Fara indoiala, gnocchi din cartofi sunt unul dintre cele mai indragite preparate de tip comfort food italiene!

Cu radacini stravechi, este un preparat bogat dar in acelasi timp, simplu si ramane si astazi, unul dintre cele mai populare feluri intai de pe mesele italienilor. Inca astazi in Italia pranzul de joi, este dedicat pentru gnocchi. Dar hai sa le vedem istoria!
Europa secolului al XVII-lea a fost literalmente coplesita de fluxurile comerciale din Lumea Noua. Printre multele lucruri necunoscute care deriva de pe continentul american, cartofii merita o mentiune onorabila, intrucat de atunci au devenit o piatra de temelie a bucatariei si dietei popoarelor de pe toate latitudinile globului. Inscrisurile despre acest preparat ne spun ca in anul 1600, intr-o veche taverna din Piazza Tasso din Sorrento, cartofii erau utilizati intr-o maniera complet noua.
Bucatarul tavernei in cauza a fost foarte intrigat de tubercul, intra-atata incat a hotarat sa studieze conformatia si caracteristicile organoleptice ale acestuia.
Dupa o atenta analiza, a luat decizia de ai fierbe, apoi i-a zdrobit si a preparat un aluat cu faina si apa. Barbatul a ramas placut surprins de manevrabilitatea si de moliciunea preparatului, care a trebuit taiat in bucati mici si rotunjite pentru a nu se destrama. Si tocmai datorita formei sale rotunde ar fi primit numele de “gnocco”, termenul derivand din “nocciolo”, adica aluna. In ciuda bunei sale intuitii, gnocchi ramaneau moi, astfel riscand ca odata taiate sa se lipeasca.
Astfel a avut ideea sa arunce in apa clocotinda bilutele de cartofi si in felul acesta, a rezolvat problema. Rezolvata aceasta problema, gnocchi aveau nevoie de-acum de un condiment si cu ajutorul unei alte “curiozitati botanice” din America de la acea vreme, in ajutor i-a sosit rosia.
Preparatul a fost completat cu multa mozzarella de Agerola, busuioic proaspat si cascaval Provolone ras, apoi dat la cuptor.
Parfumul noii inventii culinare s-a raspandit in toata Sorrento, pana in punctul de a domina parfumul florilor de portocal. Mai multi oameni care au fost condusi la taverna de catre mirosul preparatului, au fost primii care au degustat delicatesa nou creata.

Iata cum s-a nascut acest minunat preparat destinat sa intre in istoria culinara italiana dar nu numai. Daca v-a placut povestea acestor gnocchi, haideti sa ii preparam impreuna.
Ingrediente pentru 2 persoane:
400 gr gnocchi de cartofi La Molisana
1 cutie de rosii decojite, eu le folosesc doar pe cele de la Mutti pentru ca sunt atat de bune, incat le putem manca direct din cutie, iar de felul in care sunt produse, nu va mai spun. In doar 6 ore de la cules, rosiile sunt in conserva gata sa vina pe mesele noastre, in conditii de o igiena extraordinara.
½ lingura dublu concentrat de rosii
2 catei de usturoi
250 gr mozzarella proaspata taiata cubulete
80-90 gr Grana Padano ras
70 gr cascaval Provola
2-3 frunze de busuioc proaspat sau ½ lingurita busuioc uscat
2 linguri ulei extravirgin de masline
Sare si piper dupa gust
Astazi am ales sa folosesc gnocchi de cartofi de la La Molisana, un produs excelent pentru zilele in care nu avem prea mult timp. Ii gasiti aici sau in marile magazine de retail alimentar.
Preparare:
- Curatam usturoiul si il calim in ulei extravirgin de masline, apoi le scoatem din tigaie. Zdrobim cu mana rosiile decojite si le adaugam in tigaie. Potrivim de sare si piper si adaugam busuiocul. Acesta este unul dintre foarte putinele sosuri italiene din rosii, in care se utilizeaza piperul. Punem capac pe tigaie si fierbem la foc mediu spre mic, timp de 20 de minute.
- Intr-o oala incapatoare, punem apa la fiert si adaugam sare si un strop de ulei. Cand clocoteste, adaugam gnocchi si fierbem fix un minut si-apoi ii scurgem. Nu trebuie sa uitati ca vor merge si la cuptor, asadar, fix un minut de fiert!
- Ii amestecam cu sosul (cu grija, cu ajutorul unei linguri de lemn). Ungem cu unt o forma termorezistenta sau 2 vase mai mici astfel incat sa fie monoportii, asezam un rand de gnocchi, apoi un rand de mozzarella, Provola si Grana Padano ras si repetam operatiunea pana cand terminam ingredientele. Fata de reteta originala, eu am ales sa pun si Grana Padano ras pentru savoarea unica pe care o confera oricarui preparat.
- Dam vasul sau vasele la cuptor preincalzit la 200 de grade, timp de 15 minute sau daca doriti sa faca putina crusta deasupra, ridicam temperatura la 230 de grade si ii mai lasam circa 8 minute.
- Acest preparat delicios este potrivit pentru orice ocazie, perfect pentru a pune pe masa un preparat clasic care este in acelasi timp atemporal.

Note:
- Gnocchi nu se pot congela!
- In anumite zone din Italia, se utilizeaza ceapa in loc de usturoi si se prepara sosul din rosii proaspete sau din rosii Cherry.
- Mozzarella utilizata este cea clasica, dar se poate utiliza si mozzarella din lapte de bivolita. Nu uitati ca aceasta este mult mai grasa decat mozzarella din lapte de vaca.
- Pentru a elimina apa in exces (zeama de conservare) din mozzarella, o taiem cubulete si o asezam intr-o strecuratoare
- Daca nu aveti in casa cascaval Provola, o puteti inlocui cu un cascaval care se topeste foarte bine, dar tineti cont ca gustul Provolei este de neinlocuit.
- Stropul de ulei din floarea soarelui se pune in apa in care fierbem pastele fainoase, pentru ca acestea sa nu se lipeasca.