Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Craciunul este pentru mine, sarbatoarea familiei, a copiilor si a bucuriei de a fi impreuna cu cei dragi. Si nu conteaza ca nu mai sunt un copil, bucuria este aceeasi ca pe vremurile in care copil fiind acasa la Toplita, simteam acel freamat din ajunul sarbatorilor, miresmele de bunatati si parfumul bradului argintiu.

Arta gustului, Carne , Gabriella Pascaru Bisi, Samburesti, Fleica de porc la cuptor cu puré din fructe si zulufi de cartofi inmiresmati














Craciunul este a doua mare sarbatoare crestina, constituita dintr-o serie de sarbatori ce incep odata cu solstitiul de iarna si se termina odata cu Epifania. Aceste sarbatori erau legate in traditia populara de incheierea unui ciclu sezonier si deschiderea unui alt ciclu, apartinand anului liturgic crestin in care se aminteste nasterea Domnului, nastere care in crestinismul occidental se sarbatoreste pe 25 Decembrie, iar in crestinismul oriental, pe 6 ianuarie.

Arta gustului, Carne , Gabriella Pascaru Bisi, Samburesti, Fleica de porc la cuptor cu puré din fructe si zulufi de cartofi inmiresmati














Traditia crestina este intretasuta cu traditia populara, mai ales cu cea rurala intrucat trebuie sa ne amintim ca aceasta perioada este bogata in ritualuri, legate de lumea rurala.

Arta gustului, Carne , Gabriella Pascaru Bisi, Samburesti, Fleica de porc la cuptor cu puré din fructe si zulufi de cartofi inmiresmati














In antica Roma, intre 17 si 24 erau sarbatorite sarbatorile in onoarea lui Saturn, considerat zeul agriculturii si era o perioada in care se traia in pace, se faceau daruri si banchete somptuoase iar in randul celtilor se sarbatorea solstitiul de iarna. Mai tarziu in anul 274 d.C, Imparatul Aurelian a hotarat ca pe data de 25 Decembrie sa fie sarbatorit soarele si tocmai de aici isi are radacinile, traditia busteanului care trebuia sa arda mocnit timp de 12 zile consecutive si neaparat trebuia sa fie un butuc de stejar. Inteleptii acelor vremuri spuneau ca butucul de stejar anunta cum era sa fie anul ce urma.

Arta gustului, Carne , Gabriella Pascaru Bisi, Samburesti, Fleica de porc la cuptor cu puré din fructe si zulufi de cartofi inmiresmati














In zilele noastre, acest butuc s-a transformat mai intai in lumanarele mici asezate pe brazii de Craciun si pe case, mai apoi in luminite multicolore. Asadar am putea spune ca acel Craciun pe care noi il sarbatorim, provine din traditiile burgheze ale secolului trecut cu simboluri si obiceiuri de origine pagana si crestina, dar aici ar fi foarte multe de adaugat.

Arta gustului, Carne , Gabriella Pascaru Bisi, Samburesti, Fleica de porc la cuptor cu puré din fructe si zulufi de cartofi inmiresmati














La fel ca si sarbatorile pascale, Craciunul este asociat vinului rosu si aici vin la voi cu propunerea mea de vin pentru acest preparat. Despre Feteasca Neagra de la Domeniile Samburesti v-am povestit deja si sunt sigura ca v-am convins sa il aveti pe mesele voastre de Craciun. Dar pentru aceia dintre voi care nu ati citit in materialul meu precedent despre Feteasca, va mai povestesc cate ceva. Fiind unul dintre cele mai vechi soiuri de vita de vie romaneasca, Feteasca Neagra isi are originile in antica Dacie. Este un vin versatil si elegant, ceea ce ne permite sa il asociem atat cu carnuri rosii, cat si preparate din porc, branzeturi maturate si bine inteles cu preparatele noastre traditionale. Are un retrogust de cirese si coacaze, inavutit cu mireasma prunelor uscate, piper, fructe coapte si o delicata nota de cuisoare, culoarea fiind un rubiniu cu reflexe violacee. Feteasca Neagra de la Domeniile Samburesti este un vin special si pentru faptul ca domeniile sunt renumite pentru rodnicele pamanturi pentru soiurile de vin rosu.

Arta gustului, Carne , Gabriella Pascaru Bisi, Samburesti, Fleica de porc la cuptor cu puré din fructe si zulufi de cartofi inmiresmati














Si pentru ca nu doresc sa ma repet asupra istoriei interesante a locului de bastina a acestui vin complex si excelent, va invit sa cititi in materialul precedent istorioara, aici: Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado

Arta gustului, Carne , Gabriella Pascaru Bisi, Samburesti, Fleica de porc la cuptor cu puré din fructe si zulufi de cartofi inmiresmati














Pentru seara de ajun, va propun o friptura foarte gustoasa si simpla de realizat, dintr-o carne care de obicei este ocolita de sarbatori, dar va asigur ca preparand aceasta reteta, veti constata singuri ce delicate putem prepara dintr-o banala bucata de fleica sau kaiser, indiferent cum vrem sa o numim. Cantitatile sunt pentru 4 persoane.

Arta gustului, Carne , Gabriella Pascaru Bisi, Samburesti, Fleica de porc la cuptor cu puré din fructe si zulufi de cartofi inmiresmati














Ingrediente:

800 gr fleica de porc

Piper negru proaspat macinat

Coaja de lamaie deshidratata

Tarhon uscat

1 mar Ionatan

1 mandarina

1 para Lucas

2 catei de usturoi roz

Ulei extravirgin de masline

Sare mediteraneana


Preparare:


Ingrediente pentru zulufii din cartofi:

3 cartofi de marime medie

1 lingurita praf tumeric si curry

1 lingurita Paprika afumata dulce

Sare mediteraneana

Ulei de masline a doua storsura ( Sansa, Pomace)


Preparare:


Ingrediente puré din fructe:

Fructele coapte la cuptor

1 lingurita unt

Piper negru proaspat macinat

Sare mediteraneana


Preparare:


Ingrediente pentru servit si decor:

Rosii Cherry

4 felii subtiri de sfecla rosie, fiarta

Muguri de ridiche


Carnea trebuie sa o lasam timp de cateva minute pentru a permite sucurilor din aceasta, sa se aseze, apoi o feliem subtire si putem sa facem platting-ul asa cum puteti vedea in fotografii sau lasati-va fantezia sa “zboare” si personalizati farfuriile, dupa bunul vostru plac.

Si-acum inchideti ochii si gustati un strop de Feteasca Neagra, nu-i asa ca putem astepta Craciunul?

Alaturi de Feteasca Neagra Domeniile Samburesti, va uram un Craciun de poveste, un Craciun alaturi de cei dragi voua, cu multe arome delicioase si un pahar de vin rosu, un pahar de Feteasca biensur!

Craciun fericit dragilor!



Nota: Vinurile de la Domeniile Samburesti pot fi achizitionate in toate supermarket-urile si hypermarket-urile din Romania.

#img_25

Fleica de porc la cuptor cu puré din fructe si zulufi de cartofi inmiresmati

Retete > Carne > Fleica de porc la cuptor cu puré din fruc …

sus