Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Gnocchi de cartofi alla Sorrentina

Retete > Paste fainoase > Gnocchi de cartofi alla Sorrent..

#img_25

Fara indoiala, gnocchi din cartofi sunt unul dintre cele mai indragite preparate de tip comfort food italiene!

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, Gnocchi de cartofi alla Sorrentina, gnocchi alla sorrentina, gnocchi, gnocchi italieni, retete vechi, istorii gastronomice, la molisana, la molisana romania, parmashop, parmafood group, paste italiene, paste delicioase, paste fainoase, gnocchi din cartofi, gnocchi la cuptor, sorrento, gusturi din sorrento, paste adevarate, cele mai bune paste











Cu radacini stravechi, este un preparat bogat dar in acelasi timp, simplu si ramane si astazi, unul dintre cele mai populare feluri intai de pe mesele italienilor. Inca astazi in Italia pranzul de joi, este dedicat pentru gnocchi. Dar hai sa le vedem istoria!

Europa secolului al XVII-lea a fost literalmente coplesita de fluxurile comerciale din Lumea Noua. Printre multele lucruri necunoscute care deriva de pe continentul american, cartofii merita o mentiune onorabila, intrucat de atunci au devenit o piatra de temelie a bucatariei si dietei popoarelor de pe toate latitudinile globului. Inscrisurile despre acest preparat ne spun ca in anul 1600, intr-o veche taverna din  Piazza Tasso din Sorrento, cartofii erau utilizati intr-o maniera complet noua.

Bucatarul tavernei in cauza a fost foarte intrigat de tubercul, intra-atata incat a hotarat sa studieze conformatia si caracteristicile organoleptice ale acestuia.

Dupa o atenta analiza, a luat decizia de ai fierbe, apoi i-a zdrobit si a preparat un aluat cu faina si apa. Barbatul a ramas placut surprins de manevrabilitatea si de moliciunea preparatului, care a trebuit taiat in bucati mici si rotunjite pentru a nu se destrama. Si tocmai datorita formei sale rotunde ar fi primit numele de “gnocco”, termenul derivand din “nocciolo”, adica aluna. In ciuda bunei sale intuitii, gnocchi ramaneau moi, astfel riscand ca odata taiate sa se lipeasca.

Astfel a avut ideea sa arunce in apa clocotinda bilutele de cartofi si in felul acesta, a rezolvat problema. Rezolvata aceasta problema, gnocchi aveau nevoie de-acum de un condiment si cu ajutorul unei alte “curiozitati botanice” din America de la acea vreme, in ajutor i-a sosit rosia.

Preparatul a fost completat cu multa mozzarella de Agerola, busuioic proaspat si cascaval Provolone ras, apoi dat la cuptor.

Parfumul noii inventii culinare s-a raspandit in toata Sorrento, pana in punctul de a domina parfumul florilor de portocal. Mai multi oameni care au fost condusi la taverna de catre mirosul preparatului, au fost primii care au degustat delicatesa nou creata.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, Gnocchi de cartofi alla Sorrentina, gnocchi alla sorrentina, gnocchi, gnocchi italieni, retete vechi, istorii gastronomice, la molisana, la molisana romania, parmashop, parmafood group, paste italiene, paste delicioase, paste fainoase, gnocchi din cartofi, gnocchi la cuptor, sorrento, gusturi din sorrento, paste adevarate, cele mai bune paste











Iata cum s-a nascut acest minunat preparat destinat sa intre in istoria culinara italiana dar nu numai. Daca v-a placut povestea acestor gnocchi, haideti sa ii preparam impreuna.


Ingrediente pentru 2 persoane:

400 gr gnocchi de cartofi La Molisana

1 cutie de rosii decojite, eu le folosesc doar pe cele de la Mutti pentru ca sunt atat de bune, incat le putem manca direct din cutie, iar de felul in care sunt produse, nu va mai spun. In doar 6 ore de la cules, rosiile sunt in conserva gata sa vina pe mesele noastre, in conditii de o igiena extraordinara.

½ lingura dublu concentrat de rosii

2 catei de usturoi

250 gr mozzarella proaspata taiata cubulete

80-90 gr Grana Padano ras

70 gr cascaval Provola

2-3 frunze de busuioc proaspat sau ½ lingurita busuioc uscat

2 linguri ulei extravirgin de masline

Sare si piper dupa gust

Astazi am ales sa folosesc gnocchi de cartofi de la La Molisana, un produs excelent pentru zilele in care nu avem prea mult timp. Ii gasiti aici sau in marile magazine de retail alimentar.


Preparare:


Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, Gnocchi de cartofi alla Sorrentina, gnocchi alla sorrentina, gnocchi, gnocchi italieni, retete vechi, istorii gastronomice, la molisana, la molisana romania, parmashop, parmafood group, paste italiene, paste delicioase, paste fainoase, gnocchi din cartofi, gnocchi la cuptor, sorrento, gusturi din sorrento, paste adevarate, cele mai bune paste










Note:


sus