Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Gastronomie si desfat cu Martha’s Porto

Calatorii prin gusturile lumii > Gastronomie si desfat cu Ma

Pentru a nu stiu cata oara mi-a fost aratat ca in viata nimic nu este intamplator. Ne-am cunoscut cu Adrian  Butuc datorita articolului  “Porto, un vin beligerant”, articol pe care l-am scris in urma cu putina vreme si care i-a  placut nespus. Din vorba in vorba am descoperit ca locuieste in Portugalia de multa vreme si ca importa in Romania vin de Porto. In articolul respectiv, amintisem si de Martha’s fiind una dintre cele mai vechi si mai renumite case producatoare de vin de Porto, negandindu-ma ca in scurt timp aveam sa il cunosc chiar pe importatorul acestuia. Apoi ne-am intalnit si am descoperit un om de o seriozitate dusa la extrem, foarte profesional dar mai ales un om care traieste din pasiunea pentru vinul de excelenta. Si uite asa am convenit sa incepem o colaborare; mi-a trimis doua sortimente de Porto si acum incepem distractia dar pana atunci as dori sa va scriu cateva vorbe despre Martha’s.

Istoria Porto-ului Martha’s este legata de una dintre primele familii care a avut vii de Porto in Douro. Aceasta poveste a inceput in 1727 cand a doua generatie a familiei s-a imbarcat in aventura de a comercializa struguri din miticele vii situate in Douro Valley, o bucata de pamant extraordinar de frumos, un basm as indrazni sa spun, regiunea fiind astazi recunoscuta drept Patrimoniu Unesco. Stiinta, pasiunea si iubirea pentru pamant transmisa din generatie in generatie a permis ca Martha’s sa produca vinuri premium extraordinare din cei mai buni struguri din regiune. Peste 200 de ani experienta si 6 generatii, toate acestea intr-un cuvant inseamna Martha’s.

Pentru aceasta experienta am creat un meniu complet bazat pe vinurile de Porto Martha’s, mai exact Ruby si Tawny iar rezultatul este mai presus de asteptarile mele, obtinand un echilibru perfect al aromelor.


Rulouri de pui Martha’s Ruby


Ingrediente pentru rulouri:

1 piept de pui dezosat

1 ardei capia

1 ceapa

1 catel de usturoi

35 ml vin de porto Martha’s Ruby

1 lingurita de piper boabe rosé

1 lingurita ulei de masline extravirgin

1 lingurita de unt de calitate

Piper alb

Sare


Ingrediente pentru cosuletele de dovlecei:

1 dovlecel

6 ciuperci champignon proaspete

1 catel de usturoi

1 lingurita de patrunjel tocat marunt

Sare

Vom folosi doua bucati taiate egal de cca.3,5-4 cm inaltime


Ingrediente pentru puré de dovlecei:

Restul de dovlecei de la cosulete

1 lingura de smantana de gatit neacidulata

1 lingura de branza topita cu smantana la tubulet

1 lingurita de parmezan

1 lingurita de patrunjel verde tocat

2 frunzulite de busuioc

1 foaie de dafin

1 catel usturoi

Sare

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, Gastronomie si desfat cu Martha’s Porto














Preparare:


Si ca sa facem lucrurile ca la carte, intre cele doua feluri de mancare am baut un sorbetto lichid de lamaie pentru a ne ajuta digestia. Reteta acesteia o gasiti pe blog.


Despre Martha’s Ruby

Numele Ruby face referire la culoarea vinului de porto din această categorie la finalul stagiului în butoaie. Este produs din struguri fără o dată de recoltă specifică, cu stagiu de doi până la trei ani în butoaie de stejar. Corpolent și fructat, Porto Ruby este un vin tânăr care își menține același caracteristicile pentru timp îndelungat.  Are trăsături și arome de prune uscate și fructe de padure. Datorită timpului scurt petrecut în butoaiele de stagiu și a oxidării scăzute, păstrează caracteristicile sale inițiale.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, Gastronomie si desfat cu Martha’s Porto




























Medalion Martha’s Tawny


Ingrediente pentru medalione:

Doua bucati de pulpa de porc de cca.120 gr fiecare

40 ml de Porto Martha’s Tawny pentru gatit si cca.50 ml de Porto pentru macerat medalionele

1 ceapa, un catel de usturoi, sare, piper alb si putin rozmarin proaspat pentru macerare.

