceapa

1 kg ardei kapia

600 gr ardei grasi

1 legatura mare patrunjel verde

Frunze de telina

500 gr sare mare


Preparare:


Jardiniera

Aceasta conserva este din traditia italiana, din vremurile apuse cand zarzavatul si legumele erau foarte greu de gasit pe timp de iarna.


Ingrediente:

1 kg fasole verde

500 gr morcovi

1 radacina de telina

500 gr ardei grasi

1 conopida

500 ml otet din vin alb

400 ml vin alb

350 ml apa

Sare, zahar, boabe de piper negru, boabe de mustar


Preparare:



Ceapa in agrodulce

Si aceasta reteta este din traditia italiana si se pregateste in toate zonele din peninsula.


Ingrediente:

2 kg de ceapa mica mixta: alba si rosie

1 l otet

1 l vin

1 l apa

1 cana ulei extravirgin de masline

200 gr zahar

Sare

Boabe de piper rosu si negru

Foi de dafin

Boabe de mustar

Putin oregan


Preparare:



Crema Eros Pista a la Gabriella

Aceasta este o reteta foarte veche din traditia gastronomica maghiara pe care eu am schimbat-o putin pentru ca da, ne place iute insa nu un iute extrem. Prin aceasta schimbare a retetei, gustul a devenit mai delicat.


Ingrediente:

5 ardei kapia

5 gogosari

1 ceapa rosie mare

8-9 ardei iuti rosii

1 lingurita de boia de ardei dulce

1 pahar de suc de rosii de casa

Sare dupa plac


Preparare:

Retete > Conserve > Gusturi de toamna – Bunatati din …

Gusturi de toamna – Bunatati din camara mea

sus

#img_25