Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

sus

Retete > Paste fainoase > Gnocchi de cartofi cu sos din …

Astazi va propun un preparat pe care noi il iubim nespus: gnocchi din cartofi cu un sos cremos si aromat cu hribi, galbiori si mult Parmezan. Pana la reteta insa, va voi destainui o mica istorioara a acestor paste atat de iubite  in toata lumea.

Gnocchi sunt unul dintre alimentele cele mai antice, de origini umile si cu toate acestea surprinzatoare. Aceste paste care astazi sunt de cele mai multe ori achizitionate, sunt foarte simple de realizat acasa, iar gustul va garantez ca este complet diferit.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Gnocchi, Gnocchi de cartofi cu sos din hribi si galbiori, Istoria pastelor gnocchi, Paste de casa, Retete paste, Smantana de gatit Meggle, Unt cu trufe Meggle














Si ca de obicei, am pornit pentru a va scrie o reteta si iata-ma-s cu urechile prinse in istoria acestor paste. Dar rabdare caci asa cum stim, frumuseteta celor mai frumoase calatorii este ca stim de unde pornim, insa nu stim unde vom ajunge.

A fost odata ca niciodata, faina de alac, atat de indragita de catre anticii romani, faina care era la baza alimentatiei de zi cu zi din acea epoca. Era atat de indispensabila, incat era considerata sacra. Intr-atat de sacra, incat la nuntile de rit antic, numite “confarreatio” adica cu alac, mirii isi schimbau mici paini care se numeau “panis farreus”, pe care le consumau drept simbol al vietii ce aveau sa imparta incepand din acea zi. Aceste nunti trebuiau sa aiba loc in prezenta a 10 martori si era consacrata lui Iuppiter Farreus sau Giove del Farro. Aceste ritualuri erau  prezervate patricienilor pentru a putea urca in ierarhia bisericeasca. Tot din aceasta faina de alac, se preparau la vremea respectiva prima versiune de gnocchi, doar cu apa si sare.

Astazi, pastele gnocchi sunt alaturi de pizza si alte paste fainoase italiene, printre cele mai cunoscute alimente din lume si in Italia sunt preparate in toate regiunile dar cu forme diferite. Asa cum va spuneam mai sus, sunt usor de realizat si se adapteaza usor, la orice tip de sos. Exista multe feluri de gnocchi: din faina de grau, faina de griș, faina de orez, faina de porumb, cu cartofi, cu paine uscata si chiar gnocchi din dovleac, care sunt foarte gustosi.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Gnocchi, Gnocchi de cartofi cu sos din hribi si galbiori, Istoria pastelor gnocchi, Paste de casa, Retete paste, Smantana de gatit Meggle, Unt cu trufe Meggle














Cei mai cunoscuti si mai apreciati sunt insa, gnocchi din cartofi si acestia au originile foarte antice, datand din secolul al XVI-lea, perioada in care incepuse importarea cartofilor din Americi.

Inventia acestei minunatii care astazi incanta palatele lumii intregi, o datoram locuitorilor din Sorrento. Toti cei ce ati fost in Italia, sigur ati auzit macar odata sau ati consumat celebri “Gnocchi alla Sorrentina”, un preparat delicios cu rosii, mozzarella si busuioc proaspat.

La curtea Ducatului de Milano, condusa de Francesco Sforza, cunoscuta si sub numele de “Corte Sforzesca”, cu ocazia banchetelor nuptiale, a sarbatorilor sau a victoriilor erau preparati dar erau cunoscuti sub numele de “zanzarelli”. Prepararea acestora era diferita fata de gnocchi din zilele noastre. Acestia erau preparati din miez de paine, migdale tocate, lapte si cas. Deseori la aluat se adauga si spanac pentru a le schimba gustul si culoarea si in felul acesta, supa in care erau fierti, devenea de culoare aurie. La vremea respectiva, toate acestea erau simbol de bogatie.

Mai tarziu in 1600 se numeau “malfatti” si reteta acestora prevedea folosirea apei, a oualor si migdalele si painea, erau inlocuite de faina. Conform traditiilor locale, la Roma si in Regiunea Abbruzzo, gnocchi sunt preparati joi iar in sud, in Regiunea Campania se prepara pentru pranzul duminical. Incepand din 1880, toate variantele de gnocchi au disparut, ramanad doar cei din cartofi, care sunt preparati si astazi manual, in foarte multe regiuni si in localitatile mici.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Gnocchi, Gnocchi de cartofi cu sos din hribi si galbiori, Istoria pastelor gnocchi, Paste de casa, Retete paste, Smantana de gatit Meggle, Unt cu trufe Meggle














Gnocchi de cartofi cu sos din hribi si galbiori


Ingrediente pentru gnocchi:

1 kg de cartofi albi

300 gr faina alba

2 oua

Sare mediteraneana


Preparare:

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Gnocchi, Gnocchi de cartofi cu sos din hribi si galbiori, Istoria pastelor gnocchi, Paste de casa, Retete paste, Smantana de gatit Meggle, Unt cu trufe Meggle














Iata reteta sosului meu:

150 gr hribi

150 gr galbiori

1 ceapa rosie

30 gr jambon de casa afumat

2 linguri de unt cu trufe de la Meggle

40 ml vin alb sec

Piper negru proaspat macinat

200 ml frisca de gatit de la Meggle

1 lingura patrunjel verde tocat marunt

30 gr Parmezan ras


Preparare:


Si voilà un preparat mai mult decat delicios, usor de preparat chiar si de catre profani.

Am asociat acest preparat cu un vin alb sec, acelasi pe care l-am folosit la prepararea sosului.


Pana data viitoare, va salut cu drag!


Nota: Daca folositi untul cu trufe de la Meggle, nu mai adaugati sare sosului, intrucat acest unt este deja sarat si jambonul la fel!

#img_25

Gnocchi de cartofi cu sos din hribi si galbiori – Istoria pastelor gnocchi