Putin unt pentru gatit

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, Gastronomie si desfat cu Martha’s Porto














Ingrediente pentru cartofi Condessa:

4 cartofi medii

½ lingurita condiment de casa ( daca nu aveti, condiment cumparat )

1 lingura smantana de gatit

1 lingura branza topita cu smantana la tub

1 lingutita de patrunjel tocat marunt

Sare

1 ou crud

10 hartii de copt muffin de 5 cm diametru


Ingrediente pentru ceapa caramelata:

3 cepe albe de marime medie

½ lingurita miere

½ lingurita zahar

1 lingurita unt

Cateva picaturi de ulei

Putin praf de chimion


Preparare:

Noi am servit si medalionele cu acelasi vin toscan dar va recomand un vin alb demisec.


Despre Martha’s Tawny

Numele ii vine de la termenul englezesc "tawny" care înseamnă roșiatic sau pârlit de soare. Vinul de Porto Tawny se obține prin diverse metodele de îmbătrânire în butoaie de stejar. Procesul de îmbătrânire este ceva mai rapid decât la sortimentul Ruby. Din cauza procesului de oxidare, culoarea vinului de Porto se dobândește încetișor, la început cu nuanțe ușor portocalii și cu avansarea în timp se ajunge la nuanțe de auriu chihlimbar închis.

Cu o vârstă medie de 5-6 ani, din care 4-5 ani de îmbătrânire în butoaie de stejar aceste vinuri sunt foarte elegante și delicate. Este produs din struguri în urma vinificației următoarelor soiuri: Touriga Nacional, Touriga Francesca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Amarela e Tinto Cao. Este preparat în cuve de  inox iar macerarea peliculară este relativ scurtă. Fermentarea este oprită prin adăugarea de rachiu de struguri (aguardente). Culoarea acestui Porto Tawny este magnifică. În esență buchetul său este învelit în arome de nuci și fructe uscate, ușor influențate de lemnul butoiului unde a stagiat (4-5 ani), toate fiind caracteristicile ireversibile ale procesului de oxidare. Se servește ca aperitiv sau însoțește dulciurile și desertul - este partenerul perfect pentru servirea plăcintelor din fructe.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, Gastronomie si desfat cu Martha’s Porto




























Si ca sa terminam in glorie, am pregatit un desert tot cu vin de Porto.De aceasta data am folosit Martha’s Ruby iar rezultatul a fost excelent !



Tort Ruby Douro

Am creat o reteta usor de realizat pentru fiecare dintre voi, cu un gust echilibrat, bazandu-ma pe o veche reteta a bunicii mele.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Calatorii prin gusturile lumii, Gastronomie si desfat cu Martha’s Porto














Ingrediente blat:

8 oua

16 linguri zahar brun

16 linguri faina

16 linguri apa fierbinte

6 linguri de migdale amare macinate

100 gr unt de calitate

35 ml de Porto Martha’s Ruby

1 praf de copt si cateva picaturi de zeama de lamaie pentru al stinge pe acesta din urma.


Ingrediente glazura:

100 gr unt

5-6 linguri zahar

5 linguri cacao amar

25 ml Porto Martha’s Ruby

25 ml apa


Ingrediente pepene siropat:

½ pepene galben

1 cm betisor de vanilie

1 cm betisor scortisoara

2 cuisoare

4 linguri zahar

30 ml Porto Martha’s Ruby

30 ml apa


Preparare:


Iar ca rasfatul sa fie deplin, dupa tort am servit un paharel de Porto Martha’s Tawny impreuna cu ciocolata amara de 85 % pentru ca dragii mei, vinul de Porto se serveste asa.


Ziua de astazi pentru mine a adus cu ea o experienta deosebit de placuta nu numai datorita faptului ca imi place nespus sa gatesc si sa creez retete noi dar si pentru ca m-am jucat cu aromele si am reusit sa obtin cateva gusturi noi, foarte echilibrate.

Cu toate ca aceasta casa producatoare de Porto mi-a scapat din portfoliul de calatorii, a fost o experienta foarte placuta pentru care ii multumesc lui Gavril Butuc si casei Martha’s si ne vedem cu siguranta anul viitor in cantinele dumnealor la o degustare cu condei.

Pana atunci insa, va dezvalui un secret: pregatim un eveniment 100% portughez unde veti putea degusta cel putin 10 feluri de Porto si produse tipice portugheze de gastronomie. Nu va dezvalui unde dar va pot spune ca va fi anul viitor prin luna februarie in Bucuresti.

Pentru amantii de Porto, puteti sa gasiti produsele Lusarom in magazinele de specialitate din tara, in locatii top premium si pe site-ul www.premiumdrinks.ro

sus

#img_25