Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Ardeii grasi la fel ca toata familia ardeilor sunt originari din America de Sud, stramosul acestora fiind un soi salbatic de acum 7.000 de ani. Datorita exploratorilor portughezi si spanioli a fost raspandit in intreaga lume, fiind o leguma adaptabila la diferitele clime din jurul pamantului. Astazi, tari precum Spania, Turcia, Romania, China, Nigeria si Mexicul sunt cele mai importante producatoare de ardei grasi iar Peru, Mexic, India, China, Coreea si Indonezia sunt cele mai mari si importante tari producatoare de ardei iuti.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, conserve, Gogosari in suc de rosii cu mustar si mirodenii











Gogosarul este o leguma din familia ardeiului, cu proprietati medicinale speciale, inafara de gustul deosebit. Tinctura din gogosari de exemplu,  daca vine  aplicata sub forma de frectii sau ca unguent pe partile dureroase, are efecte de exceptie in calmarea si vindecarea suferintelor cauzate de lombalgii, artrita si guta. Uleiul de masline in care se macereaza gogosari timp de circa 10 zile este un bun ca unguent impotriva raguselilor si a durerilor de gat. Cu acest ulei se pot calma si durerile produse de entorse. Efectul terapeutic al gogosarilor intervine si in cazuri de reumatism.  Ajuta la arderea grasimilor si trateaza excelent mahmureala. Daca la gogosarii murati adaugam scortisoara, acestia vor fi eficienti in tratarea insuficientei renale. Cu sucul facut din gogosari se poate combate balonarea, iar aplicat la radacina parului, diminueaza seboreea. Gogosarii si ardeii capia sunt deliciosi preparati sub diferite forme de creme si pasta asa cum ati putut observa si din retetele mele, sunt excelente pentru diferite conserve, putem prepara o multitudine de muraturi, condimente si nu in ultimul rand tot felul de zacusca.

Am gustat prima oara acest preparat, copil fiind la o prietena de a bunicii mele. Mi-a placut atat de mult, incat bunica mea a trebuit anul urmator sa imi prepare cateva borcane. Vreme de multi ani dupa, nu am mai avut ocazia sa ma pot bucura de acest preparat si nu aveam nici reteta. Am recuperat-o de curand si iata ca o prepar pentru prima oara spre bucuria mea. Asupra originii retetei nu exista certitudini dar zona in care o gasim cel mai des este Bucovina, unde vine preparata fara mustar insa.


Ingrediente:

3 kg gogosari

200 gr zahar

200 ml ulei

200 ml otet

800 ml suc de rosii de casa

Cateva  foi de dafin

1 lingurita de mustar dulce fin

1 lingurita piper boabe multicolor

½ lingurita boabe de mustar

1 lingura sare mediteraneana


Preparare:

Retete > Conserve > Gogosari in suc de rosii cu mustar …

Gogosari in suc de rosii cu mustar si mirodenii

#img_25

sus